דלג לתוכן העמוד
יום רביעי, 17 ביולי 2019
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

האם הירקות והפירות שלנו באמת אורגניים?

משרד החקלאות פרסם את הסקר השנתי לבדיקת התוצרת האורגנית בישראל. בין הממצאים: עלייה במספר המגדלים ובהיקף השטחים המעובדים וירידה בשאריות של חומרים אסורים

על רקע המשבר החמור בחקלאות והירידה המתמדת בהיקף העוסקים בחקלאות מתברר כי אלה שנותרו בתחום החקלאות בונים יותר על הגידול בהיקף הצרכנים של פירות וירקות אורגניים. סקר חדש של משרד החקלאות מגלה גידול משמעותי בהיקף השטחים המוקדשים לגידולים אורגניים.

הסקר החדש מציג את תמונת המצב של החקלאות האורגנית בישראל בשנת 2017. בשנה זו סך השטחים האורגניים גדלו בכ-20% ומספר העוסקים בחקלאות אורגנית גדל ב-8%.

התוצרת החקלאית האורגנית הטרייה והמעובדת מן הצומח ומן החי מפוקחת על ידי משרד החקלאות ועל פי חוק להסדרת תוצרת אורגנית משנת 2005, ולפי תקנות שונות מ-2008 ומ-2013.

החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ-1.5% מכלל התוצרת החקלאית המיוצרת בישראל וכ-13% מכלל הייצוא החקלאי. בענף יש כ-700 עוסקים ביניהם מגדלים, יבואנים, משווקים וכו'. כ- 57,600 דונם מגודלים כאורגני לפי הפילוח: גידולי שדה – 40%, ירקות – 4.5%, פירות – 24%, תבלינים – 4%, שונות – 23% (צמחי מרפא, פרחים וכו').

התקנות קובעות כי על רשתות השיווק השונות לוודא שהתוצרת האורגנית תהיה מופרדת באופן ברור מהתוצרת הרגילה וכי במקום המכירה חייב להיות מוצב שלט שרשומות בו המילים "תוצרת אורגנית". בחנויות המוכרות תוצרת אורגנית בלבד אין צורך להפריד בין המוצרים השונים.

המוצרים שנבדקו במסגרת הסקר לשנת 2017 כללו תוצרת טרייה ומעובדת, ביניהם: פירות וירקות, לחמים, דגני בוקר, אבקות להכנת משקאות וכו'.

נבחנו 25 נקודות מכירה של תוצרת אורגנית טרייה ומעובדת ונבדקו 96 דגימות שנלקחו בעת הפיקוח לבדיקת שאריות חומרים אסורים בחקלאות האורגנית.

התוצאות היו מעודדות: 9 דגימות בלבד נמצאו מכילות שאריות חומרים אסורים, מתוכן 5 דגימות במוצרים האורגניים המעובדים (פפריקה, רוזמרין, מיץ שזיפים, חומץ יין אדום וקרקר כוסמין) ו-4 דגימות נוספות בקרב המוצרים האורגניים הטריים (פפאיה, כוסברה (חריג בשתי דגימות שונות) וכרישה).

במהלך שנת 2017, נרשמה עלייה של8% במספר העוסקים בחקלאות אורגנית, לעומת השנה שקדמה לה. בשנת 2017, נרשמו 693 עוסקים בעלי היתר אורגני, לעומת 640 עוסקים בעלי היתר אורגני בשנת 2016.

בשנה זו סך השטחים האורגניים גדלו בכ-20%. בתוך כך, בענף הפירות נרשמה עלייה של למעלה מ-30% בשטחי הגידול של זית, תמר מצוי ואבטיח. זאת ועוד, בגידולי שדה נרשמה עלייה של כ-18% בגידולי החיטה, תפוח אדמה ותלתן.

בחישוב כלל שטחי החקלאות האורגנית, ניתן לראות עלייה משמעותית בגידולי השדה האורגניים – 19,688 דונם בשנת 2016 לעומת 22,953 דונם בשנת 2017; ירידה בגידול הירקות האורגניים – 3,318 דונם של ירקות בשנת 2016, לעומת 2,641 דונם בשנת 2017; עלייה בגידול הדרים אורגניים – 1,574 דונם הדרים בשנת 2016, לעומת 2,405 דונם בשנת 2017.

במשרד החקלאות ממליצים לציבור הצרכנים של תוצרת אורגנית לחפש את הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל (משרד החקלאות) על אריזת המוצר (פירות, ירקות, מוצרים ארוזים) ואת סמל הבקרה של אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים לתת למגדל וליצרן האורגני את ההיתר לסמן את המוצר כאורגני.

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?