דלג לתוכן העמוד
יום שני, 23 באוקטובר 2017
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

אוכלים בבית הספר

כריך- זמין ומותאם לטעמו של הילד

הורים רבים מודאגים בשאלה מה לתת לילדים לבית הספר, האם ארוחת הבוקר חשובה, האם כדאי לריב בשבילה וכדומה. שאלות אלה חוזרות על עצמן במפגשים שלי עם הורים לילדי בית ספר, וכאן אני רוצה לתת מספר עצות, פשוטות ומעשיות ולעתים דורשות שינוים בהרגלים לא רק של הילד אלא גם של משפחה כולה.

ארוחת בוקר אכן חשובה, במיוחד לילדים קטנים יותר. היא עוזרת להעביר את היום ביתר אנרגיה, משפרת את זיכרונם ויכולתם להתרכז ומשפיעה לטובה על המשמעת ועל רמת ההקשבה בשיעורים. עם זאת, אם הילד מצהיר שאינו רוצה לאכול בבוקר, אפשר לתת לו שתייה כמו שוקו או חלב ולתת לו כריך לארוחת עשר.

שתייה בתור ארוחת הבוקר, לילדים שלא מוכנים לאכול ארוחת בוקר יותר מסורתית או ממהרים: הכי מתאים – כוס חלב או שוקו. זה אוכל מזין לכל דבר ועיניין. אם ילד מוכן – לא כדאי לריב ולהכריח אותו לאכול ארוחה מסורתית.

ארוחת בוקר לאותם הילדים שמוכנים לאכול לפני היציאה מהבית, יכולה להיות כמובן כריך. לאלה האוהבים אוכל יותר "רציני" אפשר להציע חביתה עם לחם וירק. דגני בוקר עם חלב, למרות שהפכו לאוכל פופולארי לילדים, לא מומלצים לילדים עם עודף משקל.

 

ארוחות בבית ספר

 

הארוחה הקלה והנגישה ביותר לכל ארוחה בבית הספר, היא כמובן כריך, אותם רוב הילדים אוהבים. עדיף כריך ביתי, הוא בדרך כלל יותר טעים, מכיל מרכיבים ידועים, מותאם לטעמו של הילד וכמובן הרבה יותר זול, שיקול חשוב בזמננו.

 

ממה כדאי להכין את הכריך ומה למרוח עליו?

 

לחם - ללא ספק, כדאי להשתמש בלחם חי, שיפון או לחם מחיטה מלאה, אך רבים הילדים שאינם אוהבים סוגים אלה ומעדיפים לחם לבן כשלג. למען האמת, סוג הלחם האהוב על ידי הילד ברוב המקרים תלוי בנו, ההורים: מה שהילד רואה בבית זה מה שהוא יאכל. שיהיה ברור, בבית שכולם אוכלים לחמניות טריות לבנות, פוחת הסיכוי לשכנע את הילד לאכול לחם חי. ילדים האוכלים לחם חי בזמננו הם די יוצאי דופן, לצערי. לילדים שלא אוכלים לחם חי, כדאי להגיע לפשרה והיא לחם אחיד, הכי פשוט, הכי זול והכי דומה ללחם לבן. בייגלה ופיתה מקמח מלא מתקבלים על ידי הילדים יותר טוב, במיוחד אם הם טריים, כך שזאת אפשרות לתת אוכל יותר בריא. ילדים בעלי עודף משקל יכולים לאכול לחם קל, שבקטגוריה זאת קיימת חלה קלה אשר עשויה בקמח לבן בתוספת אחוז נכבד של סיבים של שיבולת שועל, מה שהופך אותה ללחם מועדף, או לחמניות קלות אשר מראה והטעם שלהן מעולים וגם הם מכילים את הסיבים הללו.

 

ממרחים - כדאי לבחור ממרחים מזינים ובעלי ערך תזונתי גבוה.

ממרחים עתירי שומנים בריאים: אבוקדו, טחינה, ממרח זיתים. מעטים הילדים שאוהבים חמאת בוטנים וממרח שקדים, אם כי גם אלה ממרחים טובים.

ממרחים חלביים: גבינות לבנות מכל סוג 5% -9% שומן, מדי פעם גם גבינה צהובה באה בחשבון

ממרחים צמחיים : חומוס, גבינת סויה, ממרחי טופו (בספק אם ילדים רבים יאכלו אותם)

ביצים : חביתה, חביתיות ירק (עם ירקות מגורדים כמו קישוא/גזר/בצל). אם מחליטים על סלט ביצים – תשתמשו במיונז של שומן. אם לא מגלים – לא מרגישים שינוי בטעם

בשרי: טונה, פסטראמה, רוסטביף, סרדינים. אפשר להוסיף חרדל, מעט מיונז דל וכדומה.

בכל סנדוויץ' כדאי להוסיף את כל הירקות שהילד אוהב כולל טריים, חמוצים, מטבוחה, פלפלים קלויים, חצילים קלויים (עם או ללא טחינה) וכו'.

עם מעט דמיון אפשר לעשות כריך סביח : 2 פרוסות לחם מלא או פיתה מקמח מלא, למרוח בחומוס או בטחינה, על זה לשים פרוסת חציל מטוגן או אפוי, ביצה חתוכה ועגבנייה.

 

ד"ר אולגה רז

מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה

מרכז הרפואי תל אביב

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?