דלג לתוכן העמוד
יום שני, 17 בדצמבר 2018
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

הוגשה בקשה להכרה במטה יהודה כחבל יין עולמי

המועצה האזורית מטה יהודה ומועדון יקבי יהודה, הגישו בקשה להכרה בינלאומית באזור גידול ענבי היין של "יהודה"

לאזור הגידול של יהודה ישנם אפיונים ייחודיים. הכרמים של יקב קלו דה גת, קיבוץ הראל

המועצה האזורית מטה יהודה ומועדון יקבי יהודה הגישו בקשה לרשם סימני המסחר, במטרה לקבל הכרה באזור גידול ענבי היין של "יהודה" ככינוי מקור, על פי חוק כינויי מקור וציונים גיאוגרפיים. הבקשה הוגשה עבור אזור היין בכללותו וכן עבור שני אזורי משנה: "הרי יהודה" ו"מורדות יהודה".

ההחלטה להגיש את הבקשה, בקשה ראשונה המוגשת לפי החוק מזה למעלה מחמישים שנה – מאז הבקשה לרשום את Jaffa ככינוי מקור, באה על רקע העובדה שמפת אזורי היין של ישראל, שעוצבה לפני למעלה מ-40 שנה, לא עודכנה מאז והפכה ברבות השנים למיושנת ובלתי רלבנטית.

המועצה האזורית מטה יהודה והיקבים משוכנעים בכך שאזור היין של יהודה, כמו גם יתר אזורי היין בישראל בהם מייצרים כיום יינות מן השורה הראשונה, ראויים להגדרה והכרה רשמית ממש כמו זו של מאות אזורי יין, ביניהם טוסקנה וקיאנטי באיטליה, בורגון ואלזס בצרפת, ועוד רבים אחרים ברחבי העולם.

לאחרונה התארחה במטה יהודה משלחת מטעם האיחוד האירופאי כאורחי משרד החקלאות, בנושא פיתוח ציונים גאוגרפיים (Geographical indication). המשלחת לוותה ע"י מחלקת התיירות של המועצה, סיירה בשלושה מיקבי מטה יהודה (שורק, קסטל וקטלב) ונחשפה לפעילות הענפה בתחום היין באזור.

ערן אוחנה, ראש מחלקת תיירות של המועצה האזורית מטה יהודה: "אנו מלאי תקווה וביטחון בכך שרשם סימני המסחר, לאחר שיבחן את הבקשות, יכיר בייחודיות של אזור היין שלנו ויעניק לנו את ההכרה הרשמית הראויה, במסגרת של כינויי מקור. תודתנו נתונה לכל מי שתרם ותמך במשך שלוש השנים האחרונות במהלך, אשר יצא כעת אל הפועל – לבעלי היקבים, למ"מ ראש המועצה מר ניב ויזל, לברק כץ ממחלקת התיירות אשר דחף את הנושא במרץ, לנציגי משרד החקלאות, משרד התיירות והמועצה לגפן היין בישראל, למעוף - הרשות לעסקים קטנים, וכמובן לעו"ד עידן בר-אולפן, העומד מאחורי הפן המשפטי של המהלך, ואשר ספרו בנושא היווה את ההשראה להגשת הבקשה".

ניב ויזל, מ"מ ראש המועצה האזורית מטה יהודה, שמקווה לסגור בכך מעגל – אביו, מאיר ויזל, נחשב ליזם של "דרך היין" במטה יהודה, כאשר כיהן כראש המועצה בשנים 1992-2009, מסר: "זהו יום מרגש. הגשת הבקשה להכרה ככינוי מקור נובעת מתוך הכרתם של כל המעורבים בענף היין הישראלי בכך שלאזור הגידול של יהודה ישנם אפיונים ייחודיים ואיכותיים משלו, אך גם במטרה להראות את הדרך לאזורים נוספים בישראל, בהם מיוצר יין כחול לבן ייחודי, המשווק לעולם כולו. אני מלא ביטחון שהבקשה תתקבל, ובכך שהצלחת המהלך תהווה מנוף להסדרה רשמית של כלל אזורי היין הייחודיים של ישראל, ולקידום ענף היין הישראלי בכללותו - והצד התיירותי שלו בפרט".

במקביל, מתכוונים במשרד החקלאות לקדם את תכנית "שמות המזון המוגנים" של האיחוד האירופי המספקת הגנה על מוצרי חקלאות (מזון) המזוהים עם אזור ייצורם הגיאוגרפי או על בסיס שיטות הייצור/גידול המסורתיות, בדומה לזו הנהוגה בענף היין. הסיוע הממשלתי יספק הגנה משפטית מפני חיקויים על מוצרי מזון טריים ומעובדים המיוצרים באזורים ספציפיים ומוגדרים.

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?