דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 13 באוקטובר 2024
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

"הציבור איבד את הבטחון – אנחנו כאן כדי להחזיר אותו"

" צריך לדאוג לחוסן כי החוסן נפגע מאוד. האזרחים מפוחדים וחלק מהמשימה שלנו זה להחזיר את הבטחון לאנשים", אומר אל"מ (מיל.) יגאל דהן, מפקד נפת הר-טוב

חיילי נפת הר-טוב בכניסה למלון יערים במעלה החמישה. צילום: דו"צ 
 

פיקוד העורף הוקם לאחר מלחמת המפרץ הראשונה שהתרחשה ב-1991. לחיילים שנלחמים כעת בעזה זה נשמע כמו היסטוריה רחוקה, רובם לא נולדו אז, והם למדו על כך מהוריהם או מסיפורי מורשת קרב. אבל גם אז, ישראל התמודדה עם התקפת טילים שהפתיעה אותה, שלא היו כלים להתמודד איתה, וספגה מהלומה שעלתה בקרבנות, בפגיעה ברכוש, באובדן אמון במערכת הבטחון. מסתבר שההיסטוריה יודעת לחזור על עצמה, אם כי הפגיעה המפלצתית של התקפת הטרור בעזה חמורה שבעתיים.

על אזור מטה יהודה וסובב ירושלים מופקדת נפת הר-טוב של פיקוד העורף. היא משתרעת בגבולות המועצה האזורית מטה יהודה, פחות או יותר, ומופקדת על בטחונם של כ-400 אלף תושבים בשבע רשויות מקומיות: העיר בית שמש, המועצה האזורית מטה יהודה, והמועצות המקומיות: מבשרת ציון, צור הדסה, אבו גוש, הר אדר וקרית יערים.  

אלוף משנה (מיל.) יגאל דהן משמש כמפקד הנפה מזה כשלוש שנים. דהן, 50, התחיל את דרכו בצה"ל כלוחם שריון, התקדם במהלך שירות המילואים עד דרגת מפקד גדוד, ואז "פירקו את החטיבה" והוא עבר לשרת בפיקוד העורף (פקע"ר), בתחילה כמפקד גדוד חילוץ ומאוחר יותר כסגן מפקד נפת הר-טוב, וכעת הוא כאמור, מפקד הנפה. הוא תושב היישוב נריה במועצה אזורית בנימין, נשוי לאסנת ואב לשמונה ילדים, שאחד מהם הוקפץ יחד איתו לשירות המילואים. בחיים האזרחיים הוא מהנדס אלקטרוניקה העובד כיום באינטל כראש צוות פיתוח שבבים.

אלוף משנה (מיל.) יגאל דהן

 

"אנחנו נמצאים כאן משבת בבוקר", הוא מסביר, " החבר'ה של פקע"ר מתגייסים באופן מיידי, כי במלחמה כזו מתחיל מיד ירי תלול מסלול וצריך אותם כדי להתמודד עם פגיעות של רקטות במבנים. יש הרבה אתגרים במערכה הזו, אבל  היקף הנפגעים הגדול גורם למצב שבו כמעט כל אחד בנפה מכיר מישהו שנפגע, וזה טוען את האנשים בכוחות מחודשים".

מה התפקיד העיקרי שלכם בזמן חירום?

"אנחנו מתאמנים למשימות חילוץ לכודים ממבנים, וזה התפקיד העיקרי שלנו ונמצאים בקשר עם הרשויות המקומיות בתהליכים של מוכנות לאירועי חירום. במקביל, יש לנו מרחב אזרחי וחלק מהמשימות שלנו זה להבטיח את התפקוד ולחזק את החוסן הקהילתי. אנחנו עובדים חזק מאוד עם הרשויות, ובכל רשות מקומית יש לנו יחידת קישור (יקל"ר) שהיא מתווכת את הוראות פקע"ר לרשות ומשקפת לנו את האתגרים שאיתם הרשות המקומית מתמודדת".

מה היקף הכוחות שעומד לרשות הנפה בזמן מלחמה?

"אני לא יכול לפרט אבל אפשר לציין שיש לנו כוח חילוץ שהוא נמצא בכוננות למשימות חילוץ, יש לנו כוחות בט"ש בגזרה שעוסקים במשימות סיור לאורך גדר המערכת. אנחנו מתואמים עם כוחות ההצלה בגזרה, כיבוי האש ומד"א, וגם עם הכוח המשטרתי שפועל בגזרה שהוא מבוסס על תחנות המשטרה בבית שמש, הר טוב והראל. אנחנו עמלים להגביר את שיתוף הפעולה בינינו באופן שבו נתנהל באופן היעיל ביותר בכל אירוע".

חיילי פקע"ר במקום נפילת רקטה. צילום: דו"צ 

 

במה אתם עסוקים כעת?

"האירוע שאיתו אנחנו מתמודדים הוא גדול וכולל בתוכו אלמנטים לא מתוכננים. למשל, ההתמודדות עם אובדן תחושת הבטחון האישי בקרב האוכלוסיה בכלל וההתמודדות עם היקף גדול מאוד של מפונים שהגיעו לאזור. חלק מהמשימות זה להגדיל נוכחות סביב בתי ספר כי אנו מבינים שהאירוע יצר חששות מאוד נרחבים באוכלוסייה, והרים חוששים להוציא את הילדים מהבית. אנו מציגים נוכחות בסמוך למוסדות החינוך למרות שזה לא משימת הליבה שלנו כדי להחזיר את הבטחון והאמון של התושבים כדי שיוכלו לחזור לשגרה".

איך מתמודדים עם היקף המפונים הגדול ?

זה בהחלט אירוע בלת"מ (בלתי מתוכנן). היו בעבר אירועי קליטה של תושבים מהעוטף במלונות אבל אף פעם לא בסדר גודל הזה. כשהבנו את גודל הזוועה ואת הטראומה, והבנו שמדובר בעקורים שהגיעו לזמן רב, החלטנו להתאים את עצמנו לסיטואציה.  יערים היה המלון הראשון שקלט מפונים. כיום יש במטה יהודה שבעה מלונות (יערים, נווה אילן, יד השמונה, שורש, צובה, בית מאיר, רמת רחל) שמשמשים כרגע מרכזי קליטה, לקחנו אחריות על זה. יש שם צוותים שלנו שמסייעים ותומכים. אנחנו שם 24/7. האירוע הזה מלמד אותנו שצה"ל לא תמיד היה איפה שהוא צריך להיות וחלק מההישגים הנדרשים שלנו זה להחזיר את תחושת הבטחו. זו משימת קודש שלקחנו על עצמנו ביוזמתנו. אפילו כתבנו פקודה על אופן הפעולה של צוותים שלנו בבתי המלון, הצגנו את הפקודה לפיקוד העורף ושם הבינו את גודל האירוע וקבעו שמדובר במשימה לאומית. צריך לדאוג לחוסן כי החוסן נפגע מאוד. האזרחים מפוחדים וחלק מהמשימה שלנו זה להחזיר את הבטחון לאנשים. זה המצב ואנחנו מנסים לתקן".

דהן מציין לחיוב את הקשר הטוב עם כל הרשויות המקומיות בשטח הנפה. הוא מדגיש כי ישנם תחומים שבהם הנפה פחות מעורבת, כמו למשל, אימון וציוד כיתות הכוננות ביישובי מטה יהודה שנמצא באחריות תחנת הר-טוב של מג"ב.

"בנוגע לפעילות הביטחונית ביישובים הבינו בפקע"ר שצריך עוד וכבר היום נפתח פרויקט "בני המקום" , שבו מגייסים חיילי מילואים בצווי 8 ומציבים אותם במשימות בתוך הרשות המקומית, במטרה שזו תצוות אותם למשימות לפי הצורך. בכך קיבלנו עוד כוח בנוסף לכוח המשטרתי שפועל באזור".

איך אתם מתייחסים ליוזמות מקומיות כמו הקמת יחידת רחפנים ביישוב מסוים?

"באופן עקרוני כל יוזמה מקומית היא מבורכת, יש ג'יפאים, יש טרקטורונים/ ראיתי כל מיני דברים במרחב. אתה נכנס לבית של מישהו ומסתבר שיש במרפסת משקפת שמסתכלת כל הזמן על הוואדי שמעבר לגדר המערכת. בכל מקרה, הפעלת יחידת רחפנים היא עניין מורכב, צריך לעשות בזה סדר וזה כרגע לא במנדט של פקע"ר. אבל יש הרבה דברים שפקע"ר יצטרכו לדון בהם לאחר המלחמה".

לקראת סיום הראיון מבקש דהן להודות לציבור התושבים במרחב הנפה. "הציבור עוטף אותנו כאן בחום ואהבה, וזה מחזק אותנו מאוד. המערכה הזו ארוכה והחיילים צריכים כל חיזוק וזה משמעותי. אני רוצה לנצל את הבמה הזו כדי להביע את תודתי לציבור ולמועצה ולכל המרחב שבו אנו פועלים. אני מזכיר לכולם שבמקומות שבהם אנשים נשמעים להנחיות – יש פחות נפגעים.  אסור לזלזל ולתת לסקרנות לגבור על השכל הישר ומאוד חשוב להישמע להנחיות. חיילי הנפה פה אתכם עד שהמערכה הזו תסתיים. עזבנו את הבתים שלנו, עזבנו את המשפחות כדי לתת מענה ולחזק אצל כולם את תחושת הבטחון".

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?