ילדה קטנה מצרעה כופפה את איגוד הכדורסל
הישג ענק לילדה איילה ימין ולמטה יהודה במאבק לשוויון בספורט: איגוד הכדורסל החליט - אין למנוע מילדות עד גיל 12 לשחק בקבוצת בנים
איילה ימין עם הכדורסל (צילום: משפחה)
השיר הידוע "בשמלה אדומה" חרט את המלים האלה בתרבות הישראלית: " ילדה קטנה, יחידה ותמה / עמדה ושאלה – למה? / וכל הרי הגעש וכל הסערות / עמדו מזעפם ולא מצאו תשובה". ובכן, בשלוש השנים האחרונות עמדה הילדה איילה ימין מקיבוץ צרעה במרכזה של סערה ספורטיבית סביב השאלה "למה מונעים ממנה לשחק כדורסל כנגד קבוצות בנים?". השאלה של איילה העמידה במבוכה אדירה את איגוד הכדורסל הישראלי, אשר העביר את תפוח האדמה הלוהט הזה לדיון בבית הדין שלו, שפסק כעת כי אין למנוע מילדות עד גיל 12 לשחק מול קבוצות בנים.
סיפורה של איילה ימין התפרסם בשבועון "בקיצור" לפני כשנתיים ("מטה יהודה: לא נאפשר אפליה מגדרית בקבוצות הספורט", 2.3.2022). אז היא הייתה שחקנית כדורסל נלהבת בת 10.5 שאהבתה לספורט הכדורסל עמדה במרכז של אירוע קטן אך דרמטי מבחינה מגדרית, שהתרחש באולם הספורט האזורי של מטה יהודה בהר טוב.
וכך נכתב בשבועון "בקיצור" (גליון 638): "איילה ימין, תלמידת כיתה ה' ממטה יהודה, אוהבת לשחק כדורסל. מכיוון שאין קבוצת בנות התואמת את גילה, החליטו במחלקת הספורט של מטה יהודה לצרף אותה לקבוצת בנים, וכך היא גם נרשמה באיגוד הכדורסל כשחקנית מן המנין בקבוצת הקט-סל ב' (בנים) של הפועל מטה יהודה.
ביום שלישי בשבוע שעבר (22.2) שיחקה קבוצתה של איילה מול קבוצה דתית "אליצור אפרת". כאשר התברר למאמן של "אליצור" כי בקבוצה של מטה יהודה משחקת בת הוא הודיע כי הוא אוסר על השתתפותה במשחק, בטענה שיש חוק שמאפשר להם לא לשחק נגד נשים.
המאמן של מטה יהודה נאלץ להודיע לאיילה כי לא יתאפשר לה לעלות למגרש וזאת משום שהיא ממין נקבה, ושחקני הקבוצה היריבה מסרבים לשחק מולה. איילה הנדהמת פרצה בבכי מר ורצה לאמה, שהגיעה לאולם כדי לצפות במשחק.
האם, עדית ימין, מספרת: "הבת שלי רצה אליי בוכה מהצד השני של המגרש שהיא לא יכולה לשחק. היא אמרה שהם דתיים והם לא מוכנים לשחק מול בת. הפנים שלי האדימו. מסתבר כי בעבר הבת שלי שיחקה מולם, וההורים הדתיים של אליצור התעצבנו על המאמן שהסיטואציה הזו קרתה. עליתי לטריבונה וסיפרתי לכל ההורים, הם היו בשוק וכולם היו בהלם מוחלט. פנינו לשופט במחצית והוא אמר שאין לו מה לעשות".
עדית מיהרה להתקשר לרכז הכדורסל במחלקת הספורט של מטה יהודה, אסף סלומון, וסיפרה לו על האירוע. בתגובה מיהר סלומון להגיע למגרש, ולאחר בירור קצר הודיע לשופט שאיילה תעלה לשחק ב"חמישית" האחרונה של המשחק (משחקי הכדורסל בליגת הילדים מחולקים לחמש "חמישיות" בנות 8 דקות וביניהן הפסקה). במהלך דין ודברים שהתפתח עם השופט, אשר הדגיש כי תקנון איגוד הכדורסל עומד לצד הקבוצה הסרבנית, הודיע המאמן של אליצור כי השחקנים שלו לא ישחקו מול בת "מסיבות מצפוניות".
בתגובה אמר סלומון: "אמרתי לו שגם לנו יש מצפון, והמצפון שלנו לא נותן לי למנוע משחקנית בת 10 שרשומה כחוק באיגוד לשחק. זה הקוד המוסרי שלנו". לבסוף, איילה עלתה למגרש ושחקני "אליצור" המשיכו במשחק, ובכך הגיעה הדרמה לסיומה.
חודש לאחר מכן פרסם איגוד הכדורסל תקנון חדש שמתיר לקבוצה להודיע שאינה מסכימה לשחק נגד קבוצה שמשתתפות בה ילדות בכפוף להודעה מוקדמת.
התקנון החדש הובילה את משפחתה של איילה ביחד עם תנועת "ישראל חופשית" להגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה על מנת לבטל את החלטת בית הדין של האיגוד ולמנוע פגיעה בשחקניות בליגות הילדים והקט-סל. בתביעה נדרש האיגוד לשנות את התקנון בהתאם להוראות חוק הספורט ולחדול מהדרת שחקניות צעירות ממגרש הכדורסל.
התביעה הועדה לבירור במסגרת בית הדין העליון של איגוד הכדורסל אשר פירסם פסק דין לפני שבועיים (14.8) וקבע כי יש לשנות את התקנון ולאפשר לילדות עד גיל 12 לשחק עם ילדים ומולם. בפסק הדין נקבע כי: "בהיעדר שוני רלוונטי פיזיולוגי בין ילדים לילדות, אין למנוע משחקניות שמתגוררות באותו ישוב, בשל מגדרן, את הזכות להשתתף ולשחק נגד קבוצת ילדים או קט סל בנים".
פסק הדין מוסיף כי, "האיגוד רשאי לקחת בחשבון שישנן קבוצות בחברה הישראלית אשר בשל אמונה או אורח חיים דתי, היעדר הפרדה מגדרית במסדרת אספקת השירות עלולה למנוע מהם מלצרוך את השירות הציבורי שמספק האיגוד. בשל כך, בנסיבות שבהן האיגוד יגיע למסקנה כי שילוב ילדות בקבוצה מעורבת ימנע מ הקבוצה כולה או מהקבוצה שעתידה לשחק מולה להשתתף במשחק מטעמים של השקפה דתית או אורח חיים דתי, זכאי האיגוד לייצר הסדר שיבטיח, בצד הזכות לשוויון, התחשבות ברגשות של הקבוצה הדתית".
בית הדין הסביר כי קבוצה דתית תוגדר ככזאת רק אם הקבוצה כולה לא תוכל לשחק עם ילדות או מול ילדות, ולפי ההגדרה שנקבעה: "למעלה ממחצית שחקניה הרשומים אינם מוכנים, בשל השקפה דתית או אורח חיים דתי, לשחק בקבוצה מעורבת או מולה".
"אנחנו לא רוצים שעוד ילדה תחווה את התחושה שאיילה הייתה בה לפני כשלוש שנים". איילה ואמה עדית (צילום: משפחה)
אמה של איילה, עדית רכטמן-ימין, אמרה בתגובה: "אנחנו מאד מתרגשים מהחלטת בין הדין של האיגוד, נלחמנו עבור בנות אחרות ואנו שמחים וגאים מאד בהחלטת בית הדין. אנחנו לא רוצים שעוד ילדה תחווה את התחושה שאיילה הייתה בה לפני כשלוש שנים ואני שמחה שמעכשיו המגבלה הוסרה והן יכולות לשחק באופן שווה ובלי שיפלו אותן. אני מודה לצוות ישראל חופשית ועורכי הדין הנהדרים שליוו אותנו בדרך שמחה שנעשה צדק".
אורי קידר מנכ"ל ישראל חופשית: "בסוף שלוש שנים של מאבק, לא יהיו יותר בישראל שחקניות כדורסל שנשלחות לשבת על הספסל כי הנוכחות שלהן בעולם אינה מקובלת על מישהו. זהו ניצחון אדיר, ומהיום, במדינה שחגגה זה עתה הצלחות אדירות באולימפיאדה, אסור לאיגוד הכדורסל לתת יד להדרה של ילדות ממגרשי ספורט ומשום מקום אחר. העולם הספורטיבי הוא קרקע פוריה להתפתחות אישית אדירה לילדות ולילדים כאחד, וגם איגוד הכדורסל יצטרך מעתה להתחיל להתייחס אליהן כשוות בין שווים ולא כמי שנוכחותן מפריעה לו. זה לקח לכלל הציבור בישראל, מי שבוחר בדרך שבחרה איילה ימין ומשפחתה ונאבק על זכויותיו, ינצח".
33 – ממשיכה לשחק כדורסל גם היום. איילה ימין כיום, בת ה-12.5 (צילום: משפחה)
44 –"אנחנו לא רוצים שעוד ילדה תחווה את התחושה של איילה". עדית ואיילה ימין (צילום: משפחה)
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?