דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 14 ביוני 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

חוגגים בדיכאון

דווקא החגים מעלים אצל רבים את מפלס החרדה ומביאים לעליה במספר האשפוזים הפסיכיאטרים. איך בכל זאת לעבור את המפגשים המשפחתיים בהצלחה?

תקופת החגים אמורה להביא עימה שמחה רבה. הציפייה היא, שרצף החופשות מהעבודה והלימודים והיציאה מהשגרה, יהפכו את חודש החגים לשמח ביותר מכל חודשי השנה. אולם אנו יודעים שתמונה אידיאלית זו, רחוקה מהמציאות.

ימי החול מספקים למי שרוצה בכך, אינספור אפשרויות לחמוק מהתמודדות, עם עניינים בלתי פתורים בחייו האישיים. החגים מעלימים את ה ” תירוץ ” של העומס ומספקים שפע של זמן פנוי, שמציף מחשבות מהעבר. הרצף של החגים בחודש תשרי, שרודפים זה את זה, מעצימים את תחושת אי הנוחות.

גם המפגשים בחוג המשפחה הרחב, הם במקרים רבים מרשם לבעיות. עבור חלק מהאנשים, הארוחות והפיקניקים הם סוג של עול והם נוטלים חלק בדבר שהם לא מעוניינים בו, שהרי אם הם היו רוצים במפגשים אלו, הם היו דואגים שיתקיימו בתדירות גבוהה ולא ממתינים לחגים.

המפגשים המשפחתיים מעלים לרבים זיכרונות ומחשבות מהעבר, שהם מעדיפים להדחיק בחיי היומיום. ידוע שחלק מהתסביכים, מקורם בחוויות ילדות ואין כמו מפגש עם דודים, בני דודים וסבתות, כדי להעלות אותם לתודעה. המשפחה מספקת לנו אינסוף אפשרויות, להשוואה עם אנשים ש ” דומים לנו ” מבחינת הרקע או הגנטיקה ולעיתים ההשוואה שאנו עושים בראשנו, לא מספקת לנו ממצאים נעימים.

גם רווקים וזוגות ללא ילדים, אינם מתלהבים מהארוחות בגלל השאלות שהם אינם מעוניינים לשמוע ובוודאי שלא להשיב עליהן. בתקופתנו, למרבית הקרובים והחברים יש די רגישות, כדי לא ללחוץ על חתונה או ילדים בצורה מפורשת, אולם הדאגה עלולה לצוץ בצורה של מבטים שואלים, התעניינות מוגזמת בחיים האישיים, או אפילו במחשבות מטרידות ללא בסיס, כדי להעכיר את אווירת החג.

הארוחות והמפגשים המשפחתיים מספקים לעתים סבל, אך מי שאינו מוזמן ונותר לבד בביתו, סובל עוד יותר ותחושת הבדידות מתעצמת לממדי ענק. אין אם כן להתפלא, שבתקופת החגים ובסופי שבוע, מגיע מספר האשפוזים הפסיכיאטרים, ההתאבדויות וניסיונות ההתאבדות לשיא.

מי שמרגיש הזדהות עם תמונת המצב הזו ורוצה להפוך את החגים למהנה יותר עבורו, יכול לדאוג לשלב פעולות שהוא נהנה מהן, בין ה ” מטלות ” השונות ולפנות להן את הפנאי הדרוש.

הקושי עם המפגשים המשפחתיים, נובע לרוב מניסיון עבר בלתי מוצלח. אפשר להתמודד עם הקושי על ידי ניסיון “ לפתוח דף חדש ” , על ידי יצירת אינטראקציות חיוביות: התעניינות כנה בחייהם של האחרים, שיתוף מתוך החיים הפרטיים במינון נכון ושיחה נעימה. לעתים צריך להתחיל בכך בצורה מעט מלאכותית, אך בהמשך, צבירה של התנסויות חיוביות, תהפוך אותן להתנהגות טבעית.

אלו מסוג העצות שקל לכתוב, אך קשה הרבה יותר ליישם, כיוון שעבור מי שסובל מתחושת בדידות, יצירת הקשר החברתי אינה פשוטה.

טיפול פסיכולוגי, יכול לעזור להתמודד עם הגורם של הבעיה ולא רק עם הביטוי החיצוני שלה: בין אם דיכאון, בדידות, קושי חברתי או קושי ביצירת קשר זוגי. טיפול פסיכולוגי, עשוי להקנות הרגשה מחודשת של קבלה והבנה, ביטחון עצמי מוגבר המשפר את הקשר עם עצמנו והסובבים אותנו, מחדש את התקווה ומעניק כוח רענן לשינוי אמיתי.

איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מכון תל אביב לפסיכותרפיה

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?