דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 13 באוקטובר 2024
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

תביעה: הכבאים נטשו בטרם כיבו את השריפה – והבית עלה באש

זוג ממוצא עלית, שביתו נשרף במהלך דליקה עזה שהשתוללה ב-2012, תובע את רשות הכיבוי וההצלה, את רשות העתיקות ואת קק"ל בטענה לרשלנות

זוג ממושב מוצא תובע את רשות הכיבוי וההצלה על כך שלא כיבו את שריפת הענק שהשתוללה במשך שלושה ימים בהרי ירושלים במהלך חודש יוני 2012. בתביעה על סך 1.75 מיליון שקלים, טוען הזוג כי השריפה כילתה את רכושם ופגעה בביתם, ולמרות שמדובר באחריות הכבאים, הם עזבו את המקום טרם כיבויה המוחלט.
מהתביעה שהוגשה על ידי עו"ד אסף פוזנר ועו"ד שמעון בר-עם ממשרד קמחי, פלד, פוזנר, שילה ושות', עולה כי כוחות הכיבוי שהוזעקו למקום החלו לכבות חלקים ניכרים בשטח, אולם, לטענת התובעים, הכוחות עזבו את המקום בשעת ערב, למרות שנותרו מוקדי אש בוערים, וזאת בטענה שהמים בכבאיות נגמרו.

בכתב התביעה טוענים התובעים, כי הם הזעיקו את כוחות הכיבוי פעם נוספת, אך אלה הודיעו להם כי מאחר שהמוקדים אינם מסכנים את הבית, הם אינם מתכוונים לכבות את השריפה, וזאת למרות שערימה של עצי הסקה הסמוכה לבית החלה לבעור. במקום זאת, כוחות הכיבוי דרשו מהתובעים להשיג טרקטור על חשבונם, ולהסיט בעזרתו את ערימת העצים ולכסותה בחול.

השריפה שהיא הגורם לתביעה פרצה ביום שלישי על רקע מזג אויר חם, יבש עם רוחות מערביות חזקות. כוחות הכיבוי התמודדו עם שתי שריפות בינוניות, אחת בעמק הארזים בסיבוב מוצא ואחת במורד ההר הצפוני של מעלה החמישה. האש התפשטה במהירות וסיכנה את תושבי הישובים הסמוכים לה.

"השרפה שהתפתחה בסיבוב מוצא, בין רמת מוצא למבשרת ציון והתפתחה לכיוון עמק הארזים" סיפרו אז ברשות הכיבוי בית שמש, "במקום פעלו ארבע מטוסי כיבוי, 35 רכבי כיבוי וכמו כן גם חניכי קורס מפקדי הצוותים של מכבי האש. בשלב מסוים התפתחה סכנה ליושבי רחוב השושנה במבשרת ציון והמשטרה פינתה בו את התושבים".

"המלחמה באש התנהלה תוך סיוע הדדי מוצלח בין כל גורמי הביטחון והגיעו למקום צוותים מכל רחבי הארץ, מחיפה בצפון ועד אשקלון", ציינו אז ברשות הכיבוי וההצלה, "לבסוף נפגעו כמאה דונם של חורש טבעי ויער והשריפה כובתה ללא נזק לרכוש. חניכי הקורס וצוותי הכיבוי מבית שמש שהו במקום כל הלילה, כדי לוודא שהאש לא תתפתח שוב" הוא מסיים.

יש לציין כי בשריפה השנייה, שהתפתחה בסמוך למעלה החמישה, קיבלו כוחות הכיבוי תשבחות. "הייתה פה היערכות מטורפת. הצוותים הגיעו מהר, הגיעו עשרות צוותים מכל הכוחות, הכל היה בשליטה וההתארגנות הייתה מהירה ורגועה, תוך קשר מצוין בין כל הגורמים. לוחמי האש מנעו את האש בגופם ובסופו של דבר, עלו באש במקום כמאה ועשרים דונמים של חורש טבעי, אך שוב, לא נגרם נזק לרכוש. רואים שהדוח של השריפה בכרמל עשה את העבודה שלו". אמרו אז בקיבוץ.

לטענת התובעים, מחוות דעת של חוקר שריפות מטעם משטרת ישראל, רפ"ק ד"ר רן מילר, עולה כי עובדי רשות העתיקות שעבדו במקום היו האחראים ככל הנראה לשריפה שנגרמה בשוגג. התביעה אף טוענת לרשלנות מצד עובדי רשות העתיקות ותובעת גם את הרשות לפיצויים.
התביעה מייחסת רשלנות גם לקרן קיימת לישראל, אשר לטענת התובעים השריפה התרחשה בשטחה וזו לא עצרה את הלהבות מלהגיע לביתם. כמו כן, המדינה נתבעת על רשלנות בשל היעדר תקציבים וחוסר הכנה של כוחות הכיבוי, כאשר הם מחזקים את טענתם על ידי הצגת מסקנות דוח מבקר המדינה. עדיין לא הוגש כתב הגנה.

התובעים טוענים שהכבאים אמרו שמוקדי האש לא מסכנים את הבית. פעולות כיבוי באזור מוצא עלית, 2012

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?