כתב אישום כנגד ראש עיריית ביתר עלית על הזרמת ביוב לנחלים
המשרד להגנת הסביבה מקשיח את היחס כלפי נבחרי ציבור המתעלמים מחובתם למנוע זיהום סביבתי. בחודש שעבר הגיש המשרד כתב אישום כנגד ראש עיריית ביתר עלית לשעבר, מאיר רובינשטיין, וזאת בטענה כי התעלם מביוב שזרם ממכון הסניקה של העיר וזיהם את הנחלים הסמוכים.
מכתב האישום עולה כי כבר בשנת 2010 התברר כי חלק מארבעת מכוני סניקת הביוב של העיר ביתר עלית אינם עומדים בעומסים, והביוב הגולמי זורם מתוכם ומזהם את מעיינות ואדי פוכין ואת נחל שורק. הביוב הזורם לנחל שורק גרם למטרדי ריח קשים ולזיהום של מי התהום. יש לציין כי בכפר ואדי פוכין משמרים את החקלאות העתיקה המסתמכת על בריכות נביעה מהמעיינות שבוואדי, ופריצות הביוב גרמו לחקלאי הכפר נזק ניכר.
לטענת המשרד להגנת הסביבה, מנהל המחוז, פקחים של המשרד ופעילי ציבור למען הגנת הסביבה שבו ופנו לעיריית ביתר עלית במהלך השנים 2007-2014 והתריעו כי המצב של מכון הסניקה מחייב התערבות דחופה של העירייה למניעת הזרמת הביוב, אך פניותיהם נותרו ללא מענה ועיריית ביתר עלית התעלמה מהליקויים בתחנת הסניקה. כתוצאה מכך, זרמו מאות אלפי קוב מהביוב של העיר החרדית ביתר עילית אל הנחלים פוכין ושורק, וזיהמו אותם.
מטרד בלתי נסבל
במהלך 2016-2015 פרסם 'בקיצור' על החמרה ניכרת בהיקף פריצות הביוב בקו הביוב המוביל מביתר עלית למכון טיהור השפכים (מט"ש) שורק. התמוטטותו של קו הביוב גרמה לזרימת ביוב גולמי המסכן כלי רכב הנוסעים בקטע שבין הכניסה לביתר עלית לבין מחסום יער ביתר והפכה לסכנה בריאותית חמורה.
בחודשים יולי-אוגוסט 2016 הפכו התפרצויות הביוב בקו הביוב של ביתר עלית לאירוע מתמשך הגורמים למטרדי ריח בלתי נסבלים באזור תחנת הדלק יער ביתר. סוחרים במרכז המסחרי טענו אז כי התפרצויות הביוב היו בעוצמה כה גבוהה שלעתים התרומם זרם הביוב לגובה של 1 מטר.
עוברי אורח דיווחו ל'בקיצור' כי זרימת הביוב כירסמה בכביש 375 , בקטע שבין מעבר יער ביתר לכניסה לעיר ביתר עלית, וגרמה להתמוטטות תשתית הכביש שהפך לסכנה בטיחותית ממדרגה ראשונה. כלי רכב שעברו בכביש נטו להחליק על שכבת השומן שמותירים גלי הביוב על הכביש, והדבר היווה סכנה מוחשית לתאונות דרכים. בשלב מסויים נוצר בור גדול בכיכר הסמוכה לתחנת הדלק יער ביתר וכלי רכב נאלצו לעבור דרך תחנת הדלק במטרה לחמוק מהבור העמוק. במקביל נאלצו עובדי חברת 'סונול' לפרק את השלט הענק הניצב בכניסה לתחנת הדלק, משום שזרמי הביוב החותרים מתחת לקרקע זעזעו את יסודות השלט והוא היה בסכנת התמוטטות.
הסוחרים במרכז המסחרי טוענים כי התלוננו על הבעיות בקו הביוב כמה פעמים אך איש אינו עושה דבר. "במשרד לאיכות הסביבה ובעיריית ביתר עלית מתעלמים מהנושא. מדובר בסכנה ממשית לכלי הרכב העוברים במקום וגם סכנה בריאותית", טוענים בתחנת הדלק.
חקירה פלילית
'בקיצור' פנה למשרד להגנת הסביבה בבקשה לתגובה ומשם נמסר כי הבעיה מוכרת וכי המשרד מטפל בנושא במלוא החומרה.
בספטמבר 2016 הודיע המשרד להגנת הסביבה כי פתח בחקירה פלילית כנגד עיריית ביתר עלית וכנגד מספר נושאי משרות בעירייה, לאור אוזלת היד של העירייה בטיפול בתקלות הביוב החוזרות בקן הביוב הראשי, המוביל את מי השופכין אל מתקן הטיהור בנחל שורק.
"קו הביוב הראשי של העיר ביתר עלית, נבנה לפני כ-15 שנים על ידי משרד השיכון ומאז קרסו לחלוטין מספר מקטעים לאורך הקו. עיריית ביתר עלית אחראית לתחזוקת הקו ולתקינותו", נמסר אז מהמשרד להגנת הסביבה, "המשרד מנהל חקירה פלילית כנגד העירייה וכנגד מספר נושאי משרות בעירייה, לאור אוזלת היד של העירייה בטיפול בתקלות הביוב החוזרות. לאחרונה, עקב פריצות ביוב נוספות באותו אזור, ראש עיריית ביתר עלית זומן שוב לשימוע אצל מנהל מחוז ירושלים במשרד, לפני פתיחה בחקירה פלילית נוספת. בשימוע התחייב ראש העירייה לביצוע התקשרות מיידית עם קבלן לתיקון הקו, והחלפתו בקו חדש”.
כעת, כאמור, הגיע כתב האישום כנגד ראש העירייה באותן שנים. מעיריית ביתר עילית נמסר בתגובה: “אין חולק כי מקור התקלות הינן תשתיות ביוב לקויות. תשתיות אלו תוכננו ונבנו כולן על ידי משרד הבינוי והשיכון, שבגמר הבנייה העביר את האחריות לעירייה. האשמה בגין תכנון ובניית תשתיות ביוב לקויות, מוטלת במלואה על משרד הבינוי והשיכון, שכאמור תכנן ובנה תשתיות לקויות אלו. מאחר והמשרד לאיכות הסביבה אינו יכול להעמיד לדין משרד ממשלתי אחר, הוא בוחר להתגולל באופן מוזר על עיריית ביתר, ועוד בגין אירועים שהיו לפני כעשור. העירייה תוכיח בביהמ”ש עובדות אלו לאשורן”.
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?