השירות המטאורולוגי מזהיר: סכנת שריפות ענק בנובמבר

השריפה בחודש מאי 25 השמידה את כל הצמחייה לאורך ערוץ נחל מאיר. צילום: בקיצור
השירות המטאורולוגי הזהיר השבוע (5.11) מפני הסכנות שמביא איתו חודש נובמבר החם והיבש: "נובמבר החם והיבש בצורה חריגה ושבירת שיאי הטמפרטורה לחודש זה במהלך הימים האחרונים מדגישים את הצורך של רשויות המדינה להיערך לאירועי שריפות ענק אשר בשנים האחרונות פורצות כבר בחודש אפריל ויכולות להופיע אפילו בדצמבר, כאשר עצירת הגשמים נמשכת עמוק אל תוך הסתיו".
בהודעת השירות המטאורולוגי נכתב כי גופי הביטחון מודעים לסכנה ובהם: המשרד לביטחון לאומי, משטרת ישראל, רשות כבאות והצלה ומשרדי ממשלה נוספים. גופים אלה קיימו בשבוע שעבר תרגיל רחב היקף בשם "ארץ רעשה" שבחן תרחיש רעידת אדמה רחבת היקף, ובנוסף בחן את יכולות השליטה, התיאום והתגובה, ושיפור שיתוף הפעולה בין כלל גופי החירום במדינה.
מנכ”ל המשרד לביטחון לאומי, רפול אנגל: ״מערכת כבאות והצלה לישראל נמצאת כיום בעיצומה של קפיצת מדרגה משמעותית הכוללת הגדלת כוח האדם, רכש מסיבי של ציוד וכבאיות חדשות, קידום פרויקט הטרקטורונים וכיתות הכוננות, וכן תהליך לרכש מסוקי כיבוי מתקדמים. מדובר בהתעצמות חסרת תקדים מאז השריפה בכרמל, בהיקפים של מאות מיליוני שקלים".
בשירות המטאורולוגי הציגו לראשונה מודל חדש, שפותח השנה, המדמה בזמן אמת את קצב וכיוון התפשטות האש בהתאם לתנאי מזג האוויר, הטופוגרפיה והתכסית. "היכולות להציג לכוחות בשטח מידע אודות התפשטות צפויה של האש הינו חיוני למלחמה בשריפות הענק ויסייע בעתיד למדינת ישראל בהתמודדות עם אחד מההשפעות הבולטות של שינויי האקלים: עלייה בפוטנציאל פריצה והתפשטות שריפות כתוצאה מהעלייה בטמפרטורת, בהתאדות והשינויים בכמויות ופריסת המשקעים בארץ" נכתב בהודעה.
שריפת הענק האחרונה במטה יהודה התרחשה בחודש מאי 2025, בשבוע של יום הזיכרון ויום העצמאות. בשריפה זו עלו באש אלפי דונמים של חורש ונהרסו חלקים נרחבים משטחי העיבוד החקלאי והכרמים של מושב מסילת ציון.
כמות המשקעים בחורף באזור מטה יהודה מגיעה ל-650 מ"מ ויותר. הגשם יורד במעט ימי גשם יחסית, כ-45 ימים בשנה עם גשם של מילימטר ויותר. בשונה ממישור החוף ימים של 50 מ"מ ויותר נובעים באזור ההר הגבוה של מטה יהודה בעיקר משעות גשם מרובות אך לא מעוצמות גשם חזקות. שלגים מגיעים לעתים נדירות לפסגות הגבעות הגבוהות (לאחרונה בפברואר 2015 ובדצמבר 2013).
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?