דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 08 בדצמבר 2019
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

משרד הבריאות יפקח על היקבים הקטנים

קנס על יקב שייתפס ללא רשיון יצרן. מזיגת יין, יקב צפרירים

מאות בעלי יקבי בוטיק ברחבי הארץ ועשרות מהם הפועלים ברחבי מטה יהודה מוטרדים מהמעבר של הליך הרישוי ממשרד החקלאות למשרד הבריאות. בשבוע שעבר פרסם משרד הבריאות את טיוטת ההנחיות לייצור יין ביקבים הקטנים והודיע כי ניתן להעביר הערות לטיוטא זו עד ה-24.5.2017. התקנות החדשות אמורות להיכנס לתוקף בקרוב.

החוקים החדשים יחייבו כל יקב בוטיק בהשקעות של עשרות אלפי שקלים ויקשו מאוד על יקבי הגראז' והבית, מאחר שמשרד הבריאות לא מכיר ביקבים כאלה, ואין להם סיכוי לקבל רישיון יצרן. בצד ההחמרה בתנאים לקבלת רישיון ייצור ייהנו היקבים שיוותרו בענף ממעמד יציב הזוכה להגנות הקבועות בחוק בדומה ליצרני המזון למיניהם.

לפי הנוהל המתגבש כל נושא קבלת רישיונות להפעלת יקב ולייצור יין (או משקה משכר כל שהוא) עובר למשרד הבריאות. פקחי המשרד הם הרשאים להעניק רישיון יצרן. בלעדי רישיון יצרן לא יוכל יקב לייצר יין או לשווק יין, וכל חנות, מסעדה או בית מלון שייתפסו מוכרים יין ללא רישיון יצרן, ייקנסו אוטומטית בסכום של 25,000 שקל.

על מנת לקבל רישיון יצרן יקב באזור חקלאי או באזור תעשייתי בלבד (ההוראות אינן מכירות ביקבים ביתיים), על היצרנים לפנות תחילה למשרד החקלאות, ולקבל אישור בכתב שהיצרן הוא יצרן ותיק, וכן שהיקב הקטן עומד בתנאים לעיבוד ראשוני של התוצרת החקלאית ביקב הקטן.

לאחר קבלת האישורים ממשרד החקלאות על היקב להגיש בקשה למשרד הבריאות לקבלת רישיון יצרן. התקנון החדש מקצה ליקב תקופת התארגנות להכנת היקב על פי החוק במשך 24 חודשים ומאפשר לו לקבל רישיון זמני. במהלך התקופה הזו יוכל היקב לייצר ולמכור יין רק אם קיבל רישיון ייצור זמני. במידה ולא עמד בלוח הזמנים אך הראה כי הוא בדרך הנכונה, יקבל תקופת התארגנות שנייה למשך 24 חודשים נוספים, אך בתקופת הביניים השנייה לא ייצר יצרן ותיק משקה משכר – אלא אם יש בידיו רישיון ייצור זמני.

במידה ותידרש תקופת התארגנות נוספת, תוכל ועדת חריגים להעניק ליקב זה עוד 12 חודשים. במהלך תקופה זו חייב היקב גם לקבל אישור מהנדס או אדריכל של הרשות המקומית, הקובע כי היקב עומד בדרישות דיני התכנון והבנייה.

עם קבלת אישור הוועדה המקומית יעלה היקב לדיון בפני ועדת חריגים של לשכת הבריאות שתורכב מחמישה חברים: מנהל שירות המזון, מהנדס מזון, ועורך דין מלשכת הבריאות המחוזית, מהנדס של הרשות המקומית, ונציג משרד החקלאות. החלטתם חייבת להיות מנומקת ובכתב. במידה ולשכת הבריאות המחוזית שבתחום שיפוטה נמצא ביקב הקטן, תקבע כי היצרן עומד בתנאים לייצור משקה משכר לפי סעיף 29 לחוק, הוא יהיה רשאי לקבל רישיון ייצור.

מועצת גפן יין, בראשות צחי דותן, התדיינה עם נציגי משרד הבריאות בחודשים האחרונים על מנת להקל בסעיפים הרבים שיש בתקנות החדשות. לאנשי המועצה היה חשוב ביותר להבהיר לנציגי משרד הבריאות כי יקב לא יכול להיות סטרילי, ואי אפשר לבקש אותן אמות מידה כפי שחלות על ייצור מזון (סניטציה, חיפוי קרמיקות, וצביעת טחב על קירות כפי שהיה נהוג עד היום). הוחלט גם שמפקחי משרד הבריאות יעברו השתלמויות על מנת להכיר את ענף היין ואת צרכי הייננים. 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?