הרבנות נגד חוות קיימא
המיזם החקלאי-חברתי המקסים של חוות "קיימא" במושב בית זית נמצא תחת התקפות חוזרות ונשנות של הרבנות הראשית לאחר שבחר להתנהל באמצעות עמותת הכשרות של ארגון "צהר"
מה רוצה הרבנות הראשית מחוות 'קיימא', ולמה אי אפשר שמיזם יפה בעל כוונות טהורות, שעושה כל כך הרבה טוב לכל כך הרבה אנשים, לא "יעבור חלק" בגרונם של נציגי הממסד הדתי בארץ ?
בדיוק חמש שנים מיום שהקימו את החווה הפורחת, מוצאים עצמם היזמים החברתיים של חוות 'קיימא' בחזית מול עסקני הרבנות, וזאת על רקע אי נכונותם להתכופף לתכתיבי מונופול הכשרות היחיד בארץ. “אחרי שהרבנות כבר סגרה לנו נקודת חלוקה בתוך מסעדה, אחרי שפקחי הרבנות הופיעו בבית האריזה שלנו כדי לאיים ולנסות להפחיד אותנו, עכשיו הם מאיימים בסגירת נקודת חלוקה נוספת. ואם זה לא מספיק, הם גם שלחו לנו השבוע קנס ע"ס 2000 שקל. רגע, כתבנו קנס? כי זה לא באמת קנס (לא עשינו שום דבר לא-חוקי), זה נטו פרוטקשן", מחו יזמי החווה בפייסבוק.
חזון סביבתי
חוות 'קיימא' בבית זית הוקמה לפני חמש שנים כחזון של קבוצת חברים, וביניהם מנהל החווה, יוני יפת רייך, יליד ותושב בית זית, שאיגד שטחים חקלאיים שנתרמו לחווה על ידי חמש משפחות מתושבי המושב (ואחר כך של שתי משפחות נוספות שהצטרפו).
"ליוני תמיד היה חלום להקים חווה לחיות, לנוער או למטרה טובה אחרת, אבל כל הזמן הוא חשב שזה בלתי אפשרי כי לא היה לו מספיק כסף לזה", מספר נדב בן סוסן, אחד מקבוצת המייסדים של החווה והאחראי על השיווק והלוגיסטיקה, "באיזשהו שלב החלטנו שלמרות הקשיים יוצאים לדרך, ולאט לאט מקימים את החווה".
הקבוצה שמנתה אנשי חינוך וחקלאים רצתה להקים פרוייקט חקלאי שמספק תעסוקה לבני נוער שמסגרת בית הספר הרגילה אינה מתאימה להם. לאחר תקופת הכנה, יצא הפרויקט היפה לדרך, ומזה חמש שנים כאמור, הוא מספק משלוחי ירקות עונתיים ללא ריסוסים כימיים לתושבי הסביבה ואף רחוק מזה.
בית חינוך
אבל חשיבותה של חוות קיימא היא לא רק בהפרחת השממה החקלאית בגידולים חקלאיים בריאים ושמירה על הסביבה, אלא גם ובעיקר בפרויקט החינוכי החשוב שנוצר בה.
"אנחנו משמשים מסגרת אלטרנטיבית לנערים ונערות שלא מצאו את מקומם במסגרות רגילות", מספר בן סוסן, "בני הנוער מגיעים אלינו בעיקר מירושלים, מבשרת ציון, בית שמש וגוש עציון, אבל גם ממקומות רחוקים יותר כמו פתח תקוה, ירוחם וקרית שמונה. חלקם מופנים אלינו מלשכות הרווחה, חלק ע"י ביה"ס שבו למדו, חלק דרך "עובדי נוער" בשכונות, הרבה דרך הורים ששומעים, וחלק גם דרך חברים שמכירים".
הקשר החינוכי נמשך הרבה מעבר לשעות העבודה ולהמשך החיים בכלל. "דרך העבודה החקלאית בחווה (שבני הנוער גם משתכרים בעבורה) נוצרת דינמיקה בין הצוות המבוגר לבני הנוער, הכל בגובה העיניים ובשיתוף פעולה תוך עבודת צוות, לימוד על כלים חקלאיים, לקיחת אחריות ושאר כישורי חיים לעבודה. השיחות הכי מעניינות ומרגשות קורות דווקא בזמן העבודה. בצורה זו הקשרים ממשיכים גם הרבה אל מעבר לשעות העבודה”.
עד כאן האידיליה, ומכאן מתחילות הצרות...
תרומות ומעשרות
"מאז הקמת החווה החליט הצוות להקפיד על הפרשת תרומות ומעשרות לטובת הלקוחות שהנושא חשוב להם. אנחנו גם לא עובדים בשבתות. בדקנו בעבר אפשרות להשגחה של הרבנות אבל כעמותה קטנה, לא יכולנו להרשות זאת לעצמנו לאור המחירים והתנאים המופרזים שדרשו. לפני כשנה וחצי הצטרפנו לעמותה שבחודשים האחרונים הפכה למיזם הכשרות של צהר", מסביר בן סוסן.
מהרגע שבו העמותה סירבה להיענות לתנאים הדרקוניים של הרבנות היא הפכה למושא להתנכלות בלתי פוסקת. "לפני שבוע קיבלנו קנס מהרבנות בטענה שהצגנו פרסום מטעה. זה מאוד תמוה ומכעיס. אנחנו אף פעם לא הצגנו את המקום כ"כשר" אלא רק פרסמנו מה שמותר לפרסם על פי בג"צ, וזה "שאנחנו מפרישים תרומות ומעשרות ומפוקחים ע"י ארגון צהר פיקוח מזון". בתגובה להודעת הקנס שלחה החווה בקשה להישפט.
חוקי או לא חוקי, ברבנות כנראה יודעים את הנזק ההיקפי שגורמות הודעות הקנס. "בעקבות התלונה של הרבנות, גם הקשרים העסקיים והחברתיים שלנו נפגעו", אומר בן סוסן, "הייתה לנו נקודת חלוקה של סלי ירקות בבית הקפה 'דרך הגפן' בבית זית, לפתע המשגיח שלהם דרש שנוציא משם את נקודת החלוקה. לא רצינו לעשות מזה סיפור גדול מדי כי אנחנו בקשרים חברתיים טובים עם 'דרך הגפן', אבל לפי החוק אין עם זה בעיה הואיל והמסעדה לא משתמשת בירקות שלנו ולא מוכרת אותם אלא רק מאפשרת לנו להחזיק במקום נקודת חלוקה. בכל מקרה, כאמור כדי לא לעורר בעיות, פינינו משם את נקודת החלוקה, אבל בזה זה לא הסתיים. לפני מספר שבועות, במסעדה נוספת בה יש לנו נקודת חלוקה, 'החומוס של טחינה' בירושלים, המשגיח התחיל לשאול שאלות וביקש לראות את התעודה של צהר. שלחנו להם את התעודה ומאז לא שמענו משהו, אבל אנחנו מצפים לבעיות דומות גם מהכיוון הזה".
קונים ומוחים
ההתנכלות של הרבנות למיזם החברתי והחקלאי החשוב הזה מרגיזה רבים. "לא מספיק שהביורוקרטיה בארץ מקשה על העסקים הקטנים, ועכשיו גם הרבנות מתחילה לעשות מלחמות כוח ומונופוליזציה על גב מיזמים חברתיים שבקושי שורדים מבחינה כלכלית? אני חושב שכל מי שהתנהלות הרבנות מרגיזה אותו יכול היום להביע את המחאה שלו ולהצטרף לקהל הלקוחות של החווה", אמר השבוע אחד הלקוחות.
החווה מציעה סל ירקות טרי שבועי, עם משלוח עד הבית או לנקודת חלוקה, בירושלים וביישובים מסביב.
אתם מוזמנים להתקשר ולחזק את החווה ולרכוש מהתוצרת האיכותית שלה, ועל ידי כך לתרום גם לחינוך, גם לאיכות הסביבה וגם למחאה ציבורית כנגד הדורסנות והכוחנות של הרבנות הראשית.
חוות קיימא, בית זית, www.kaima.org.il, הזמנות: 058-444-7793
אורי בן חיים
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?