בחוות יערן מבקשים מהמועצה: תפקיעו את השטח שלנו
סכנת הפינוי המרחפת מעל חוות היערן גרמה לבעלי המקום לפנות במכתב נרגש למועצה האזורית מטה יהודה: "הפקעה יכולה להציל את המקום"
בפינת יער קסומה המשקיפה על שמורת שורק ניצבת לה חוות יערן, חווה אקולוגית לגידול עיזים ומכירת גבינות. אחרי עשרים שנים ארוכות של הליכים משפטיים מול מנהל מקרקעי ישראל, עומדת החווה בפני צו פינוי שמועד ביצועו הוא סוף חודש יולי. בני הזוג יערן מצאו פתרון חירום ומבקשים כיום מהמועצה האזורית מטה יהודה לפהקיע את השטח ובכך למנוע את פינוי החווה.
בני הזוג יערן, מורכבים מאבשי יערן, בן קיבוץ ברור חיל, העוסק בגידול עיזים מגיל 14 ובמשך שנים הדריך טיולים וטבע בתנועת התק"ם הקיבוצית. בסיירת מטכ"ל, בה שירת שנים רבות, הוא נחשב לאחד הלוחמים המהוללים והמוערכים שהיו ביחידה, ב-1982 היה הלוחם הראשון בכוח החלוץ שחתך את גדר המערכת והראשון שחצה את הגבול לתוך לבנון. בר יערן, בת זוגו של אבשי, מימי שנת השירות לפני הגיוס, דוגלת בדרך החיים הטבעית ושותפה מלאה להקמת החווה מימיה הראשונים.
בשנת 1995 החליטו בני הזוג אבשי ובר יערן להגשים חלום ולהקים חוות מרעה. לאחר שעברו לאורכה ולרוחבה של הארץ החליטו להתמקם בהרי ירושלים. הם הגישו בקשה למנהל המקרקעין שנתנו להם היתר רעייה לעדר עזים למשך שנה. במקביל הם קשרו מגעים עם אנשי קק"ל, שתמכו ביוזמה והקצו להם שטח שבו הם יוכלו להקים את הדיר ואת מבנה המגורים.
בני הזוג הקימו את המבנים ובשלב זה החל עימות בין המנהל לבין קק"ל. במינהל טענו כי אסור היה לקק"ל לאשר הקמת מבנים בשטח. אנשי קק"ל נאלצו לסגת מהפרויקט ולתת לבני הזוג להתנהל ישירות מול המינהל, שהפך ברבות השנים לרשות המקרקעין.
מאז ועד היום מתנהל מאבק משפטי הנמשך כבר כ-15 שנה בבית משפט השלום בירושלים. בינתיים המשפחה התרחבה וגדלה, לבני הזוג נולדו חמישה ילדים שחוו ילדות שונה, כשהם מתגוררים במעין חוות בודדים, סמוכים לטבע, מטפלים בבעלי החיים מסביבם ולומדים במסגרת הום-סקול.
בחוות יערן גאים בכך שהם הקימו חוות אקולוגית המקיימת את עצמה. הם מציגים לראווה את האמצעים בעזרתם הם אינם מייצרים פסולת וזיהום אלא מנצלים את המשאבים הטבעיים בצורה המקסימלית. לדוגמה: הפסולת שנוצר מתהליך ייצור הגבינות מומרת באמצעים טבעיים לגז המשמש לחימום.
בחווה מדגישים כי לעדר העזים היוצא למרעה מדי יום ושוהה בו במשך שש שעות יש חשיבות רבה בשמירה על החורש הטבעי, פתיחה של סבך העצים, הגדלת מגוון מיני הצומח בשטח שהתוצאה שלו היא מניעת שריפות.
החווה, שאינה מוגדרת כשטח פרטי, פתוחה למטיילים, החופשייםלהתסובב בה ולהתרשם מהפעילות המקומית. עם השנים צברה לה החווה שם ברחבי הארץ, ומדי שנה היא זוכה לאלפי מבקרים, בהם בני נוער מתנועות נוער שונות, תגלית, בתי ספר ועוד. המטיילים ישנים בשטח החווה ואפילו מקבלים סיור חינם על דרך החיים האקולוגית ועל האפשרות לחיות בתוך הסביבה והטבע ולא במנותק ממנו.
לפני שנה וחצי מוצו ההליכים המשפטיים כנגד החווה ובית המשפט פסק שעל משפחת יערן לפנות את החווה. יש לציין כי בפסק הדין נכתב בבירור כי לחוות היערן יש ערך מוסף וחשיבות רבה. לאור זאת ניתנה אורכה לבני הזוג יערן לנסות ולהגיע להסדרים עם המינהל והגורמים הבירוקרטיים כדי שפרוייקט החווה החשוב לא יעלם.
החברה להגנת הטבע, המכירה בחשיבות החווה לפיתוח שמורת שורק, הכינה תכנית מפורטת המציגה כיצד רעיית העיזים תורמת, ולמעשה מצילה את השמורה. אך לדברי אבשי בר: “אנשי המינהל פשוט זרקו אותם מכל המדרגות, למרות כל ההשקעה והתכנית המפורטת".
השבוע הגישה משפחת בר עצומה עליה חתומים 3000 איש ובה בקשה מהרשויות המקומיות לתמוך בשמירה על החווה. את העצומה הם שלחו לראש המועצה האזורית מטה יהודה בצירוף מכתב בו הם מבקשים מהמועצה להביע נכונות להפקעת השטח מידי המנהל לטובת המועצה.
"אף על פי שבסוף החודש יסתיים הזמן שקצבה לנו השופטת להגיע להסדר, עדיין לא מאוחר. אנו מצפים ממך כשליח הציבור לשים בצד שיקולים פוליטיים קצרי טווח ולהכיר ולפעול לטובת היוזמה שלנו, כי בכוחך להציל את המקום ואת הרעיון, שאפשר לחיות כאן כחקלאים גאים בשותפות מלאה עם הקהילה ועם הסביבה. הדרך המשפטית לעשות זאת תואמת את חוקי התכנון והבנייה, והוועדה שאתה עומד בראשה בדקה את העניין באופן יסודי. ברור לנו שההחלטה להפקיר אותנו אינה עניינית, וניתנת לשיקול דעתך בלבד", כתבו בני הזוג יערן לראש המועצה.
בחוות היערן מקווים כי צעד של הפקעה מצד המועצה האזורית יוכל להביא לפתיחת דו-שיח חדש מול רשות המקרקעין ואולי להציל את החווה לשנים נוספות של פעילות. במקביל, הם מקווים שתצא לפועל יוזמה של משרד החקלאות המנסה להקים מספר חוות לגידול עיזים על הרכס שמעל שמורת שורק בשביל להגן על השמורה.
עד שגורל החווה יוכרע סופית מוזמנים התושבים לבא לבקר ולתמוך וגם להנות ממבחר גבינות העיזים הנמכרות במקום בימי שישי ובשבת.
יאיר לביא
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?