נפלאות המטבח הקוצ'יני
לפני קצת יותר משנה השתתפה ריקי יוסף במפגש בבית העם של מושב תעוז, שנועד לקדם יריד אוכל במושב. במפגש היא קמה ואמרת שהיא רוצה להשתתף ולהכין כמה מאכלים קוצ'יניים מסורתיים. מפיקת היריד, אפרת אליאסף-גורפינקל הביטה בה ולא הבינה על מה היא מדברת.
“אפי הסתכלה עלי ולא הבינה מאיפה זה בא, אני נראית אשכנזיה כזו ומה לי ולאוכל קוצ'יני מסורתי", צוחקת ריקי היום, "הסברתי לה שמדי פעם אני מכינה מאכלים כאלה לאירועים משפחתיים. אפרת ביקשה לבקר אצלי, הגיעה עם צלם והתלהבה, ואחר כך, אפילו הביאה כתבת אוכל של עיתון הארץ, שגם היא התלהבה, וכך נכנסתי לענייני הבישולים והאירוח".
ריקי יוסף, גדלה בירושלים ולמרות המראה האשכנזי שלה, בפועל היא ממוצא מרוקאי. על העדה הקוצ'ינית היא שמעה לראשונה מחברה, שסיפרה על עד כמה האוכל שלהם טעים, ומאוחר יותר אף הכירה לה את איציק, בן מושב תעוז, אשר איתו לבסוף התחתנה והשניים עברו לגור במושב. איציק הוא מנהל חשבונות, ריקי עובדת בחברת תקשורת גדולה, ולהם חמישה ילדים.
את נסתרות המטבח הקוצ'יני היא למדה בעיקר מחמותה, ושם למדה עד כמה האוכל הוא סבוך ומורכב מעשרות פעולות שונות וכולל תבלינים רבים (קוצ'ין ידועה כמדינת התבלינים בהודו), עד אשר משלימים את המנה המיוחלת.
“המפגש הראשון שלי עם האוכל הקוצ'יני היה חוויה מיוחדת שכוללת בתוכה גם חריפות וגם עדינות, תבלינים שלא היכרתי, מתוקים עם הל, וכל זה היה מאוד מסקרן ומאוד טעים”, מספרת ריקי.
במסגרת פסטיבל האוכל בחרה ריקי להציג לסדנה מנות צמחוניות וקיציות, המושפעות מהמטבח ההינדי ושונות מהמטבח ההודי.
אחד הדברים הבולטים במטבח הקוצ'יני הוא השימוש בקמחים מסוגים שונים והיעדר סלטים המקובלים מאוד במטבח הישראלי. "לקוצ'ינים אין סלטים במובן שאנו רגילים אליהם, למשל אצל המרוקאים יש עשרות סוגי סלטים", מסבירה ריקי, "במקום סלטים יש סוגים שונים של קארי, אותם עושים מעגבניה, ממנגו, מחציל, מגזר, מפפאיה ואפילו מתפוחי עץ, והכל לפני שהם נעשים בשלים".
אחד הדברים המעניינים הוא מיעוט השימוש במלפפון, אשר נעדר לחלוטין ממבחר המנות שמגישה ריקי. “יש לקוצ'ינים מלפפון בהודו, שהוא שונה במראה שלו ובגודל מהמלפפון שאנו מכירים ופחות משתמשים בו כאן", היא מסבירה.
עוד מאפיין מובהק של המטבח הקוצ'יני הוא השימוש בקוקוס, במנגו לא בשל, ובבננות ירוקות. “לא ידעתי מה אפשר לעשות עם מנגו ירוק", מחייכת ריקי, “הקוצ'ינים משתמשים במנגו ירוק לתבשילי בשר ולמרק. בננות ירוקות הן קשות לקילוף, אבל אחרי שמצליחים לקלף אותן פורסים אותן לפרוסות דקות שאותן מטגנים עם מלח ואוכלים כמו חטיף".
במסגרת פסטיבל האוכל מציעה ריקי סדנת הדגמה והכנה של אוכל קוצ'יני שבה יידעו האורחים כיצד להכין פאדלופה (וודה), בורי מאסלה, קארי לימון ואדה בעלי בננה, וגם יבינו עד כמה שזה טעים.
קוצ'ימא, ריקי יוסף, מושב תעוז, סדנאות אוכל בימים רביעי-חמישי, בשעות 18.00-21.00, בהזמנה מראש, תשלום במזומן,
050-6775140
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?