דלג לתוכן העמוד
יום רביעי, 04 בנובמבר 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

הצלחה מרשימה לאבי דדון בניהול אגודת הפלחה: האגודה צפויה לסיים את 2015 ברווח של 3 מליון שקלים

בצל פרשת "מטה יהודה" צפויה האסיפה הכללית של אגודת הפלחה להתכנס הערב ולהחליט על גובה הדיבידנד שיחולק השנה לחברים. היו"ר אבי דדון: מאמין שהחברים יבחרו בי שוב. יוסי משה: לא אבחר בדדון

ביצעו שורה של מהלכים להבראת האגודה מהפסדיה. הנהלת אגודת הפלחה, 2011

בעת כתיבת שורות אלה מתכוננים נציגי 34 המושבים החברים באגודת הפלחה מבואות ירושלים לאסיפה הכללית שתתקיים מחר (יום חמישי, 11.2) ובה יבחרו את ועד האגודה. בישיבה זו צפוי יו"ר הנהלת האגודה הנוכחי, אבי דדון, לבקש את אמון חברי האגודה ולהציג את הישגיו בשנים האחרונות, והם מרשימים מאוד. כזכור, אבי דדון, נעצר במסגרת פרשת מטה יהודה אך נקבע כי אין מניעה שהוא יוכל להמשיך ולנהל את אגודת הפלחה.

כינוס האסיפה שנדחה משבוע שעבר בעקבות פנייה של סגן ראש המועצה ונציג מושב זכריה באגודה, יוסי משה, לא עבר בלי נסיון נוסף לדחות את הישיבה. פנייה שהגיעה לרשם האגודות בתחילת השבוע מאת באי כוחו של משה, שבה וביקשה לדחות את האסיפה וזאת מנימוקים שונים ובהם: כינוי הכינוס "חגיגה עם בשרים על האש", טענות למחסור במסמכים ובדו”חות כספיים שונים ועוד טענות פרוצדוראליות. הרשם לא התרשם מהטענות והחליט לדחותן על הסף תוך הערה כי על האגודה לקיים בחירות חשאיות במידה ו- 10% מחבריה תומכים בכך.

אגודת הפלחה שתוצג מחר לאסיפה הכללית עברה שינוי קיצוני לטובה במהלך שש השנים שבהם היא מנוהלת על ידי היו"ר אבי דדון. כיום מדובר ב"מטע שופע פירות" – בקופת האגודה נמצאים קרוב ל-15 מליון שקלים במזומן, היא מתכוונת לחלק דיביבדנד שמן לחבריה בהיקף של 2-3 מליון שקל, יש לה שורה של אנשי עסקים המתדפקים על דלתה במטרה לזכות במכרזים לאספקת תוצרת חקלאית, שטחי החקלאות שלה מנוהלים באמצעות מערכת ממוחשבת ומתקדמת המאפשרת לגבש החלטות לגבי אופי הגידולים, והסוכריה שבאופק: הסכם פשרה מול חברת מקורות עשוי להניב לאגודה עוד כחמישה מליון שקלים במהלך השנה הקרובה.

שערוריית שכר

מצבה הנוכחי של אגודת הפלחה רחוק מאוד מהמצב שבה קיבל אותה אבי דדון בשנת 2010. בבחירות שנערכו אז תמכו 25 נציגי ישובים בבחירתו של אבי דדון והדיחו את נציג מושב אבן ספיר, משה פרנקו. אבי דדון, אחיו הצעיר של ראש המועצה משה דדון שנבחר כשנה לפני כן, הגיע לאגודה כנציג האגודה החקלאית ממושב לוזית.

זמן מה לאחר מכן התברר כי מצבה של אגודת הפלחה הוא בכי רע. בכתבה שפרסם עיתון 'בקיצור' בפברואר 2011 , נחשפו תנאי שכר שערורייתיים שמאפיינים את התנהלות האגודה ביחס לכל עובדיה. הדו"ח השנתי לשנת 2009 גילה כי עלות השכר של מנכ"ל אגודת הפלחה עמדה בשנת 2009 על כ-73 אלף שקל בחודש, עלות השכר הממוצעת של עובד באגודה עמדה באותה שנה על 35 אלף שקל, עלות השכר של שומר שטחי האגודה באזור אופקים עמדה על 18 אלף שקל בחודש, ועלות השכר של מזכירת האגודה עמדה על 17 אלף שקל.

גם ההתנהלות מול הספקים הייתה נגועה בחוסר סבירות קיצוני. לדוגמא, האגודה רכשה במסגרת הסכם עשרות אלפי ליטר סולר במחיר הגבוה בכ-30% ממחיר ליטר בודד של סולר בתחנות הדלק. עוד התגלה כי האגודה החזיקה עבור עובדיה כלי רכב יקרים במיוחד, דרגה 5 ו-6 בשווי שימוש, תוך שהיא מגלמת את העלות באופן מלא. כך למשל, החזיקה האגודה רכב מסוג סובארו פורסטר למנכ"ל כאשר העלות החודשית של הרכב נפלה במלואה על האגודה והסתכמה בכ-6000 שקל בחודש.

דדון אמר אז: "תנאי השכר של העובדים זו אחת השערוריות הגדולות ביותר שגיליתי עם כניסתי לתפקיד". הוא סיפר כי בבדיקה שנעשתה בהנהלת החשבונות התברר כי במשך שנים לא דיווח אף עובד באגודה על ימי מחלה וסיכם בציניות: "כנראה שעבודה באגודת הפלחה היא מתכון בטוח לחיים בריאים". יש לציין כי הסכמי עוצ"ם , במסגרתם פעלו עובדי האגודה, הקנו זכות לפדיון ללא הגבלה של ימי המחלה שלא נוצלו.

חשד לשוחד. אבי דדון

פעולות הבראה

אבי דדון החל בשורה של פעולות במטרה להבריא את האגודה. הוא הצליח להגיע להסכמי פרישה עם העובדים הוותיקים, חתם חוזים חדשים לאספקת תוצרת חקלאית, פתח למכרזים חוזי עיבוד חקלאי, לחץ על ספקים להוריד מחירים וגייס שטחים חקלאיים נוספים מהמושבים במטה יהודה.

התוצאות הראשונות לפעילות של דדון התגלו בשנת 2010 – הפסדי האגודה הצטמצמו בקרוב ל-40% ואת שנת התקציב היא סיימה בהפסד של 1.7 מליון שקל לעומת הפסד של 2.8 מליון שקל בשנה הקודמת. המהפך המשמעותי הגיע ב-2011. אז הצליח אבי דדון להביא את האגודה לרווח שנתי של כ-800 אלף שקל. ב-2012 הצביע הדו"ח השנתי על רווח כפול, כ-1.6 מליון שקל.

בעקבות הסיום הרווחי בשנים 2011 ו-2012 אישר רשם האגודות לאגודת הפלחה לחלק את רווחי 2012 כדיבידנד לחברים. הדיבידנד הצנוע הסתכם ב-10,000 שקל לכל חבר אגודה, אולם היה זה איתות לבאות. ב-2013 הרווחים הסתכמו ב-2 מליון שקל והאסיפה הכללית אישרה את הצעת ההנהלה לחלק דיבידנד של 30 אלף שקל לחברים. ב-2014 הסתכמו רווחי האגודה ב-2.1 מליון שקל ובדו"ח הקרוב, של 2015, עומד דדון להציג רווחים של 3 מליון שקלים ולחלק דיבידנד לחברים בהיקף צפוי של כ-70 אלף שקל. המשמעות היא שבתוך שש שנים הצליח דדון להפוך אגודה שהפסידה 2.8 מליון שקל בשנה מפעילות שוטפת לאגודה שמרוויחה סכום כזה, מהפך של 180 מעלות.

במקביל גדלו יתרות המזומנים של האגודה באופן ניכר, בעוד שיתרות המזומנים הסתכמו ב-2010 ב-1.7 מליון שקל, הצליח דדון להוביל את האגודה למצב שיתרותיה בסוף שנת 2015 מסתכמים בסכום גדול פי 8 ועומד על 14.7 מליון שקל.

בנוסף, בשנה הקרובה עומדת להסתיים תביעת נזיקין שהגישה אגודת הפלחה כנגד חברת מקורות בהיקף של 11.5 מליון שקל בגין אספקת מים מזוהמים. לטענת האגודה, מי ההשקיה המזוהמים אשר סופקו להם לצורך השקיית המטעים גרמו נזקים כבדים, אשר בעקבותיהם נאלצו לעקור 450 דונם של מטעי שקדים, וכן מטעי אגס ואפרסמון. לדברי דדון, מהחלטות של בית המשפט מסתמן כי אגודת הפלחה תקבל פיצוי שהוא מעריך אותו בהיקף של 5 מליון שקלים.

לא תומך

יש מי שלא מגלה התלהבות מההישגים של אבי דדון. סגן ראש המועצה האזורית מטה יהודה, יוסי משה, אומר שלא יתמוך במועמדותו. "בשבוע שעבר, אמרתי לרשם שעדיף לדחות את האסיפה הכללית עד שתתבהר התמונה באשר למעמדו של אבי דדון, אבל הוא לא קיבל את עמדתי ודחה את האסיפה בשבוע בגלל עניינים טכניים. הבקשה הנוספת לדחיית האסיפה התבססה על כך שאנו עומדים לאשר תקציב וד"ח שנתי אך לא קיבלנו חומרים, מסמכים כספיים ולא הציגו לנו מאזן. גם במקרה זה הרשם לא קיבל את בקשתי".

מה לדעתך מסתתר בדו"חות הכספיים ?

"לפי מיטב ידיעתי, אבי דדון מקבל מהאגודה שכר. אנו נבדוק את הנושא לעומק מחר במהלך האסיפה. נסיתי לבדוק את הנושא במהלך החודשים האחרונים אך לא קיבלתי תשובות".

מה צפוי להיות באסיפה שתתכנס מחר ?

"האסיפה הכללית מתכנסת ועל סדר היום יהיה גם בחירות להנהלת האגודה. מי שיהיה לו יותר בוחרים ייבחר וזה טבעה של הדמוקרטיה".

האם יש מישהו שאתה רואה כמועמד ליו"ר האגודה?

"כרגע אין לי שם של מישהו אחר אבל לא אתמוך באבי דדון. אחרי שאקרא מי מהמועמדים אחליט. אני חושב שאלון גולדברג ממושב גבעת ישעיהו הוא איש יקר רציני וחיובי. אם יעמיד את עצמו להנהלה אתמוך בו".

איחלתי לדדון לשוב לתפקידו. יוסי משה

ניהול מקצועי

אבי דדון, נעצר לפני כחודש וחצי במסגרת פרשת "מטה יהודה" ושהה במעצר כשבועיים. הוא מסרב לדבר על הפרשה אך טוען כי להאשמות שהטיחה בו המשטרה אין שחר וכי בקרוב יחול "מהפך" משמעותי בכיוון החקירה. לקראת כינוס האסיפה הכללית של אגודת הפלחה הוא שוחח עם 'בקיצור'.

טוענים כי חברי אגודה לא קיבלו מסמכים ודוחות כספיים

"הפניות והתלונות הן קנטרניות בנסיון נואש לדחות את האסיפה. כל מי שרצה לעיין ולשאול שאלות בנושא המאזנים או הדוחות הכספיים או התקציב קיבל אפשרות להגיע. היום (10.2) מנהל החשבונות התפנה למשימה הזו למשך כל היום, הגיעו לא מעט חברים לשוחח איתו ורובם התרשמו מאוד מהפעילות של האגודה לאור הדוחות הכספיים".

טוענים נגדך שאתה מקבל שכר מהאגודה בשווי של עשרות אלפי שקלים בחודש?

"אחרי שבמשך שנתיים עמדתי בראש האגודה בהתנדבות והצלחתי להביא אותה לאיזון, פנו אלי חברי ההנהלה בבקשה שאשמש כיו"ר פעיל. שקלתי זאת ובסופו של דבר החלטתי להמשיך ולסייע לאגודה מתוך מקום של אכפתיות. רשם האגודות אישר לי ב-2012 מעמד של יו"ר פעיל, שמאפשר לי לקבל שכר. לאור זאת התפטרתי מהמשרה שלי כסמנכ"ל שיווק, משרה שבה קיבלתי מהעבודה רכב מסוג אאודי A6 ומשכורת של 30 אלף שקל ברוטו. כיום אני מקבל מאגודת הפלחה שכר שהוא עלות מעביד של כ-30 אלף שקל שמשאיר לי כעשרת אלפים שקל נטו, הרכב הוא שלי פרטי וכל שאר ההוצאות הן עלי. במקביל אני משמש כסמנכ"ל במקום נוסף. לפני שנה וחודשיים רצו להעמיד לרשותי רכב של אגודת הפלחה אך סירבתי".

אתה אמנם בן ממשיך בנחלה חקלאית אבל קשה להגדיר אותך כחקלאי. איך אתה מסביר את ההצלחה שלך בניהול של אגודת הפלחה?

"אין צורך להתמחות בתחום מסויים כדי לנהל ארגון. הניהול הוא שילוב של יכולת אישית ושל צוות יועצים מקצועי כדי לקבל החלטות נכונות. כיום, אחרי שנים באגודת הפלחה, אני מבין בחקלאות ברמת המאקרו ולומד מדי פעם דברים חדשים בתחום המיקרו. יכולת ראייה כלכלית, שילוב של מספר חברי הנהלה וצוות עובדים טובים ושיתוף פעולה בינינו הצליח להוביל מצב שקבלת ההחלטות הייתה הטובה ביותר בשנים האחרונות והביאה הישגים רבים לחברים".

יש שמועות על אנשים שרוצים להחליף אותך בראשות האגודה. תגובתך?

"אני לא מתייחס לשמועות ולא לאנשים מסוימים. כבודו של כל אדם במקומו רק אציין שבקבלת שיקולים נלקחים ההצלחות והכשלונות. כפי שמלמדים בכדורסל מאמן שלא מצליח בעונה הראשונה וגם לא בעונה השניה, אז בעונה השלישית הוא לא ממשיך לאמן. אם לא הייתי מצליח באגודת הפלחה לא הייתי ממשיך לאמן".

מה צפוי לקרות מחר באסיפה הכללית?

"לאחר שאנשים יראו את כל הנתונים ויקבלו תשובות לכל השאלות אני מאמין שהרוב יביעו אמון בדרך הניהול שהייתה בשנים האחרונות. אנחנו צריכים להחליט על גובה הדיבידנד. ההצלחה היא חלוקת רווחים והתוצאה היא אמון מוחלט של האנשים בי כמנהל הארגון".

מה אתה צופה מבחינת תוצאות ההצבעה ?

"נכון לימים האחרונים מספר התומכים שהביעו את אמונם בי היא למעלה מ-27 חברי אגודה מתוך 34 . אני מאמין שבסוף האסיפה הצוות שלי ינצח וימשיך להנהיג את האגודה בצורה הטובה ביותר. אני לא רוצה להיכנס לאינטריגות פוליטיות שכל שיש בהם הוא לנסות ולנגח וליצור מצבים שהם לא נכונים ולא מדויקים".

 

יובל רובין

[email protected]

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?