תביעה נגד מכבי: הרופא התעלם במשך חודשיים מסימני המחלה – וילד בן 5 נפטר מדלקת ריאות
סיפור מזעזע על מוות מיותר של ילד בן 5 הגיע לאחרונה לפתחו של בית משפט השלום בתל אביב, בתביעה אותה הגישו עורכי הדין דוד פייל וגלית מושקה-פרדל בשמם של הורי המנוח ועיזבונו.
בשנת 2014 פנתה אם המשפחה עם בנה שהיה אז כמעט בן 5 לבדיקת רופא ילדים בקופת חולים מכבי, בשל תלונות על חום, שיעול ונזלת. בפגישה זו רשם הרופא לילד מרשמים לאקמולי להורדת חום ולשיכוך כאבים ופרותיאזין (להרגעה).
משלא חלפו התופעות, ולאחר מספר שבועות, הגיעה שוב האם אל הרופא עם תלונות על שיעול ונזלת אצל בנה – וגם אז רשם לו הרופא מרשמים לתרופות שונות נגד הצטננות. כעבור שלושה שבועות נוספים, כשהתופעות לא פגו – חזרה האם אל הרופא עם בנה – וגם הפעם רשם לו הרופא תרופות נוספות.
בחלוף ארבעה שבועות נוספים הגיעו האם ובנה שוב אל רופא הילדים, והפעם עם תלונות על שיעול נבחני, חום, פצעים בבטן וחולשה. הרופא אבחן כי מדובר בסטרידור ונתן מרשמים לפניסטיל להרגעת הגרד, פרותיאזין ואינהלציות של סטרואידים (בודיקורט).
בסביבות 2:30 בלילה, כעבור פחות מ-12 שעות מהביקור אצל הרופא - הבחינו הוריו של הילד כי הוא איבד את הכרתו – והזעיקו אמבולנס. צוות מד"א שהגיע לבית המשפחה, אבחן כי הילד לא נושם והחל לבצע בו פעולות החייאה – תוך שהוא מסיע אותו במהירות אל בית החולים "וולפסון". למרבה הצער, לאחר פעולות החייאה ממושכות, נקבע מותו של הילד כתוצאה מדלקת ריאות, והוא בן 5 בלבד.
הורי המשפחה מוכת היגון התקשו להתאושש לאורך שנים, ומצב בני המשפחה התדרדר כלכלית ונפשית.
מומחה: כשלון של הרופא
במסגרת התביעה, התבקש פרופ' אורן פרוכטר, מומחה למחלות ריאה ולרפואה פנימית, מנהל מחלקת ריאות ב"וולפסון" –לחוות דעתו על המקרה.
פרופ' פרוכטר קבע כי רופאי מכבי התרשלו בטיפול בילד המנוח, בכך שלא ביצעו בדיקה מקיפה ומלאה כנדרש או מעקב צמוד וראוי אחר מצבו, ובכך שהתעלמו מתלונות ההורים ומממצאים קליניים שהצריכו בירור מקיף, לרבות צילום חזה, הפניה למוקד רפואה דחופה או למיון בהחמרה של קליניקה נשימתית.
"אילו היתה הנתבעת ('מכבי') פועלת כנדרש ברפואה סבירה, ניתן היה לאבחן ולטפל בדלקת הריאות שממנה סבל הילד בשלב מוקדם, ולמנוע את מותו", קובע פרופ' פרוכטר.
לדבריו, פניית ההורים לרופא הילדים בתלונות על קושי נשימתי היתה בשיא עונת השפעת של 2015. את קביעה זו הוא מאשש בהפנייה לדוחות משרד הבריאות, המדווחים על עלייה בשיעור המקרים של פניות למיון עקב שפעת ודלקת ריאות, בקבוצת הגיל של המנוח באותה התקופה.
עוד מציין פרופ' פרוכטר כי בבדיקת המנוח מיום 21.1.15 לא תועדו מספר הנשימות, שימוש בשרירי עזר וסימנים נוספים המעידים על מצוקה נשימתית. לא נמדדה סטורציה – ריווי חמצן בדרך לא פולשנית – אחד מחמשת הסימנים העיקריים החיוניים, וזאת בניגוד לפרקטיקה הרפואית המקובלת.
ללא בדיקה מקיפה
פרופ' פרוכטר קובע עוד, כי לאור התמונה שהתגלתה 12 שעות בלבד אחרי ביקור זה, אילו הייתה ננקטת בדיקה מקיפה כפי שנדרש - זו היתה מגלה מצוקה נשימתית בסבירות גבוהה ביותר, ומביאה להפניית הילד לצילום חזה. הצילום היה מאבחן את דלקת הריאות בשלב שבו היתה ניתנת לשליטה, לדברי פרופ' פרוכטר, ולטיפול על ידי הפניה למוקד לרפואה דחופה או לבית חולים לאשפוז ולקבלת טיפול מתאים.
"הילד המנוח הגיע לבית החולים וולפסון עם תמונה של דלקת ריאות נרחבת ביותר, דו צדדית, שללא ספק היתה יכולה להתגלות מוקדם יותר", קובע פרופ' פרוכטר. "בביקורו האחרון אצל רופא הילדים היתה קליניקה נשימתית ברורה של שיעול נבחני וחום, אך לא נעשתה כל מחשבה ולא נעשה כל בירור מינימלי מתבקש, שהיה אמור לכלול הפניה לצילום חזה, או לחילופין – להפנותו לבית חולים או למוקד לרפואה דחופה".
לטענת פרופ' פרוכטר היה מקום לבצע גם ספירת דם פשוטה, שתוצאותיה היו מגיעות תוך שעות ספורות ומביאות לטיפול אנטיביוטי מתאים.
בתביעה, אותה הגישו עורכי הדין פייל ומושקה-פרדל – נטען כי ההורים שהו עם בנם עד לרגעיו האחרונים, והיו עדים לסבלו כשאין בידם להושיעו - עד למותו. "מילים לא יוכלו לתאר את הזוועה והחרדה שחש הורה, כשהוא נאלץ לצפות בבנו מתדרדר אל מותו, מבלי שיוכל להושיעו".
את התביעה לפיצויים בגין נזקי גוף עקב רשלנות הגישו עוה"ד פייל ומושקה-פרדל, בסכום המקסימלי הקבוע בחוק (2.5 מיליון שקלים), והיא נדונה בימים אלה בבית משפט השלום בתל אביב.
עו"ד דוד פייל ושות'
http://www.df-law.co.il
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?