דלג לתוכן העמוד
יום רביעי, 25 בנובמבר 2020
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

הזמן המופלא של ראשית המסיק

ראשית המסיק. (צילום: איתמר וייס)

עץ הזית הוא צמח חד עונתי, ופרק הזמן שבין אוקטובר לדצמבר הוא התקופה בשנה בה זני הזיתים השונים מגיעים להבשלה. שמן הזית שמופק בראשית המסיק של כל זן תמיד יהיה עם ארומות טריות של פאי טרי ועם וטעמים עזים ומודגשים.

לכל זן מועדי הבשלה שונים, והחקלאים במטעים מכירים את המאפיינים וההתנהגות, ויודעים היטב מתי למסוק כל אחד מהזנים. המסיק מתחיל עם הזנים שמבשילים מוקדם.

עונת המסיק מתחילה מיד אחרי סוכות ונמשכת עד חנוכה. זוהי עונת הסתיו, תקופה בה עצי הזית עמוסי פרי וממתינים למוסקים. הכירו את הארבקינה, הפיקואל, הברנע, הסורי והקורנייקי.

הזן הראשון לסמן לנו שהוא מוכן למסיק נקרא ארבקינה - מפיקים ממנו שמן זית בעיקר לתיבול דגים, להכנת בצק ולליווי של חומוס, עם אופי ארומטי שאינו משתלט. הוא שמן זית ללא חריפות שמתאים מאוד גם לשתייה לחובבי הזאנר.

לאחר מכן מתקדמים לפיקואל - ממנו בית הבד סוחט שמן זית בריא במיוחד ובעל מרירות עדינה וחמיצות נמוכה. מצויין לתיבול סלטים טריים, גבינות ומאכלים ים-תיכוניים. הוא שמן זית עם נוגדי חימצון רבים וניתן גם לטגן איתו בקלות.

ממשיכים עם זן ברנע – זן ישראלי במקור, ממנו מתקבל שמן זית פירותי שמותאם מאוד לחיך הישראלי ומוצלח בתיבול. הוא בעל ניחוח פירותי והטעם שלו מעט חרפרף ודומיננטי.

הלאה אל הזן הסורי - שמן זית כתית מעולה המוכר והאהוב, הנחשב לאותנטי וחזק. משמש כשידוך מושלם בחומוס, סלטים ומאכלים בהם רוצים להרגיש שמן זית מרשים. השמן עשיר בחומצה אולאית ונחשב לבריא במיוחד.

את המסיק נסיים עם זן הקורנייקי – שמן זית בעל ארומה עשבונית טרייה של פירות וירקות טריים, מעניק לנו שמן זית שייחודו בניחוחות ירוקים, עשבוניים ומודגשים וברמת מרירות וחריפות מדויקת. מתאים לסלטים ומדגיש במיוחד טעמים של בשר ודגים.

איכות השמן מושפעת מגובה פני הקרקע וממכלול תנאי הסביבה (הטרואר) של כל איזור. הכרמים המאפיינים את הנוף הארץ ישראלי מסמלים היסטוריה שורשיות ומסורת. מטעי הזיתים של משק אחיה נמצאים בעמק שילה, ואיכות השמן המופק מושפעת מחבל הארץ הייחודי הזה.

גורם נוסף המשפיע על איכות השמן הוא הסמיכות של בית הבד לכרם הזיתים. ככל שבית הבד קרוב יותר למטעי הזיתים, והפרי הטרי שנמסק זה עתה מגיע אליו בקלות ובמהירות, כך נמנעת התחמצנות ומתקבל שמן בעל רמת חמיצות נמוכה.

תקופת ראשית המסיק שבה מפיקים בבית הבד את השמן הראשוני מצטיינת באיכות גבוהה של השמן הניחן בסגולות בריאותיות יוצאות דופן, ארומות חזקות וטעמים דומיננטיים. שווה כל טיפה!

 

רועי כרמי

מומחה לשמן זית ישראלי

 

המאמר באדיבות 'משק אחיה' , יצרנית שמן זית ישראלי

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?