הר אדר: סערת רוחות לאחר הצבת אנטנה סלולרית
סערת רוחות ביישוב הר אדר לאחר שאנטנה סלולרית הוצבה ביישוב. המתנגדים למהלך טוענים כי האנטנה הוקמה בחשאי ובסמיכות למוסדות חינוך והקרינה שלה מסכנת את הילדים הלומדים בהם. במועצה המקומית טוענים כי האנטנה מקטינה את הסיכון הנובע מקרינה סלולרית וכי הקמתה היא חלק מהניסיון להגדיל את הכנסות היישוב מארנונה עסקית.
בשבוע שעבר התעוררו תושבי הר אדר למראה חדש – אנטנה סלולרית ענקית שהוצבה על ידי חברת פלאפון על שטח ציבורי במרכז היישוב. ברשתות החברתיות ביישוב ניצתה מחאה קולנית כשהטענה המרכזית היא שראש המועצה פעל על דעת עצמו, מבלי להעלות את הנושא לפני מליאת המועצה ומבלי להתייחס לסיכון של הקרינה הסלולרית לילדים המשחקים במגרש המשחקים הסמוך.
יו"ר הנהגת ההורים הבית ספרית, מיכל כהן-שמר, ויו"ר הנהגת הגיל הרך, מעיין כוהל חזן, פנו במכתב לראש המועצה וטענו כי האנטנה הוצבה באזור בו הילדים מבלים שעות רבות והיא מסכנת את בריאותם. “ברור לכל כי חשיפה ממושכת של ילדים למקור קרינה, מהווה ללא ספק מקור לדאגה רבה...עיקרון הזהירות המונעת, הגורס כי כאשר ישנו צל צלו של ספק - אז אין ספק ובוודאי כשמדובר בבריאות הילדים שלנו...”.
נציגות הנהגות ההורים דרשו להפסיק לאלתר את הפעלת האנטנה ומציאת חלופה הולמת, אשר תענה על צרכי הקליטה של התושבים ביישוב מחד גיסא, וזאת מבלי לסכן את ילדנו וילדותינו.
בישיבת מליאת המועצה המקומית שהתקיימה בתחילת השבוע התברר כי המועצה מסתמכת על נתוני קרינה שמספקת חברת פלאפון שהקימה ומפעילה את האנטנה. התנגדות נרחבת למהלך נרשמה בקרב חברי המליאה והוחלט להקפיא את המצב הנוכחי ולהעביר את הנושא לבחינת היועמ"ש של המועצה במטרה למצוא דרך להפסיק את ההתקשרות עם פלאפון מבלי להינזק, ולבחון חלופה לקבלת נתוני קרינה מחברת יעוץ בלתי תלויה. בנוסף, יו"ר ועדת איכות הסביבה, נתלי שחף, התפטרה מתפקידה במחאה שהוועדה לא שותפה במהלך.
ראש המועצה, חיים מנדל שקד, פירסם בתגובה מכתב לתושבי היישוב וטען כי האנטנה אינה מגדילה את הסיכון לקרינה אלא מורידה אותו באופן משמעותי.
"בימים האחרונים מתנהלות ברשתות החברתיות שיחות מתלהמות כנגד האנטנה הסלולרית שהוקמה בהר אדר תוך אמירות חסרות שחר וזריית חול בעיני הציבור. חלקם עושים זאת מחוסר ידע, חלקם עושים זאת בשל אמונות ותפיסות אישיות וחלקם משיקולים פוליטיים. עם שיקולים זרים, שיקולים פוליטיים ואמונות אישיות קשה לי להתווכח, אבל עם שיקולים מדעיים ומקצועיים אני מוכן להתמודד".
מנדל שקד טוען כי הקמת האנטנה נועדה לשפר את איכות החיים של תושבים רבים ביישוב. “ישנם אזורים שלמים בשלב ב' שבנויים קרוב לגדר, שאין בהם קליטה כלל, ואזורים נרחבים שיש בהם קליטה חלשה או חלקית. הפתרון של הקמת האנטנה הגיע אחרי אין ספור תלונות של תושבים על היעדר קליטה ודרישה לפתרון...תושבים לא מצליחים לתקשר זה עם זה...זה פוגע בעבודה ובפרנסה של תושבים רבים...יתרה מכך, כיישוב קו תפר, התקשורת עם התושבים היא אמצעי הכרחי בעת אירוע ביטחוני".
מנדל שקד טוען כי הוא מכיר את תקשורת גלי הרדיו ואת הסכנות מחשיפה לקרינה אלקטרומגנטית מקרוב, ממספר תפקידים שביצע בעבר, בצבא ובאזרחות.
ראש המועצה חיים מנדל שקד
"השתכנעתי שהמיקום הנוכחי הוא המקום הכי נכון להקמת האנטנה, גם מבחינת עוצמת הקרינה וגם מבחינת שטח הכיסוי, וזאת רק לאחר שנוכחתי לדעת שלא תהיה לקרינה השפעה על תלמידי בית הספר שמרוחק 130 מטר מהאנטנה, ועל מגרשי המשחקים שנמצאים בקרבתה, בשל הגובה הרב שבו האנטנה נמצאת”.
לדבריו, האנטנה החדשה, לא רק שלא תפגע בבריאות התושבים, אלה ההיפך. “כל המומחים בנושא מסכימים שעל מנת להפחית את עוצמת השידור, הן של אנטנה סלולרית והן של מכשיר הטלפון הסלולרי, יש להקטין את המרחק בין האנטנה לטלפון...הקמת האנטנה תפחית בצורה דרסטית את עוצמת השידור של הטלפונים של כולנו, דבר שיפחית משמעותית את עוצמת הקרינה לגופנו ויפחית משמעותית את הסכנה האמיתית לבריאות שלנו ושל ילדינו”.
לסיכום הבהיר ראש המועצה כי חברת פלאפון קיבלה בשלב זה רק היתר להתקנה האנטנה ואישור להפעלה ניסיונית שתקף ל-90 יום בלבד. “היתר הפעלה קבוע יינתן לחברה רק לאחר שהמשרד לאיכות הסביבה ייווכח לדעת שעוצמת הקרינה בפועל בתקופת הניסוי, לא עולה על הרף שנקבע בתקנות, שהוא כאמור הרף הנמוך ביותר בעולם”.
מנדל שקד התחייב שכל מדידות הקרינה שיבוצעו בעת ההפעלה הניסיונית של האנטנה, יבוצעו על ידי גורם מורשה בלתי תלוי, ויהיו פתוחים ושקופים לציבור וחזר על הבטחתו כי במידה ויתברר שרמת הקרינה מהאנטנה תהיה גבוהה מהקרינה שהייתה לפני הצבתה – הוא יבטל את ההיתר וידרוש לסלק את האנטנה מהיישוב.
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?