דלג לתוכן העמוד
יום רביעי, 26 בספטמבר 2018
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

גיזום גפן באביב משפר את איכות היין

הגפן הרגילה וה"עייפה"

זמירה של גפני יין אדומים בתקופת האביב, לאחר ההתעוררות מתרדמת החורף, משפרת באופן משמעותי את איכות היין שניתן להפיק מהן, כך טוען החוקר ד"ר ישי נצר. תוצאות המחקר הוצגו לאחרונה בכנס מחקרי יו"ש.

פעולת דילול אשכולות, בגפנים עמוסות פרי, מקובלת מאד וזאת על מנת לשפר את איכות היין. זמירת שריגי הגפן, כלומר קיצור ועיצוב מבנה צמח הגפן, זו פעולה סטנדרטית אשר מתבצעת בכרמים, עוד מתקופת התנ"ך.

במחקר זה בחנו ד"ר ישי נצר, ממו"פ אזורי מזרח, באוניברסיטת אריאל, יחד עם צוות חוקרים נוספים, פרקטיקה חקלאית חדשנית שהוצעה לראשונה ע"י גיל הררי, אגרונום ביקבי כרמל, ובה זמירת שריגי הגפן נעשית לאחר התעוררות הגפן מתרדמת החורף ובתחילת הלבלוב האביבי. במחקר נבדק המועד המדויק לביצוע הזמירה: שבוע, שבועיים ושלושה אחרי הלבלוב.

שיפור משמעותי בביצועי הגפן - גפן חיונית אחרי זמירת שריגים

לאחר שנבחנו מועדי הזמירות המאוחרות במשך למעלה משנתיים, בזנים של ענבי יין אדום (מלבק וסירה), התקבלו תוצאות מדהימות. בעזרת זמירת השריגים, הצליחו החוקרים לדלל את הפרי בפעולת זמירה בלבד, ללא צורך בהשקעת ימי עבודה על הדילול, להצעיר את עלוות הגפן ולשפר את ביצועי הפוטוסינתזה. ביצועי הפוטוסינתזה הם ה"מפעל" המייצר את הסוכרים ואת חומרי הארומה.

טעימות היין שנוצר במסגרת המחקר, מצאו שיפור דרמטי באיכות היין. בהערכה כללית השיטה החדשה הפכה את היין, מיין באיכות של כ-30 שקל לבקבוק באיכות של כ-80 שקל לבקבוק. וזאת כשהשיטה החדשה גם מקטינה את ימי עבודת הדילול, פחות ימי עבודה ויותר הכנסות. בנוסף באמצעות הפעולה הזו ישנה הפחתה בתופעות לא רצויות של התייבשויות עלווה (עלים), האופייניות לחלק מהזנים ומתרחשת בגפנים בהם לא בוצע דילול פרי או זמירת שריגים.

בקבוצת המחקר יחד עם ד"ר ישי נצר וד"ר אלישיב דרורי ממו"פ אזורי מזרח באוניברסיטת אריאל השתתפו פרופ' זוז'ה גריצוויג מהפקולטה לחקלאות, ופרופ' אהרון פיאט משדה בוקר והוא מהווה את עבודת המסטר של ידידיה סוויד, מתניה הראל ודניאל מינץ. המחקר בחסות המדען הראשי של משרד החקלאות ויקבי כרמל.

ד"ר ישי נצר בכרם


 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?