דלג לתוכן העמוד
יום שלישי, 09 ביוני 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

העצמה נשית באינדונזיה

החוויה שמציעה יהודית הרפז היא שילוב של קולינריה עם היסטוריה יהודית. סיפור החיים של משפחתה מרתק לא פחות מהאוכל שהיא מציעה, וכל זאת נעשה בסלון ביתה המרווח שבשכונת ההרחבה במושב בית זית.

יהודית הר פז היא נכדתה של מוזלו (מזל) בכר, אשר בתחילת המאה ה-20 עזבה את בית משפחתה בעיראק ועשתה את דרכה לאינדונזיה כדי להגשים את חלומה לעסוק במסחר בתבלינים. אומץ ליבה של מוזלו ונחישותה להשתלב בתחום התבלינים מעוררים השתאות במיוחד על רקע המציאות השוביניסטית שבו פעלה, אשר בה רוב הנשים לא היו משכילות ולא ניתן להן חופש פעולה אישי.

באינדונזיה פגשה מוזלו את בעלה, גם הוא בן יהדות עיראק, אשר איפשר לה להתפתח בתחום סחר התבלינים, ויחד איתו הקימה משפחה ובה שתי בנות. המשפחה חיה ברווחה רבה והשתלבה בקהילה היהודית באינדונזיה שמנתה כ-3000 יהודים שחלקם יוצאי עיראק וחלקם יהודים שהגיעו מהולנד במסגרת השלטון הקולוניאליסטי ששלט אז שם. שתי הבנות נהנו מחיים נוחים, אמה של יהודית למדה סיעוד ודודתה, סיביל, עסקה ביחסי ציבור.

החיים הנוחים באינדונזיה נפסקו לפתע ב-1942, אז השתלטו היפנים על אינדונזיה, העבירו את כל הזרים הלבנים למחנות ריכוז ומאוחר יותר, בלחץ השלטון הנאצי, הפרידו את היהודים משאר העצירים וריכזו אותם במחנות נפרדים, בהם הופרדו הגברים, שנשלחו לעבודות הכפייה מהנשים והילדים. כך במשך שלוש שנים עד כניעת יפן לבעלות הברית.

כופתאות בסגנון אינדונזי

הטראומה של השהות במחנות המעצר ושל הפרדת היהודים משאר האוכלוסייה נותרה חקוקה בליבם של בני המשפחה והם החליטו לעלות לישראל. כאן השתלבה אמה של יהודית, הלן, כאחות רחמניה במסגרת העבודה ביישובים באזור ירושלים.

יהודית עצמה למדה באוניברסיטה העברית שם הכירה את בן זוגה, ניהלה עסקים שונים, הקימה את החנות הראשונה של "צומת ספרים", למדה משפטים, גידלה ארבעה ילדים והקדישה זמן להתפתחות אישית בתחום הצילום. לפני כ-15 שנים עברו בני הזוג לבית נאה בשכונת ההרחבה בבית זית, שממנו ניתן לראות את יער ירושלים, יד ושם ואתרים נוספים בעיר.

כיום יהודית עוסקת בצילום חברתי, אותו היא הופכת לתערוכות המוצגות בארץ ובעולם, ובמקביל מפתחת את האירוח הביתי שבו היא מציעה ארוחה אינדונזית מסורתית, כשרה, צמחונית/טבעונית, לצד מצגת מרתקת שמתארת את הסיפור של הסבתא, הדודה, האמא והבת, שמפלסות את נתיב חייהן לאורך נקודות שבר ויוצרות קווים של תקווה. משך האירוח כשלוש שעות.

 

מאינדונזיה לישראל – יהודית הרפז, בית זית, פתוח כל השנה לקבוצות בהזמנה מראש, סגור בשבת, טלפון: 054-5910348

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?