דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 13 באוקטובר 2024
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

משרד השיכון: מבוא ביתר דורשים פיצוי גדול פי 10 מהנזק שנגרם

מתחם סנסן ב-2 שבו היה מטע הזיתים של מבוא ביתר (צילום: בקיצור) 

משרד הבינוי והשיכון טוען כי ועד האגודה השיתופית במושב מבוא ביתר דורש פיצוי בהיקף פי 10 מהנזק שנגרם למטע הזיתים שלו במהלך הכשרת השטח להקמת שכונת סנסן ב-2 (הציפור) בצור הדסה. "הנזקים הנטענים על ידי התובעת הינם מופרכים, מופרזים, אינם מציאותיים ואינם מבוססים כלל ועיקר", נאמר בתשובת המשרד לתביעה שהגיש נגדו המושב.

כזכור, בחודש יולי 2022, הגישה האגודה השיתופית של מושב מבוא ביתר בקשה לצו מניעה ותביעה בסך של חצי מיליון שקל כנגד משרד הבינוי והשיכון, רשות מקרקעין ישראל (רמ"י) וחברת הניהול שפיקחה על פינוי השטח, בטענה שהעבודות ולהקמת שכונת ב-2 בצור הדסה פגעו במטעי הזיתים של המושב וגרמו נזק כבד. ("מבוא ביתר תובע את משרד השיכון: פגעו במטעי הזית שלנו")

 

פלישה למטע הזיתים

 

מכתב התביעה שהוגש לבית המשפט עולה כי מבוא ביתר מחזיקה בזכויות החכירה של קרקע חקלאית הנמצאת במורדות הדרומיים של היישוב צור הדסה, בשטח שגובל בין גבול היישוב הנוכחי לבין קו הגבול הבינלאומי, מתחת לשער המזרחי. חלק מהשטח נטוע במטעי זיתים של האגודה.

לטענת האגודה השיתופית, משרד הבינוי והשיכון קידם בשנים האחרונות תכנית להקמת שכונה חדשה בצור הדסה המכונה סנסן ב-2 (שכונת "הציפור"), שחלק ממנה תוכנן על מטעי הזיתים של האגודה, אך לטענת האגודה איש לא פנה אליהם ביחס לשטחים אלה, "לא בדיון ביחס לגריעתם מהשטח... לא כדי לקבל היתר לכניסה לשטח, לבצע עבודות, לעקור עצים או לגבי פיצוי מתאים".

במהלך חודש אוגוסט 2021 נכנסו קבלנים של משרד השיכון לשטחנו, ממשיכה האגודה וטוענת, ועקרו כ-100 עצי זית השייכים לנו, והם הועברו לשתילה מחודשת ברחבי היישוב צור הדסה. האגודה טוענת כי מעבר להסגת גבול נגרמו לה נזקים כבדים מעצם עקירת העצים, אשר היא מעריכה את שווים ב-5000 שקל לכל עץ ובסך הכל בחצי מיליון שקלים. בנוסף היא טוענת כי הוצאות השתילה מחדש של מאה עצים מוערכות ב-100 אלף שקל נוספים.

 

פעלנו בתום לב

 

בכתב ההגנה שהגיש משרד הבינוי והשיכון נאמר כי הפעילות בשטח המשתרע על כ-178 דונם ומיועד ל500 יח"ד, שמתוכו 54 דונם היו קרקע חקלאית מעובדת של מבוא ביתר ובהם היה נטוע מטע זיתים, והעתקת כ-100עצי זית משטח האגודה לשטח הישוב צור הדסה, נעשו בתום לב, וזאת משום שבמשרד כלל לא ידעו ששטח התוכנית כולל את שטח המשבצת של התובעת.

במשרד הבינוי והשיכון ממשיכים וטוענים כי במידה ונגרם נזק הרי האחריות מוטלת על חברת הניהול ששכר המשרד כדי לנהל את פיתוח השטח ועל התביעה להיות מופנית כלפי החברה. "... צריכה הייתה החברה המנהלת לדעת כי קיימת משבצת חקלאית אשר ר"מי נדרשת לפדות אותה, כתנאי לביצוע העבודות בשטח התוכנית, כך שכל טענה לאחריות המשרד הרי שיש להפנותו לגורם הנכון אשר ניהל את עבודות הפיתוח בשטח התכנית", נאמר בכתב ההגנה.

עוד נטען בכתב ההגנה, כי בהתאם לחוזה השכירות של הקרקע, בין המושב לבין רמ"י, נדרשת האגודה להחזיר את הקרקע כשהיא "פנויה מכל אדם ו/או חפץ ו/או נטוע על שורשיו", כך שבפועל, העתקת עצי הזית חסכה למושב את ההוצאות הכרוכות בפינוי הקרקע. בנוסף, טוענים במשרד השיכון, כי הקרקע נפדתה על ידי רמ"י בסוף שנת 2022 ולכן אין למושב כל זכות לדרוש פיצוי ביחס לקרקע זו.

 

דרישה מופרזת לפיצוי

 

במשרד הבינוי והשיכון טוענים גם כי במבוא ביתר הפריזו באופן מגמתי בהיקף הנזק שנגר להם מעקירת מטע הזיתים. בכתב ההגנה נאמר כי מומחה שהוזמן על ידי המשרד העריך את שווי 100 העצים ב-51 אלף שקלים בלבד,  וזאת לאחר לאחר שקלול מאפייניהם: מינם, קוטרם, מצב בריאותי ומיקומם.

"דרישת התובעת הינה מופרכת, מופרזת, ואינה מציאותית", טוענים במשרד הבינוי והשיכון, "נראה כי התובעת היא זו שפועלת בחוסר תום לב ועושה שימוש לרעה בהליכי בית משפט".

עוד טוענים במרד הבינוי והשיכון כי המושב לא פנה במועד ביצוע העבודות בבקשה לעצירתן ובנסיבות אלו חל על המושב "אשם תורם משמעותי" ביחס לנזק שנגרם לו.

במשרד הבינוי והשיכון מבקשים מבית המשפט להורות על דחיית דרישת התובעת לצו מניעה, ולדחות את הדרישה לפיצוי בלתי סביר.

הדיון מתנהל בבית המשפט השלום בבית שמש.

 

33 – 100 עצי זית נעקרו. מתחם שכונת סנסן ב-2 בצור הדסה. צילום: בקיצור

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?