אבן ספיר: חמש שריפות ענק בחמש שנים
כמו בתסריט ידוע מראש: בחסות השרב הכבד פרצה שריפת ענק בסמוך למושב אבן ספיר, החמישית במספר מ-2010. נזקים בעשרות מיליוני שקלים לרכוש. חילופי האשמות בין תושבי אבן ספיר לבין קק"ל
"השריפה הזו היא כנראה השריפה האחרונה שנסבול ממנה", אמרו באירוניה השבוע במושב אבן ספיר , "מכיוון שכבר לא נשאר מה שיישרף". אפשר להבין את האירוניה בדבר התושבים על רקע העובדה שמאז 2010 חוו תושבי אבן ספיר ארבע שריפות גדולות וזו האחרונה, החמישית במספר, הייתה הגדולה שבהן.
כל השריפות שאיימו על מושב אבן ספיר, היושב בסמוך לבית החולים הדסה עין כרם, פרצו בחודשים יולי-אוגוסט. המקור לשריפות נמצא בדרך כלל בסמוך לאתר עין חנדק שבמורדות הצפוניים של המושב והאש, המלובה באמצעות רוחות עזות, עושה את דרכה לכיוון דרום כשהיא מתפשטת לעתים לכיוון בית החולים, המושבים עמינדב ואורה וכמובן, אבן ספיר שנופל בקביעות כקורבן לדליקה המשתוללת.
שרב כבד
גם השריפה הנוכחית, החמישית במספר, התחילה במתכונת הקבועה. תחילת חודש אוגוסט, שרב כבד באזור וכל מה שצריך זה גפרור קטן. יו"ר הוועד במושב אבן ספיר, חזי יששכר: "השריפה התחילה במוצאי שבת, הגיעו ארבע כבאיות. לא יודע מה קרה שם, אבל העובדה שביום ראשון בשעות הבוקר השריפה התחדשה ובעוצמה אדירה".
במחוז ירושלים של רשות הכיבוי הבינו כי השריפה חורגת מאירוע רגיל בשעות הבוקר של יום ראשון. החל מהשעה 10 בבוקר החלו לזרום למקום כוחות כיבוי גדולים מלווים בשוטרים, ובסיוע מסוק משטרתי ומטוסי כיבוי. הכבישים מכיוון צפון ומערב (כביש 395 וכביש 386) נסגרו לתנועת כלי רכב.
במקביל להגעת הכוחות המשיכה האש להתפשט והפכה לשריפת ענק שליחכה את המדרון של מושב אבן ספיר והחלה לטפס לעבר המבנים החקלאיים שבפאתי המושב.
בשעות הבוקר המאוחרות כבר פעלו באירוע 40 צוותי כיבוי ואיתם כמאה לוחמי אש, שמונה מטוסי כיבוי ומסוקי שליטה. נציב רשות הכבאות וההצלה, רב טפסר שחר איילון, הגיע למקום ולקח פיקוד על האירוע. לוחמי האש נאבקו באש וארבעה מהם נפגעו משאיפת עשו ופונו לבית החולים הדסה הסמוך.
האש המשיכה להשתולל והתברר כי פגעה במבנה הסמוך למנזר "יוחנן במדבר" שבפאתי מושב אבן ספיר. בשעות הצהריים הצליחו לוחמי האש לחבור אל הלכודים, והתתברר כי מדובר בזוג מבוגרים בגילאי 60-70, ברברה ויוחנן בוטרברג, נוצרים שעלו לארץ ובנו את ביתם בשולי היישוב.
"רצתי הביתה, לקחתי את כלי הנגינה, את המחשב והדרכון וברחתי לכיוון היער. חשבתי שיהיה בסדר. אבל חמש דקות אחר כך כל הצריפים שלנו נשרפו, כל החיים, הכל שרוף, איבדנו הכל, אין לי מושג מה אני אעשה", אמרה ברברה לכתבים שהגיעו למקום.
במהלך השעות שבהן בערה האש נפגעה שורת המבנים החקלאיים המקיפה את המושב מצפון וממזרח. גם ארבעה בתי מגורים, אחד מהם שייך למוסיקאי ואב למשפחה בת שבעה ילדים, עלו באש ונשרפו כליל. הילדים חולצו ברגע האחרון על ידי בעלת המבנה שבו התגוררה המשפחה.
במהלך צהרי יום ראשון החלה האש לפגוע במבנים חקלאיים ישנים ובעלי גגות אסבסט, חומר שחלקיקים ממנו באוויר הם רעילים ועלולים לגרום למחלות קשות. המשרד להגנת הסביבה פרסם אזהרה לתושבי השכונות הדרום-מערביות של ירושלים ולתושבי אבן ספיר, עמינדב, אורה, וצור הדסה והם התבקשו להישאר בבתיהם ולהגיף את החלונות.
מפנים תושבים
בשעות הצהריים החלט על פינוי תושבי אבן ספיר מבתיהם. בבית החולים הדסה הורו על פינוי של כלי רכב מהחניון הסמוך לשריפה.
ראש המועצה האזורית מטה יהודה, משה דדון, שנכח באירוע, העמיד אוטובוסים לפינוי התושבים למתקן הקליטה שנפתח באולם הספורט של בית הספר 'עין הרים'.
"מיד כשנודע על התפשטות השריפה למושב פתחנו את מתקן הקליטה בעין הרים", אמר משה דדון, "עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ועובדי מועצה חברו לכוחות בשטח וסייעו במה שניתן".
רוב תושבי המושב נענו לקריאה להתפנות מבתיהם, אולם היו מי שנותרו מאחור כדי להגן על רכושם. יששכר: "עד שש וחצי בערב פונו רוב התושבים. חלק שהו מחוץ לבתיהם את הלילה, וחלק המתינו עד שהושגה שליטה על האש".
לקראת שעות הערב נכחו באירוע 160 לוחמי אש ומתנדבים, 69 צוותי כיבוי, חמישה צוותי קק"ל, חמישה צוותי כיבוי מחיל האוויר, שתי מכליות מים מפיקוד העורף ו-13 מטוסי כיבוי שביצעו 80 גיחות לכיבוי השריפה. בהערכות של גורמי ההצלה עלה כי באירוע נשרפו כ-300 דונם.
שליטה בשריפה הושגה לקראת השעה שמונה בערב. רק אז התירו כוחות הכיבוי לתושבים לחזור לבתיהם. הכבאיות המשיכו לפעול ברחבי היישוב במהלך הלילה ובמועצה נקטו במשנה זהירות וקראו לתושבים שיש בידיהם אפשרות ללון מחוץ ליישוב לעשות כן.
אומדים נזקים
למחרת היום חזרו כל תושבי אבן ספיר לבתיהם והחלו לאמוד את הנזקים. לדברי יששכר הנזקים כוללים שבעה לולים שרופים ובהם עשרת אלפים מטילות, כעשרה מחסנים ובהם ציוד בשווי של מיליוני שקלים וארבעה בתי מגורים.
נזק נוסף נגרם לתאורת הרחוב בצידו הצפוני של היישוב וצוותים של חברת חשמל עבדו במקום לתיקון התאורה. ביום שני יצאו עובדי האגף לאיכות הסביבה במועצה לסיור במושב כדי לעמוד מקרוב על הנזקים הסביבתיים שנגרמו בעקבות השריפה.
תושבים במושב אבן ספיר הביעו את כעסם על קרן הקיימת לישראל וטענו כי בגלל רשלנות של עובדיה הצטברה בשטח עשבייה גבוהה וערימות גזם ובהם בולי עץ. יששכר: "קק"ל לא טיפלו בשבילי האש, לא דיללו עצים, הותירו ערימות גזם בשטח ולא ניקו את העשבייה שמגיעה לגובה של מטר או שניים".
בעל הצרכנייה, אפרים לוי, שגילה כי האש אמנם לא הצליחה להגיע ממש לתוך המבנה, אך החום הרב גרם להרס של מוצרים רבים האשים אף הוא את הרשויות. "זה גיהינום וזו הפעם החמישית ברציפות. לאף אחד לא אכפת ברשויות. חברת חשמל, קק"ל - כולם אשמים, כל אלו לא עושים דבר כדי למנוע מהאש להגיע ליישוב", הוא אמר לכתבים שביקור במושב.
בקק"ל דחו את טענות התושבים וטוענים כי השריפה פרצה בשטח שנמצא באחריות המושב. בקק"ל שלחו לעיתון "בקיצור" תכתובת מתאריך 14 יוני 2015, ובה מאשר קצין בטיחות האש של מחוז ירולשים, רשף דיאי דיני, סיכום של דיון שבו השתתפו נציג המושב ונמציג קק"ל, ובו חולקו גזרות האחריות על השטח הסובב את המושב. לטענת קק"ל עולה בבירור ממפת החלוקה שסוכמה בישיבה כי השטח שבו השתוללה האש הוא באחריות של מושב אבן ספיר.
יו"ר הוועד, חזי יששכר, הגיב לטענות קק"ל ואמר כי לא מדובר בשטחים של המושב. "אמרתי לקק"ל תנו לי את השטחים ונטפל בהם, אבל אתם לא נותנים לנו את השטח. האש פרצה באזור שהוא בשליטת קק"ל".
במטה יהודה הודו השבוע שוב לכוחות הכיבוי והשיטור על העבודה המקצועית ומסירות הנפש בשטח. "בשם עובדי המועצה ותושביה אני מודה לכוחות הכיבוי והשיטור שבעבודתם האמיצה מנעו פגיעה בנפש ואת התפשטות האש לעבר בתי מגורים ויישובים נוספים", סיכם דדון את האירוע. גם במושב שיבחו את פעולת כוחות ההצלה ואת אומץ ליבם של לוחמי האש. "לוחמי האש עבדו בצורה מצויינת. החומר נגד אש שהם שפכו על המבנים שעמדו בסכנה הציל חלק גדול מהם. גם כוחות הכיבוי האחרים וגם המשטרה עשו עבודת קודש" אומר יששכר.
כאמור, חוקרי מכבי האש מצאו בשטח שבו פרצה האש בקבוקים ובהם חומר דליק. כעת נבדקת האפשרות כי מדובר בהצתה מכוונת ולא ברשלנות של מטיילים.
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?