דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 28 בפברואר 2021
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

חיבור טבעי

לקראת ט"ו בשבט שיחול בשבוע הבא, אנו מביאים את סיפורם של מי שהחקלאות היא עבורם חיבור טבעי אל האדמה והטבע

יוני יפת רייך (41) מבית זית

חוות קיימא

יוני יפת בשטחי החווה. צילום: רמי זרנגר

מה אתה מגדל בשדה?

"אני מגדל יחד עם עוד 50 חקלאים, מבוגרים וצעירים שלא מצאו את מקומם במערכות החינוך, ירקות מכל הסוגים, אוכמניות, פטל וקצת עצי פרי. אנחנו מגדלים בשיטות טבעיות, ללא ריסוסים וללא דישון כימיקלי. הכל בחוות קיימא בעמק בית זית".

מדוע אתה עוסק בענף זה?

"החקלאות המסורתית והטבעית שלנו, היא מלאת תשוקה ומחברת אותנו כבני אדם אל האדמה ואחד אל השני. אנחנו חיים את עונות השנה, את הגשמים והקרות, החמסינים ואת האוויר הנקי של הרי ירושלים. שעון הטבע, האדמה, החיות והצמחים הם המקום הכי טבעי לאדם להימצא בו".

מה מסמל עבורך ט"ו בשבט?

"ט"ו בשבט הוא זמן התחדשות. סוף החורף המביא איתו את האביב - סוף עונת התוהו ובוהו ותחילת עונת ההתחדשות. זה גם בדיוק הזמן להתחיל לשתול ירקות ועצי פרי, להכין את הקרקע לאביב לאחר המתנה ארוכה של חודשים ללא שתילות וזריעות".

כיצד אתה שורד את תקופת הקורונה?

"לאמיתו של דבר, תקופת הקורונה דווקא מחזקת את תפישת העולם של חוות קיימא. החווה היא סביבה אותנטית לבני ובנות נוער אמיצים ומיוחדים, שמראים לנו את הכיוון לעולם החינוך ההולך ומאבד את הרלוונטיות שלו. בימים של קריסת מערכות, קיימא היא דוגמא אחת לפלורליזם החינוכי, למגוון הסביבות שאליהם יש לשאוף בעולם החינוך העתידי".

היכן ניתן לרכוש את התוצרת החקלאית שלכם?

"את התוצרת שלנו אפשר לקנות רק במשלוחים עד הבית. אפשרות אחת היא להצטרף אלינו כמנויים לסל ירקות והאפשרות השנייה היא להזמין סל בהרכבה עצמית. אפשר להירשם באתר האינטרנט שלנו – 'חוות קיימא' ".

נקודה אופטימית לעתיד?

"התפישה שלנו כוללת גם חיזוק חקלאות מקומית וטבעית כמו גם קידום חקלאות קהילתית. המגיפה מחזקת את החזרה למקומיות ולחקלאות מסורתית. ככל שיותר אנשים ייפנו לעסוק בתחום, גם הטבע וגם האדם ירוויחו מכך".

 

 

איתן חברוני (51) ממושב נחם

(מגדל כרם יין ליקב בוטיק שייבנה בקרוב אצלו בנחלה)

נוטעים בכרם של איתן חברוני. צילום: אלעד חברוני

מדוע אתה עוסק בחקלאות?

"את הכרם נטעתי לפני כחצי שנה, אני חקלאי חוזר, לאחר שנים שלא עסקתי בחקלאות. בעבר גידלנו כבשים ותרנגולות מטילות. התגעגעתי לעיסוק בחקלאות ולכן חזרתי אליה, בניגוד לתופעה של נטישת החקלאות ומתוך כוונה להעביר לדור ההמשך, לילדי, את האהבה והחיבור לשורשים שיש בחקלאות".

מה מסמל עבורך ט"ו בשבט?

"ט"ו בשבט ראש השנה לאילנות מסמן עבורי התחדשות, פריחה, גשמי ברכה, ריח השקדיות הפורחות ורמז לאביב שמתקרב".

כיצד אתה שורד את תקופת הקורונה?

"תקופת הקורונה מדגישה את היתרונות של המושבניקים שיש להם מרחבים, קירבה לשדות וליערות והאוויר הטוב שיש בשדות ובטבע מפיח בי תקווה ואופטימיות שנעבור את המגפה הזו ונחזור לשגרת חיינו".

היכן ניתן לרכוש את התוצרת החקלאית?

"בינתיים לא ניתן לרכוש את התוצרת, כשהיקב ייבנה וייפתח בע"ה, אשמח להזמין את תושבי האזור להרים כוסית לחיים".

נקודה אופטימית לעתיד?

"לחזור ולעסוק בחקלאות היה חלום שליווה אותי לאורך רוב חיי הבוגרים, למרות הקשיים הבירוקרטיים הרבים, האיומים של שדידת קרקעות ושינוי ייעוד מחקלאות לנדל"ן ומסחר. לא ניכנע ולא ניכשל עד שנגשים את ייעודנו ולזכור שבלי חקלאות אין ציונות. חג ט"ו בשבט שמח לכולנו".

 


 

חופית שוהם מבת חפר וגיסתה אורלי כהן מרמת מוצא

בית קפה 'אלורו', בית ילין, מוצא

כבישת זיתים- בית קפה אלורו

איך הגעתם לתחום המזון?

חופית: "גדלתי לתחום המזון בעסק משפחתי, לימים התחברתי יותר לקונדיטוריה ולפני 19 שנים התחלתי ללמוד ולפתח את המקצוע".

עד כמה חשובה הטריות של חומרי הגלם?

"האפשרות לקטוף את חומרי הגלם שלנו ישירות מהאדמה ומהעצים בבוסתן המקסים של בית ילין, מזמנת הרבה יצירתיות. השנה הכנו מרמלדות מחבושים ושזיפים מסוג מיוחד שגדל רק כאן ובצפון הארץ, שייבשנו ואז כבשנו, והשבוע רקחנו ריבות חושחש מפירות שקטפנו מהבוסתן. רוב התבלינים ועשבי התיבול מגיעים מגינת התבלינים בבוסתן".

מה את הכי אוהבת להכין?

חופית: "אני אוהבת מאוד לעבוד עם בצקים, זה התחום שבו אני מתמחה, זאת מבחינתי עבודת ידיים, לישה, תפיחה, אפייה, שילוב עם גבינות, ירקות, פירות וקרמים".

מה הלקוחות הכי אוהבים לקנות?

"הלקוחות שלנו אוהבים את המאפים, לצדם קפה משובח ולשבת (כשאפשר) בבוסתן, לכל אחד המאפה המועדף שלו. הם מזהים ומעריכים את תשומת הלב שיש בכל מאפה שיוצא מהתנור".

טיפ לקוראים על הכנת ריבות וכבישת זיתים?

"את הריבות העונתיות שלנו מכין שחר, חבר ושותף לרעיונות הקולינריים. להכנת הריבות הוא משתמש באחוזי סוכר נמוכים ובפקטין טבעי מגלעיני הפירות. את הזיתים מהבוסתן אני חורצת אחד-אחד ומשאירה במים שבוע לפני הכבישה, את המים צריך להחליף כל יום".

מה מסמל עבורך ט"ו בשבט?

"בט"ו בשבט לפני שנה בדיוק, פתחנו את בית הקפה שלנו בבית ילין. החג הזה הוא יומולדת בשבילנו, נקודת זמן בה התגשמו רצונות, הרעיונות שלנו לבשו צורה, וקיבלו מקום צבע, ריח וטעם".



 

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?