דלג לתוכן העמוד
יום שישי, 20 באוקטובר 2017
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

האם לשוקולד צפוי עתיד מר ?

לרגל יום השוקולד הבינלאומי מביעים מומחים לשוקולד דאגה מהמחסור הצפוי בקקאו עד 2020

שהשוקולד הוא גם אפרודיזיאק, בעל יכולת לעורר מינית

אוהבים שוקולד? ובכן, רק לידיעתכם, מדי שנה חוגג העולם את יום השוקולד הבינלאומי בחודש יולי. השנה חוגגים אוהבי השוקולד עם שורה של מחקרים המצביעים על הערכים הבריאותיים הגבוהים הקיימים בקקאו ובשוקלד איכותי, אך גם מציינים דאגה לאור דיווחים על חוסרים צפויים באספקת קקאו בעתיד הקרוב.

מקורו של הקקאו באזור האמזונס והאנדים, וככל הנראה הוא נדד עם בני המאיה למרכז אמריקה. המצאת השוקולד רשומה במקור על שמם של בני המאיה והאצטקים של דרום אמריקה, שגילו את פולי הקקאו וייחסו להם תכונות מרפאות, ואף עשו בהם שימוש בצורתו הנוזלית (והמרירה) כתרופות למחלות וכאבי בטן.

בני המאיה והאצטקים כאמור היו צרכניו הראשונים של הקקאו, והשתמשו בו להכנת משקה מריר - עם קמח תירס, צ'ילי, פלפל שחור ושאר מרעין בישין. המאיה העדיפו את משקה השוקולד שלהם חם, ואילו האצטקים אהבו אותו קר. לא סתם קר: למונטסומה, המלך האצטקי האחרון, מייחסים את המצאת גלידת השוקולד: הוא נהג לערבב את משקה השוקולד האהוב עליו בשלג, שהובא למענו במיוחד לצורך זה מפסגות ההרים.

הספרדים ייבאו את הפולים יקרי הערך מהיבשת החדשה לאירופה, שם פותח במאה ה-17 מה שנקרא היום שוקו, פרשנות מתוקה למשקה הקקאו המר של האינדיאנים. בתחילת המאה ה-19 הופקו לראשונה אבקת קקאו וחמאת קקאו ומייד אחירהם נולדה גם טבלת השוקולד המוכרת והאהובה.

שוקולד החלב הראשון נוצר, איך לא, בשוויץ, ומאז הופיע הממתק החום בכל הגדלים והצורות, בתוספת אגוזים, שקדים או צימוקים, ממולא במנטה, בתפוז, או בקרמל וכחומר גלם לחטיפים, למנות אחרונות, לעוגות, למוסים, לגלידות, לפרלינים ומה לא. אגב, במהלך פחות ממאה שנה גדלה בשוויץ צריכת השוקולד הממוצעת השנתית לאדם פי 12 - מקילוגרם אחד בשנת 1905 לכמעט 12 קילוגרם בשנת 2000.

 

השוקולד עושה לנו טוב!

 

השוקולד מעלה את רמת הסרוטנין במוח, דבר הגורם להשפעה על מצב הרוח - ככל שמצב הסרוטנין גבוה יותר, כך ההרגשה טובה יותר. בנוסף, יש הטוענים שהרצון לשוקולד מתעורר בעקבות רמות מגנזיום נמוכות (השוקולד מכיל מגנזיום). חוסר במגזניום גורם לירידה ברמות הדופמין, שגורם לנו סיפוק והנאה.

רבים מאמינים שהשוקולד הוא גם אפרודיזיאק, בעל יכולת לעורר מינית. מספרים על קזנובה שלא היה נכנס למיטה בלי שוקולד, וגם מדאם דוּ בארי, הוללת ידועה, הלעיטה את מאהביה בשוקולד למען יגבר אונם המיני. מבחינה מדעית, ככל הנראה שוקולד אינו אפרודיזיאק, אך יש קשר בינו ובין התאהבות: שוקולד מכיל חומר שנקרא פנילתילאמין, שהוא החומר הכימי שמייצר המוח בזמן התאהבות. רמות גבוהות שלו במוח גורמות לתחושות של משיכה ותענוג.

כמו כל דבר, השוקולד בריא במידה. בשוקולד מריר 70% יש נוגדי חמצון, המאטים את הזדקנות התאים (גם בעור, לכן יש קרמים שמכילים חמאת קקאו), טובים לשיניים (כן, כן), יעילים נגד שיעול, מורידים לחץ דם, טובים ללב, לזרימת הדם, וכמובן לעידוד.

כאמור, השוקולד משחרר סרטונין הגורם לתחושת נעימות ולשיפור מצב הרוח (בדומה לפרוזאק ול-LSD). עוד בשוקולד פנילאטילאמין - החומר שמופרש כשמתאהבים ופלבונואידים, השומרים על בריאות הלב על ידי הפחתת הסיכון לקרישי דם.

בנוסף, חמאת הקקאו, שהיא השומן הצמחי שבפולים, משמשת כאחד המרכיבים העיקריים בתעשיית הקוסמטיקה, במיוחד בתחום הליפסטיקים והשוקולד הוא בין המרכיבים הפופולריים ביותר להמתקת קרמים, סבונים ובשמים.

במאה ה-19 נולדה טבלת השוקולד המוכרת והאהובה.

מחסור במטעי קקאו

 

באירוע סלון השוקולד השנתי שהמתקיים בפריז בו לקחו השנה חלק כ-700 אנשי מקצוע מ-40 מדינות שהביעו דאגה מהמחסור הצפי בענף. מסתבר שאין מספיק מטעי קקאו בעולם, כדי למלא את הביקוש אחרי שוקולד, כך דיווח הדיילי סטאר הבריטי. הם הזהירו כי יש צורך בכמות כפולה של מטעי קקאו כדי לשמור על תעשיית השוקולד כפי שהיא היום.

"מחירי השוקולד צפויים לזנק בשנים הקרובות, כשהמצרך המבוקש יהפוך נדיר יותר", מזהיר טועם השוקולד והמומחה אנגוס קנדי, "יהיה מחסור בשוקולד, ואין פתרון לבעיה הזו. שבע שנים זה כל מה שנותר לנו על מנת לפתור אותה".

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?