דלג לתוכן העמוד
יום שני, 23 באוקטובר 2017
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

בציר טוב

הגפנים זקופות ורעננות ומניבות פרי שיהפוך ליין נהדר. בציר ביקב שורש (צילום: זקי משיח)

בציר ענבי היין הנמצא בעיצומו מסתמן כאחד מעונות הבציר הטובות שידעו יקבי מטה יהודה והרי ירושלים. החששות מפני נזקי הטבע התבררו כמוגזמים ורוב הייננים מדווחים על פרי מוצק ועסיסי הצפוי להניב יינות משובחים בעתיד.

בציר 2017 החל באמצע חודש יולי, וזאת כתוצאה משרב קיצוני ששרר בישראל מתחילת אותו חודש. בשנה רגילה הבציר אמור להתחיל רק בתחילת חודש אוגוסט. מזג האוויר הביא להבשלה מהירה של הענבים הלבנים. באזור עמק איילון שבשפלת יהודה. עונת הבציר תימשך עד סוף חודש ספטמבר, אז יבצרו הייננים את זני הענבים האדומים האחרונים להבשיל.

החששות של הייננים התמקדו בעובדה שהשנה היה חורף שחון ויש הטוענים כי 2016-2017 היא השנה השחונה ביותר ב-20 השנה האחרונות. עצירת הגשמים חייבה את הכורמים להשקות את הגפנים בהשקייה מלאכותית, פעולה שמייקרת את עלות הפרי ובסופו של דבר תתגלגל לעלות היין שיופק. במקביל, טוענים חלק מהייננים כי בעקבות המחסור בגשם צומצמה כמות הפרי.

44.jpg

רוב הייננים נשמעים נלהבים. נבו חזן מיקב נבו במושב מטע: “עד עכשיו בצרתי את המרלו והקברנה. יש לנו בציר מדהים מבחינת יבול ואיכות הפרי. דיללתי בקפדנות וקיבלתי יבול מדהים, דומה מאוד לשנת 2014 שנחשבת שנה מאוד טובה ליין. זה נכון שבאזור השפלה הייתה בעיה, הגפנים שם ספגו מכת חום שגרמה לרמת הסוכר לזנק בפתאומיות ולקפוא במקום ולכן עד עכשיו לא בצרו חלקות שלמות, אך אצלנו באזור ההר זה לא קרה. החשש מהשרבים והחמסינים התבדה, ובסופו של דבר הכל התאזן".

ביקב קדמא הפועל במושב כפר אוריה שבשפלת יהודה מדווחים כי השרב לא פגע באיכות הענבים. “הכרם נתן הרבה יבול למרות שדיללנו מאוד”, אומרת הייננית לינה סלוצקין, "החום שהיה הקדים מעט את מועד הבציר אבל לא פגע באיכות, רמות הסוכר טובות כי היה הרבה שמש. נאלצנו להשקות את הכרמים וזה העלה את המחיר לק"ג ענבים, אבל השרב נותן לענבים ארומה מאוד מיוחדת. אני מרגישה שהשנה יהיה בציר מאוד טוב".

אחד הכורמים הגדולים באזור מטה יהודה הוא אבי יהודה, האחראי על מאות דונמים של כרמים ברחבי האזור, ומפעיל גם את יקב שורש, שהוא יקב לא מסחרי המבוסס על מועדון חברים וידידים. לדבריו, העובדה שמדובר בשנה שחונה אינה פוגעת באיכות הענבים: “יש לנו שנה מדהימה בכרם, מצוינת עם רמות חומציות נמוכות ועוצמות חזקות של יין. השנה אולי לא משתווה לשנה שעברה, שבה קיבלנו פרי מעולה, אבל היא עדיין שנה נהדרת. בחורף שחון יש מנות קור יותר חזקות שמעניקות לענבים עוצמה. אני רואה את הגפנים, הן זקופות ורעננות ומניבות פרי שיהפוך ליין נהדר".

היינן זאב דוניה מיקב 'סוסון ים' הפועל במושב בר גיורא, נמצא בעיצומה של עונת הבציר. דוניה מגדל כמה זנים של ענבים אדומים שמועד הבשלתם מאוחר, ויסיים את הבציר רק לקראת סוכות. “הפרי שבצרנו עד עכשיו נראה יפה מאוד, עגול, מוצק ובריא, והסוכר ברמה הנכונה. החורף היה שחון מאוד והיה צריך לפצות בהשקיה יותר מהרגיל, אבל אני לא רואה השפעה על היקף הפרי שהגפן מניבה. יש תופעות באופן נקודתי אבל זו לא תופעה גורפת”.

ממשק יין הנס שטרנבך, של היינן גדי שטרנבך, הפועל במושב גבעת ישעיהו, דיווחו בעמוד הפייסבוק שלהם כי בתום שלב הבציר של הענבים הלבנים מסתמן כי היבול קטן בכ 20% מזה של השנה שעברה, אבל איכות הענבים טובה מהמצופה. לדבריהם, השנה היא השחונה והחמה ביותר מאז שהחלו לעשות יין בשנת 1999. עם זאת, יש לזכור כי הכרמים של מושב גבעת ישעיהו נמצאים באזור המוגדר תת-אקלים, המתנהג באופן שונה משאר שפלת יהודה.

בציר ביקב שורש (צילום: זקי משיח)

אם בעבר נאלצו הכורמים והייננים לפרסם ברבים את הצורך שלהם בבוצרים, השנה הוכיחו מועדוני החברים השונים את כוחם. הייננים שמחים לדווח כי היקף המתנדבים המסייעים בעבודת הבציר היה גבוה ואף עלה על כמות המזמרות שיכלו להעמיד.

לינה סלוצקין מיקב קדמא: “הבציר בכל שנה הוא התרגשות מחדש ושמחה מאוד גדולה. יש לנו חברים קבועים שמגיעים לבצור מכירים את העבודה ולא צריך להדריך אותם. כך הופך הבציר לחגיגה של חברות ושמחה משותפת". נבו חזן מיקב נבו: “ההיענות של המתנדבים הייתה מעל ומעבר. לא היו לנו מספיק מזמרות ופנסי ראש בשביל כולם. זה נותן תחושה מאוד טובה".

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?