דלג לתוכן העמוד
יום רביעי, 13 בנובמבר 2024
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

תלמידי תיכון "אור" אירחו משלחת בני נוער מצ'כיה במסגרת תכנית ג'ו אלון לקירוב לבבות

קבוצת התלמידים הצ'כים בכניסה לתיכון אור

לפני ארבע שנים נפתחה תכנית ג'ו אלון לקירוב לבבות, עם שני בתי ספר: תיכון אור ברנקו וייס בצור הדסה וגימנזיום פז'יבור בצ'כיה. מאז צמחה התכנית וכיום היא כוללת שישה בתי ספר ועוד היד נטויה.

מטרת התכנית היא לחשוף את פניה היפות והמורכבות של החברה הישראלית ולהעמיק את ההכרות עם התרבות והחברה הצ'כית מתוך הכרה שיש היסטוריה משותפת לשני העמים.

את התכנית הקימה ויזמה נציגת נס הרים במליאת המועצה האזורית מטה יהודה, רחל אלון-מרגלית. והיא נקראת על שמו של אביה, טייס חיל האוויר, אל"מ ג'ו אלון ז"ל, שהיה מבין מקימי חיל האוויר הישראלי, טייס קרב ומפקד בסיס חצרים. בשנת 1970 מונה אלון לנספח אווירי בשגרירות ישראל בוושינגטון, ומילא תפקידו עד יולי 1973, אז נרצח ביריות בפתח ביתו. תעלומת הרצח מעולם לא פוענחה.

בשבוע האחרון אירחו תלמידים מבית הספר התיכון אור ברנקו וייס בצור הדסה את משלחת בני נוער מבוסקוביצה, צ'כיה כחלק מהתכנית השנתית. מנהלת בית הספר, אופירה קרוסני ומנהל התיכון השש שנתי, דביר קפלן, נתנו רוח גבית למורת התכנית, טל גבאי, מורה בתיכון ותושבת שריגים. התלמידים אירחו את חבריהם בבתים והדגימו להם אירוח ישראלי מהו!

הסיור בישראל שארך שמונה ימים, התקיים בדצמבר במזג אוויר נעים ושימשי, וכלל ביקור מודרך על ידי הסופר ואיש הטבע, מעוז חביב, בקיבוץ צרעה, סיור בבסיס חצרים ובמוזיאון לתרבות הבדואים במרכז ג'ו אלון – שם התקיים שיח פורה ומרתק בין "כוכבי המדבר" (תלמידים בדואים מובילים) לבין חברי המשלחת, המשיך למרכז מבקרים בים המלח וטיול רגלי בעין בוקק, בהדרכת אילן ברקוביץ' המורה לשל"ח של בית הספר.

התלמידים נהנו מארוחת ליל שבת משותפת בבית העם בצור הדסה שהכינו המשפחות הישראליות בשפע ובאהבה. במוצאי שבת התקיימה שיחה עם גב' אווה מוריס תושבת עמינדב, שורדת שואה ילידת צ'כיה, בת 94 שסיפרה את סיפורה.

התלמידים הצ'כים בקיבוץ צרעה, יחד עם נספח התרבות הצ'כי, מר מיכל דבורז'ק (מימין, למטה)

בהמשך השבוע ביקרו התלמידים בירושלים, בעיר העתיקה, במוזיאון ובהר הרצל (בחסות ההסתדרות הציונית העולמית), וחזרו לצור הדסה מספיק זמן מראש כדי ליהנות מצפיה משותפת במשחק הגמר של המונדיאל. הקבוצה התארחה גם בבית טרזין בגבעת חיים איחוד, שם ראו במו עיניהם פריטים ששורדי שואה צ'כים הביאו עימם מהתופת ולמדו על הגטו לדוגמא שהפעילו הנאצים.

ביום האחרון של הסיור פגשו חברי המשלחת את כבוד שגריר צ'כיה בישראל, מרטין סטרופניצקי, שחלק עימם את חוויותיו מהמפגש עם התרבות הישראלית החמה והעוטפת, אך גם המחוספסת. הוא הדגיש את שיתוף הפעולה הקיים מזה מאות שנים בין שני העמים והמדינות ואיחל חג מולד שמח ושנה טובה לכל הנוכחים.

התכנית מתקיימת בתמיכה כלכלית של משרד החוץ הצ'כי ותורמים פרטיים, ומתקיימת תחת האגודה הישראלית של ידידי הרפובליקה הצ'כית. המורות הצ'כיות היו מלאות התפעלות על קבלת הפנים החמה והאוהדת לה זכו בארץ והן מחכות לביקור גומלין של התלמידים הישראלים בארצן, ביוני 2023.

הורי התלמידים המשתתפים, כמו גם צוות בית הספר מקדישים ממרצם, זמנם, משאביהם ויכולותיהם כדי לקיים את התכנית החשובה הזו. "זהו פרויקט מדהים, מושקע ומלא חשיבה וחשיפה. אני בטוחה שיהיה לו המשך חיובי, מעניין ומרגש", אמרה המנהלת, אופירה קרוסני.  

"אני מאמינה שבין בני אדם רב המשותף על השונה. מנהיגים אמיצים מעשירים את עמם, מרחיבים דעתם ומאמצים ערכים הומניסטיים לאורך ולרוחב. הקמתי תכנית על שם אבי, כדי להוכיח שהכרות אישית ולימוד פרקי היסטוריה בהם נחלצו מדינאים ואזרחים לעשות טוב, הם ערובה לחיים מלאי משמעות ותקווה. לא ניתן להפריז בחשיבות המפגש פנים אל פנים בין בני אדם, ולשם קירוב לבבות אני פועלת", סיכמה רחל אלון-מרגלית את הביקור המרגש.

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?