דלג לתוכן העמוד
יום רביעי, 13 בנובמבר 2024
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

ביהמ"ש: פלישה לשטח נחלה שכנה מחייבת בתשלום דמי שימוש ראויים

מושב כפר אוריה. צילום: דוברות מטה יהודה (לבתים בתמונה אין קשר למאמר)

ביום ה- 22.08.22, ניתן פסק דין במסגרת תיק מס' 7764-05-16 שהתנהל בבית משפט השלום בירושלים וזאת על רקע תביעת בעלי משק חקלאי במושב כפר אוריה (להלן: "התובעים") כנגד שכניהם אשר גם הם בעלי משק חקלאי (להלן: "הנתבעים") (שמות הצדדים שמורים במערכת).

התובעים טענו שהנתבעים בנו בשטח המשק שלהם מבנים הקשורים ליקב אותו הם מנהלים בתחום משקם בשטח בנוי של 46 מ"ר וכן מחזיקים הם בשטח נוסף לא מעובד בהיקף של 66 מ"ר. עוד טענו התובעים כי הנתבעים משתמשים בדרך גישה ליקב המצויה בתחום שטח המשק של התובעים הן למעבר והן לחניה, כי כלביהם המשוחררים של הנתבעים עושים את צרכיהם בשטח המשק של התובעים וכי מי הגשמים היורדים על גג החניה הצמודה לגבול נשפכים באופן חופשי לשטח משק התובעים וזאת בניגוד להתחייבות הנתבעים להתקין מרזב אשר אליו ינוקזו כל מי הגשמים. התובעים תבעו דמי שימוש ראויים בסך של 49,000 שקל ופיצוי בגין עוגמת נפש בסך של 30,000 שקל.

מנגד, הנתבעים טענו, כי בזמן רכישת המשק, סברו שקו הגבול בין שני המשקים עובר במיקום המסלעה שהקימו התובעים לצורך תמיכת הקרקע בשל הפרשי גבהים שבין שני המשקים ובנוסף, כאשר בנו את המבנים, התובעים לא הסבו את תשומת ליבם לכך שהם בונים בשטח התובעים ובכך הטעו אותם וגרמו להם להסתמך על קו המסלעה כקו הגבול שבין המשקים. 

לעניין שביל הגישה ליקב, הנתבעים טענו כי שביל גישה זה משמש את שני המשקים וכי עומדת להם זכות זיקת הנאה להשתמש בשביל הגישה. לעניין העצים, הנתבעים טענו כי הם גוזמים את העצים הצמודים לגדר באופן שוטף. לעניין מרזב גג החניה, הנתבעים טענו כי הם התקינו את המרזב לפחות פעמיים וכי "יד עלומה" פועלת לפרקו פעם אחר פעם. לעניין שחרור הכלבים, טענו הנתבעים כי כלביהם קשורים ואינם יוצאים מחוץ לתחום המשק שבבעלותם וכי לא מן הנמנע כי מדובר בכלבים אחרים במושב.

בית המשפט קיבל חלק נכבד מרכיבי התביעה וקבע כי הנתבעים אכן פלשו לשטח התובעים ועל כן, הם מחויבים לסלק ידם משטח הפלישה בשטח כולל של כ- 110 מ"ר ובכלל זאת להרוס חלק ממשרדי היקב הבנוי בשטח המשק של התובעים תוך 60 יום.

בנוסף, ניתן צו מניעה קבוע המונע מהנתבעים להשתמש בשביל הגישה המצוי בשטח התובעים אשר ייכנס לתוקף תוך 60 יום.

לעניין העצים הנשירים הגורמים ללכלוך בשטח משק התובעים, בית המשפט קבע כי לא התרשם שהעצים הנשירים מהווים מטרד. לעניין המרזב, בית המשפט פסק, כי על הנתבעים לבדוק את תקינות המרזב בתחילת כל חורף ולתקן אותו במידת הצורך.

בנוסף, בית המשפט פסק שבגין הפלישה לשטח התובעים, הנתבעים ישלמו לתובעים דמי שימוש ראויים בסך של 25,346 שקל, 7,000 שקל בגין הוצאות משפט ו-7,000 שקל בגין שכ"ט עו"ד ובסה"כ 39,346 שקל. 

הערת המחבר -  הגבולות הסטטוטוריים של הנחלות במושבים נקבעים בהתאם לתב"ע תקפה. קיימים מושבים שאין בהם תב"ע תקפה ועל כן הגבולות של הנחלות נקבעים בהתאם למפות הנחלות כפי שסומנו ע"י הסוכנות היהודית ו/או האגודות השיתופיות בראשית דרכן. במקרה דנן, התב"ע של המושב הגדירה את הגבולות בין המשקים באופן ברור ומוחלט שאינו משתמע לשתי פנים. בית המשפט בחר לתת ביטוי לזכות הקניינית של התובעים תוך שהוא שולל מכל בכל את טענות הנתבעים להטעיה מצד התובעים. יצוין כי פסק הדין אינו סופי והצדדים רשאים לערער על פסק הדין בפני בית המשפט המחוזי.

גילוי נאות: כותב המאמר ייצג בתיק זה את התובעים.

 

האמור לעיל, נאמר בתמציתיות ובכלליות ואין לייחס לו משום ייעוץ משפטי, והבוחר לעשות זאת, עושה זאת על אחריותו בלבד. לכל מקרה ספציפי, יש לקבל ייעוץ משפטי מתאים.

 

אבירם בווני, עו"ד, נוטריון ומגשר

מתמחה בדיני מושביםאגודות שיתופיותמשקים חקלאייםבנים ממשיכים, צוואות, ירושות, משפחה, מקרקעין ותחום האזרחי המסחרי.

ליצירת קשר: רח' הרצל 5 בית שמש טל: 077-2110185 פקס: 077-2110186 נייד: 050-3752033 דוא"ל [email protected] :

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?