דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 14 ביוני 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

מזכיר האגודה בנווה אילן לשעבר חשוד בקבלת שוחד והלבנת הון

"גילינו כי בשכונת הבנים יש מגרש על שם של אדם שהוא לא חבר אגודה". הפגנת תושבי נווה אילן מול ביתו של מזכיר האגודה לשעבר

יו"ר ועד ההנהלה ומזכיר האגודה השיתופית בנווה אילן לשעבר, יהושע (שוקי) פולק, עומד בפני כתב אישום בעבירות שוחד והלבנת הון, בכפוף לשימוע, כך הודיעה השבוע פרקליטות המדינה. לצד פולק צפוי גם איש העסקים רפאל כהן, להיות מואשם בעבירות דומות.

הפרשה פורסמה בהרחבה בשבועון בקיצור החל מחודש מאי 2019, אז התגלה כי במסגרת כתב תביעה שהגיש ועד האגודה השיתופית נווה אילן כנגד גזבר הוועד לשעבר (שמו שמור במערכת) נטען כי, החל מאוגוסט 2018 עלו חשדות נגד מזכיר המושב לשעבר, שוקי פולק, ולפיהם הוא פעל שלא לטובת המושב, ובעקבות זאת הוא הוחלף.

בתוך כתב התביעה הוזכרו מספר מעשים המיוחסים, לכאורה, לפולק ובהם: הברחת נכסים, עצימת עיניים מחריגות חמורות במינהל תקין, קבלת כספים בנוהל לא תקין, ושיתוף פעולה עם הגזבר במעשים שונים, אשר לטענת האגודה, דרדרו את נווה אילן לעברי פי פחת. פולק הכחיש בהרחבה את הטענות שהושמעו כנגדו.

החשדות התסיסו עשרות מחברי האגודה השיתופית ביישוב, אשר בחודש יוני 2019 התייצבו מול ביתו של פולק, הניפו שלטי מחאה וקראו לו לפרוש מיד מחברותו באגודה, וזאת בנוכחות שוטרים שהוזעקו למקום. פולק, בתגובה, טען כי מדובר בקבוצת מיעוט קיצונית שמנסה להסית נגדו את שאר חברי האגודה.

 

מרגישים נבגדים

 

בשיחה עם "בקיצור" שפורסמה אז, סיפרו כמה מחברי נווה אילן כי הסדק הראשון באמון של חברי האגודה באופן ההתנהלות של מזכיר הוועד הגיע על רקע התמשכות עבודות הפיתוח בשכונת הבנים החדשה ונטישת קבלן הפיתוח את השטח. ("נווה אילן: אנחנו מרגישים שבגדו בנו", בקיצור, 26 יוני, 2019)

בכתבה שפורסמה סיפר אחד מחברי האגודה (שמו שמור במערכת): “אנו מגלים את זה באמצע 2018, אחרי שעבודות הפיתוח מופסקות. ההתנהלות הזו מפתיעה אותנו. האספה הכללית של האגודה בחרה במכרז חברה רצינית וגדולה, ודרשנו להכניס חברה אחרת במקומם. התשובות שאנחנו מקבלים ממזכיר הוועד הן מוזרות: הקבלן הזה כבר הגיע עם הטרקטורים, הוא קבלן משנה של החברה שנבחרה במכרז. אנו מבקשים לראות הסכמים ולא מקבלים דבר. ואז, מסתבר שהקבלן המועסק בשטח לא נחתם אתו חוזה, ושהקבלן הזה מתגורר באותו יישוב של הגזבר, ושהקבלן הזה מסתובב ברכב יוקרה מסוג סקודה סופרב שוועד האגודה שכר עבורו”.

חברת הוועד לשעבר: “חשבנו שמדובר בניהול כושל. אני זוכרת שכאשר הורדנו את מס החבר הציגו לוועד האגודה מצג שאנחנו עשירים. לאט לאט הבנו שהייתה תמונה אחת שמציגים לחברי המזכירות ותמונה אחרת של מה שקורה בפועל בשטח".

חבר האגודה: “כל הבנים החוזרים הצטרפו לאגודה והזרימו 18-20 מיליון שקל לקופתה. זה כסף שנועד לתשלום פנסיות למבוגרים, להבטחת העתיד של היישוב, לתשלומים למינהל. במשך שנים חילקו לחברי האגודה שי לחג בסכומים יפים אבל כעת אנחנו חושדים שעשו זאת מהכספים הללו, שנועדו לעניינים אחרים".

לטענת חברי אגודה הם מחזיקים מסמכים שמוכיחים כי מזכיר האגודה לשעבר, שוקי פולק, המשיך לשלם כספים לקבלן הפיתוח בניגוד להמלצות של חברת הפיקוח, וזאת באופן בלתי מובן. “מתוך הכספים המיועדים לפיתוח שכונת הבנים, הופקדו 5.5 מיליון שקל אצל נאמן חיצוני. זה היה אמור להספיק. אבל, כל הכסף מחשבון הנאמנות נמשך ואז מזכיר האגודה מתחיל לשלם לקבלן מכספים שנמצאים בחשבון השוטף של האגודה. להערכתנו, באופן הזה שולמו לקבלן כ-1.4 מיליון שקל, וזאת בלי אישור של חברת הפיקוח ובניגוד מוחלט להנחיותיה, שבחלק מהמקרים אפילו דרשו לקנוס את הקבלן בשל עיכוב בביצוע".

חברת ועד לשעבר אמרה בכתבה: “לא ידענו דבר על הליכים שננקטו כנגד המזכיר. ביישוב שיתופי, מכתבים מסוג זה מגיעים למנהל הכספים ולמזכיר הוועד. אלה הם בדיוק האנשים שהמכתבים האלה עוסקים בהם...היינו מטומטמים".

 

מגרש במתנה

 

לטענת חברי האגודה שהסכימו לדבר עם 'בקיצור' בעילום שם, נדהמו לגלות שמגרש בשכונת הבנים נרשם ברשות המקרקעין (רמ"י) על שמו של אדם שאינו חבר אגודה ואיש באגודה לא יודע מיהו.

מספרת חברת הוועד לשעבר, “נציגים של הוועד ביקרו ברמ"י והתעניינו בשני מגרשים מסוימים. לפי התקנות של רמ"י - רק חבר אגודה יכול לקבל מגרש. חבר שקיבל מגרש ומסיבות שונות מוותר – המגרש שהתפנה עובר לחבר האגודה הבא ברשימה. בפועל גילינו כי בשכונת הבנים של נווה אילן יש מגרש על שם של אדם שהוא לא חבר אגודה. אנחנו הערנו את תשומת הלב של רמ"י לכך והם הטילו וטו והפקיעו את המגרש הזה".

פניתם למשטרה?

"אנחנו לא רוצים להתייחס לזה. אפשר לומר שיש קשר מאוד הדוק עם המשטרה ומדברים איתם. ניתן לרשויות החוק לפעול".

האם אתם מרגישים שוועד האגודה חדש מתנהל באופן שיבטיח שאירועים כאלה לא יחזרו על עצמם?

"היום ישנן בקרות, למשל, הנהלת החשבונות מבוצעת על ידי גוף חיצוני שמקבל הוראות ממורשי החתימה של המזכירות, כל הסכם מחייב חתימה של שלושה מורשי חתימה, תפקידי יו"ר האגודה והמזכיר הופרדו, החזרנו את תפקיד מנהל הקהילה שבוטל, ושכרנו מנהל עסקים חיצוני שיטפל באופן מקצועי בכל הנושא העסקים של האגודה".

מה התחושה הכללית שלכם היום?

"התחושה הכללית היא שהונו אותנו. סמכנו על מישהו שיוביל למצב כלכלי טוב יותר ובמשך שנים התנהלה אחיזת עיניים מול החברים. המבוגרים חשים שהביטחון הסוציאלי שלהם נפגע, הצעירים מודאגים שהכספים לבית החלומות שלהם נעלמו. אנחנו מרגישים נבגדים, אבל גם מקווים שיצאנו לדרך חדשה. עצרנו את כל הדימומים שנגרמו, היום יש יותר שקיפות, יש יותר אספות חברים והוועד מציג את המידע על מצב האגודה באופן שקוף. עם זאת, יש תחושה שמי שגרם לכל זה, ממשיך ומתלונן לרשויות השונות על כל מיני עניינים ובאופן הזה מנסה ליצור שוב, אווירה של השתקה ואיומים".

 

חקירת משטרה

 

בחודש אוגוסט 2019 התברר כי מתנהלת חקירת משטרה מסועפת שעוסקת, בין היתר, בהתנהלות של פולק, וביחסיו עם אנשים המועסקים בחברה של איש העסקים האמריקאי קנת’ (קני) רוזנברג, אשר זמן קצר מאוחר יותר רכש את השליטה בחברת "אל-על".

לפי המידע שפורסם ב'גלובס', החברה של רוזנברג, 'נקר פרוזדור ירושלים', הגישה תביעה כנגד ועד האגודה השיתופית נווה אילן, בטענה כי זמן קצר לאחר שהיא חתמה על הסכמים עם נווה אילן להשכרת השטח להקמת מיזם של יקב, עשה היישוב עסקה נוגדת על השטח עם חברה אחרת בשם 'י.מ.י. כדורי חברה לעבודות מתכת, ברזל, בניין, סחר ושיווק'. מי שעמד בראש הוועד במהלך ההתקשרויות הללו הוא המזכיר שלעבר, שוקי פולק.

פולק מסר בתגובה לגלובס: "אכן נחקרתי במשטרה על טענות שונות שהעלו מבקשי רעתי. השבתי על כל השאלות באופן מלא, מכיוון שבתפקידי כמזכיר המושב פעלתי בתום לב לטובת המושב ואין לי מה להסתיר. במהלך חקירותיי במשטרה לא נשאלה אף שאלה ביחס להסכם עם חברת נקר".

ממזכירות ועד האגודה השיתופית נווה אילן נמסר בתגובה: “כנגד שוקי פולק תלויה ועומדת חקירה פלילית בגין מעשים חמורים המיוחסים לו בזמנים בהם שימש בתפקיד מזכיר האגודה, בחשד בין היתר, להפרת חובותיו עפ"י דין ומעילה באמון שנתנו בו חברי המושב. על מנת לשים דברים על דיוקם יצוין כי בשלהי שנת 2018 התוודעו חברי המושב למעשים ומחדלים חמורים שנעשו מאחורי גבם, ותוך פגיעה אנושה באמון שנתנו בשוקי פולק. מעשים אלו אף הובילו להתפטרות שני חברי ועד ההנהלה של המושב, אשר לא הסכימו להמשיך ולכהן בהנהלת המושב תחת ניהולו של פולק".

"בהמשך בחרו חברי המושב להוציא את שוקי מהחברות והשותפות באגודה ברוב של למעלה מ- 90% מהחברים שהשתתפו בהצבעה. ההחלטה שהתקבלה ברוב עצום זה מעידה מעל הכול על דעתם של רבים וקרובים אשר מכירים את הפרטים בצורה הטובה ביותר. בימים אילו המושב עושה את צעדיו לקראת יציאה מהמשבר שנגרם בעקבות מעשיו ומחדליו של שוקי פולק בתפקידו כמזכיר המושב”, מדגישים בוועד האגודה.

מהוועד המקומי נווה אילן נמסר: "ועד מקומי נווה אילן מצפה מרשויות החוק בדיקה מלאה של העניין לפי כללי המנהל התקין ולנקיטת פעולות לפי כל דין".

שוחד והלבנת הון

 

כאמור, כעת, שש שנים לאחר שהפרשה התפוצצה, הודיעה פרקליטות המדינה כי כנגד פולק וכנגד איש העסקים רפאל כהן יוגש כתב אישום, בכפוף לשימוע, בגין עבירות שוחד והלבנת הון.

מכתב החשדות שהגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה עולה כי בשתי פרשיות שונות בין השנים 2015-2020 ביקש פולק במסגרת תפקידו כמזכיר האגודה השיתופית נווה אילן, מימון לעסקי הפרחים של בנו בחו"ל מיזמים שהתענינו בקידום פרויקטים בישוב נווה אילן.

עוד על פי כתב החשדות רפאל כהן נעתר לבקשות והעביר לפולק כ – 500,000$, תוך עריכת הסכמי הלוואה שונים בהם לא עמד פולק, לפחות עד תחילת החקירה הפלילית.  

 

חזקת החפות: הצפויים להגשת כתב אישום המוזכרים בכתבה זו לא הורשעו בדין ועומדת להם חזקת החפות עד שייקבע בעניינם פסק דין

 

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?