דלג לתוכן העמוד
יום רביעי, 23 באפריל 2025
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

ביהמ"ש אישר הנחיית אם לנשל את בנה מהצוואה

ביהמ"ש דחה את טענות הבן על כך שהאם המנוחה לא הבינה את טיב הוראות הצוואה, וחתמה עליה כשהיא נעדרת עצמאות ותלויה באחיו האחרים, להם הורישה את הנחלה

בעלת נחלה, אשר נישלה את בנה הצעיר מצוואתה וקבעה כי ארבעת ילדיה האחרים יירשו את כל עיזבונה לרבות המשק החקלאי, עשתה זאת בדעה צלולה, כך קבע לאחרונה בית משפט לענייני משפחה באשדוד במסגרת פסק דין (תיק מס' 35425-07-22) שניתן בהתנגדות שהגיש הבן לצוואת אימו המנוחה. במסגרת ההתנגדות, טען הבן הצעיר, כי לנוכח הוראות סעיף 114 לחוק הירושה, התשכ"ה, 1965, לא ניתן להוריש את המשק החקלאי.

בנוסף הוא טען, כי יש לבטל את צוואת אימו המנוחה וזאת נוכח מעורבות של חלק מאחיו בעריכת הצוואה שלטענתו השפיעו השפעה בלתי הוגנת על האם המנוחה והרחיקו אותה ממנו במטרה להדירו מהצוואה. הוא המשיך וטען כי האם המנוחה לא הבינה את טיב הוראות הצוואה, וחתמה עליה כשהיא נעדרת עצמאות ותלויה באחים שלהם הורישה את הנחלה.

מנגד, טענו שאר האחים, כי האם המנוחה הייתה צלולה לחלוטין וכי הצוואה משקפת היטב את רצונה.

האחים הוסיפו וטענו, כי אמנם, בתחילה התכוונה האם המנוחה להוריש את כל עיזבונה בחלוקה שווה לכל האחים ואולם, לאור התנהגות מחפירה מצד האח הצעיר היא שינתה את דעתה.

האחים טענו כי האח הצעיר החתים בעורמה את האם המנוחה על מסמך לפיו, מלוא המשק החקלאי מועבר אליו. כאשר ביקשה האם לבטל את המסמך, הוא סירב, דבר שהוביל לתביעה משפטית שהתנהלה בין הבן הצעיר לאם המנוחה, שבסופה נקבע כי המסמך מבוטל.

האם המנוחה נפגעה עד מאוד מהתנהגות הבן הצעיר והחליטה לנשלו מהצוואה, טענו שאר האחים והוסיפו, כי רצונה הברור והמוחלט של האם המנוחה קיבל ביטוי מפורש בסרטון, שתיעד את תהליך החתימה על הצוואה, במסגרתו הסבירה האם המנוחה את החלטתה לנשל את הבן הצעיר מהירושה, ונימקה זאת בכך שהוא פועל כנגדה ואינו מגיע לבקרה.

בית המשפט בחן את טענות הצדדים והתרשם שהאם המנוחה הייתה צלולה והבינה את הצוואה, אשר הייתה פשוטה וקצרה ללא כל מורכבות.

בית המשפט קבע כי קיימת סתירה מהותית בין טענות הבן הצעיר, על כך שבשעת החתימה על המסמך המעביר אליו את המשק הייתה האם המנוחה צלולה, לבין טענותיו כי מספר חודשים לאחר מכן, עת חתמה על הצוואה האחרונה, היא לא הייתה צלולה, וזאת מבלי שהציג כל מסמך רפואי המעיד על שינוי קוגניטיבי שחל אצל האם המנוחה.

לאחר שנשמעו עדים ולאחר שהצדדים סירבו להצעות פשרה, ניתן פסק הדין במסגרתו סקר בית המשפט את המבחנים שנקבעו בפסיקת בית משפט העליון בבואו לדון בהתנגדות לצוואה.

בית המשפט קבע, כי במועד החתימה על הצוואה, האם המנוחה הייתה אישה עצמאית, בעלת דעה איתנה אשר שיקפה היטב את רצונה, ואין בעובדה כי מפאת גילה המבוגר היא נעזרה בילדיה מבחינה פיסית, כדי לקבוע שלא הייתה עצמאית או הייתה תלותית. בנוסף, בית המשפט קבע כי הסרטון אשר תיעד את מעמד החתימה על הצוואה משקף את רצון האם המנוחה והמצב בו הייתה נתונה.

לאור כל זאת, הוחלט על דחיית ההתנגדות של הבן הצעיר ועל קיום הצוואה של האם המנוחה ככתבה וכלשונה.

הערת המחבר: ר' יהודה הנשיא אמר משום רבי יעקב שאמר משום רבי מאיר מצווה לקיים את רצון המת.." (גיטין יד עמוד ב). כלל זה, מהווה בסיס לחוק הירושה ומהווה אבן דרך לבית המשפט בבואו להתחקות אחר רצון המת כאשר יש ספק בכשירות המצווה לצוות. ע"פ הדין, רצון המת יכול לבוא לדי ביטוי אך ורק באמצעות צוואה. לעניות דעתי, הצוואה הינה המסמך החשוב ביותר עליו חותם האדם במהלך חייו ועל אף כל זאת, אין לאדם כל שליטה על ביצוע הוראות הצוואה והוא תלוי בעניין זה בצדדים שלישיים. על מנת למנוע לזות שפתיים בדבר כשירות המצווה לחתום על צוואה ו/או אותנטיות הצוואה, רצוי מאוד ומומלץ לתעד את מעמד החתימה על הצוואה באמצעות סרטון, במסגרתו יהיה ניתן להתרשם ממצבו הרפואי והקוגניטיבי של המצווה וכאשר מדובר במצווה מבוגר/ת אשר הגיע לגיל השלישי , רצוי ונחוץ לצרף אישור רפואי  המתאר את מצבו הרפואי של המצווה והמאשר את כשירות המצווה לערוך צוואה.

 

(האמור לעיל, נאמר בתמציתיות ובכלליות ואין לייחס לו משום ייעוץ משפטי, והבוחר לעשות זאת, עושה זאת על אחריותו בלבד. לכל מקרה ספציפי, יש לקבל ייעוץ משפטי מתאים(

 

אבירם בווני, עו"ד, נוטריון ומגשר

מתמחה בדיני מושביםאגודות שיתופיותמשקים חקלאייםבנים ממשיכים, צוואות, ירושות, משפחה, מקרקעין ותחום האזרחי המסחרי. ליצירת קשר: רח' הרצל 5 בית שמש טל: 077-2110185 פקס: 077-2110186 נייד: 050-3752033 דוא"ל [email protected] :

 

 

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?