דלג לתוכן העמוד
יום שבת, 07 בספטמבר 2024
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

לראשונה: חקלאים יזכו לתמיכה בעלויות השימוש במים מושבים

משרד החקלאות ישקיע 52 מיליון שקל בתשתיות המים המושבים במטרה להעלות אטרקטיביות לגידולים חקלאיים

חפירת קווי ביוב ביישוב במטה יהודה (צילום: יח"צ) 
 

מים הם אחד העוגנים החשובים בגורמי הייצור של החקלאות, ובמשרד נוקטים במהלך נוסף שנועד להוזיל את עלות המים המושבים לגידולים החקלאיים ולהגדיל את האטרקטיביות של החקלאים להרחיב את שטחי הגידול של תוצרת חקלאית. המהלך הוא השקעה של 52 מליון שקל בתשתיות של מים מושבים לחקלאות והוזלת מחיר המים לחקלאים. למהלך יש חשיבות מיוחדת למטה יהודה במיוחד בכל הקשור לקידום קו הביוב "מאסף עציונה".

במשרד החקלאות מצביעים על כך ששימוש במים מושבים יקטין את כמות מי הביוב המוזרמים לים ומכאן שנוצר חיסכון בעלויות של הזרמת השפכים לים.  עמדת משרד החקלאות היא כי חישוב עלות המים המושבים לחקלאות, צריך להתבצע ללא עלויות התפעול בהשבת המים לחקלאות, שכן העלויות מגלמות בין היתר את העלות הנחסכת למשק המים מאי הזרמת מי הביוב המטופלים לים – שכוללת גם את עלות הטיפול במים וגם את עלות ההובלה שלהם לים.

בשנים 2022-2019 הכמות הממוצעת של מי ביוב, קולחין ומי שפד"ן, שהוזרמה ישירות לים עמדה על 55 מיליון מ"ק, ועוד 13 מיליון מ"ק הוזרמו לטבע (נחל הירקון) ומשם לים. בסך הכול 68 מיליון מ"ק בממוצע מדי שנה. על פי ההערכה העלות של הזרמת מ"ק מי הביוב לים נאמדת ב-70 אגורות בגין הטיפול וההובלה. ומכאן, שהפניית הכמות הזו לחקלאות תחסוך סכום של כ-50 מיליון שקל מדי שנה.

החקלאות המקומית משתמשת מדי שנה בכ-400 מיליון מ"ק מי קולחין, ובנוסף 167 מיליון מ"ק מי שפד"ן. קרי, סך הכול כ-570 מיליון מ"ק. במשרד החקלאות מציינים כי כמות המים המושבים בישראל גדלה משנה לשנה בשל הגידול המתמיד באוכלוסייה, ומכאן הכמות הנדרשת לטיפול נמצאת במגמת גידול מתמדת.

במסגרת התקציב של התמיכה החדשה, המשרד יתמוך בחקלאים המבצעים השקעות בתשתיות מים מושבים לחקלאות ובין היתר: השקעות בצנרת ותשתיות מים, צינורות, מפרטים ומגובים, רשת עליונה וייעול השימוש במים.

חקלאים שהם צרכני מים מושבים בחקלאות והשקו בפועל את משקיהם במי קולחין לאורך שנת 2023, זכאים להגיש בקשות לתמיכה. השקעה מאושרת למבקש תקבע בהתאם לסך של 0.7 ₪ למ"ק מים מוכפל ב-15.5% מסך כל הקצאת המים המושבים של המבקש בשנת 2023.

יש לציין, כי הפרויקט "קו מאסף עציונה" אשר מתוכנן לאסוף את מי השפכים של יישובי ההר ובהם: צור הדסה, ביתר עלית, גוש עציון ויישובים ערביים ובהם ואדי פוכין, נחלין וג'בע – אמור להזרים את מי השפכים למכון טיהור גדול שיוקם בסמוך לקיבוץ נתיב הל"ה. על פי התכנון, מי הביוב יעברו שם טיהור ברמה שניונית ולאחר מכן יהפכו למים מושבים אשר מתוכננים להשקות שטחים חקלאיים באזור עמק האלה ועדולם.

 

 


 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?