דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 15 בספטמבר 2024
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

שמו של החלל נשמט מרשימת הנופלים במטה יהודה

העולה החדש, אוסי (משה) חדורי, שנורה בטעות בשנת 1951 בסמוך למושב בית מאיר הונצח לאחרונה באתר נפגעי האיבה של המוסד לביטוח לאומי אך נשמט מרשימת החללים של המועצה האזורית מטה יהודה.

ארוכה הדרך להנצחתו של נפגע האיבה, אוסי (משה) חדורי, אשר נורה בטעות בשנת 1951 בסמוך למושב בית מאיר. שמו של חדורי ז"ל, שסיפור נפילתו הטראגי פורסם לפני שנה ב"בקיצור", הועלה לאחרונה לאתר נפגעי האיבה של המוסד לביטוח לאומי אך נשמט מרשימת החללים של המועצה האזורית מטה יהודה.

בליל הסדר של שנת 1951, בשעת חצות, זיהה השומר במושב בית מאיר דמות חשודה ועל ראשה כאפיה. הוא קרא לעברה לעצור וכשזו ניסתה לברוח, הוא ירה לעברה מספר יריות. הדמות נפלה ובבדיקה התברר כי מדובר באדם כבן 40 בעל חזות ערבית שלראשו כאפיה ובכיסו נמצאה תעודת עולה על שמו של "אליעזר קליינמן".

לשוטרים שהגיעו למקום לא היה ברור הקשר בין ההרוג לבין תעודת העולה. תאריך הלידה שהיה רשום בתעודת הזהות לא תאם את גילו של ההרוג באופן בולט. אולם, מכיוון שלא היה מידע אחר, הועברה הגופה לקבורה בבית הקברות בירושלים תחת השם אלמוני, אך השם "אליעזר קליינמן" הועבר למשרד הבטחון כשמו של החלל.

תשעה חודשים לאחר מכן התייצבה בתחנת המשטרה בירושלים נערה בת 17 מבוהלת ונסערת. היא סיפרה כי שמה ג'בלה חדורי היא מתגוררת עם משפחתה במעברת הר-טוב וכי אביה, משה חדורי, נעדר מזה זמן רב וכל החיפושים אחריו העלו חרס. השוטרים החליטו להראות לנערה את אלבום התמונות של גופות האלמונים שהצטברו בתחנה. הנערה הציצה באלבום ולחרדתה גילתה את תמונת אביה, אוסי (משה) חדורי, עולה חדש מעיראק שהתגורר עם משפחתו במעברת הר-טוב.

התברר כי המשפחה לא ידעה לאן נעלם האב וחשבו כי נסע לקרובי משפחה בחיפה, ולכן לא עירבו את המשטרה. במקביל הצליחה המשטרה ליצור קשר עם אליעזר קליינמן שנמצא חי. הוא מסר שתעודת העולה אבדה לו במעברת הר-טוב. בכך נסגרה הפרשה.

בזכות מאמציהם של שניים מתושבי בית מאיר, עמיחי ואריאל ברגר, נחשף הסיפור וקרובי משפחתו של חדורי ז"ל עלו בשנה שעברה אל קברו. במקביל, הצליחו השניים לשכנע את המוסד לביטוח לאומי לתקן את הטעות ולהחליף את שמו של קליינמן.

אחיינו של החלל, אבנר קארו, נפגש עם מנהלת האגף לנפגעי איבה במוסד לביטוח לאומי, אסנת כהן, והיא קיבלה את בקשתו להנציח את שם דודו במסגרת רשימת נפגעי האיבה ואף הקצתה תקציב בסך 2900 שקלים להקמת מציבה לזכרו.

עם זאת, ברשימת הנופלים שפרסמה השנה המועצה האזורית מטה יהודה המשיך להופיע בטעות שמו של אליעזר קליינמן במקומו של אוסי (משה) חדורי ז"ל. במושב בית מאיר התרעמו על כך והתלוננו בפני "בקיצור" על הטעות.

פנינו אל המועצה האזורית ומשם נמסרה התגובה הבאה: "המועצה מפרסמת את רשימת חללי מערכות ישראל המעודכנת מטעם משרד הביטחון, ואת רשימת נפגעי פעולות האיבה המעודכנת מטעם המוסד לביטוח לאומי. מדי שנה אנו בודקים בקפדנות שם אחר שם ורק לאחר מכן מפרסמים את רשימת הנופלים בעיתונות המקומית, וכך עשינו גם השנה. ככל הנראה, שמו של משה (אוסי) חדורי ז"ל עודכן באתר הביטוח הלאומי רק בימים שלאחר בדיקת המועצה ופרסום המודעה בעיתונות, ובהתאם לרשימת נפגעי פעולות האיבה באתר יפורסם השם בשנים הבאות. ערב יום הזיכרון תשע"ו מרכינה מטה יהודה ראשה לזכרם של 23,447 חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה שחירפו נפשם למען עם ישראל ומדינת ישראל. יהי זכרם של הנופלים ברוך".

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?