דלג לתוכן העמוד
יום שני, 09 בדצמבר 2019
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

נאבקים על הכרה במטה יהודה כאזור יין ייחודי

כרם במטה יהודה (צילום: יקב צובה)

המאבק על הכרה במטה יהודה כאזור יין ייחודי שיזכה לסימן רשום בארץ ובעולם עמד במרכז הכנס של יקבי מטה יהודה שהתקיים השבוע. בכנס הסתבר כי ישראל היא המדינה היחידה בעולם שנמנעת מלהקים רשות מוסמכת שתקבע ותאשר את הכינויים של אזורי היין השונים.

המועצה האזורית מטה יהודה ערכה השבוע את כנס היין ה-3 של יקבי מטה יהודה, אשר נערך השנה בסימן חגיגות העשרים למועדון היין ולדרך היין במועצה. הכנס נערך במלון "יערים" שבמעלה החמישה, בנוכחות מנכ"ל המועצה לגפן היין, צחי דותן וראש המועצה האזורית מטה יהודה ניב ויזל, שבירך את עשרות המשתתפים.

צחי דותן עדכן את הנוכחים בנושאים המצויים כעת במרכז הדיון בענף היין הישראלי: ההתמודדות עם הווירוסים בכרמים, היערכות היקבים לקראת הליך ההסדרה ורישיון היצרן, מאמצי היצוא, וגם אודות התקדמות בנושא שילוט חדש לדרכי היין, אשר מועצת מטה יהודה תהיה מחלוציו.

המשתתפים בכנס יקבי מטה יהודה ה-3

עו"ד עידן בר אולפן, אשר גם הנחה את הכנס, הרצה אודות הליך ההכרה באזורי יין בעולם, ועל ההליך הייחודי בו נקטו יקבי מטה יהודה, יחד עם המועצה האזורית, במסגרתו הוגשו לרשם סימני המסחר והפטנטים בקשות לרישום כינויי מקור, עבור אזור היין "יהודה" ואזורי המשנה "הרי יהודה" ו"מורדות יהודה".

לדבריו, ישראל היא המדינה היחידה בעולם שנמנעת מלהקים רשות מוסמכת, שתפקידה לקבוע את החלוקה לאזורי יין. זאת בניגוד מוחלט להתנהלות באירופה, שם מדובר במסורת ארוכת שנים וברשויות מבוססות שלהן נוהל סדור הקובע באיזה אופן יוגדר אזור יין, ובעוד שבארה"ב למשל, בעלת מסורת יין צעירה הרבה יותר מזו באירופה, ישנם כבר 242 אזורי יין שזכו לשם גנרי, הרי בישראל נמנעים מאז שנות ה-70 להגדיר במדויק אזורי יין. הוא אמר כי מהלכים לתיקון הנושא מקודמים מול משרד המשפטים.

בר אולפן ציין את החשיבות הרבה בהכרה שתינתן למטה יהודה כאזור יין ייחודי ובתרומה המשמעותית של הכרה כזו ליכולת השיווק של היין ברחבי העולם.

פרופסור עמוס הדס סקר את התפתחות המושג "טרואר", החל ממקורות עתיקים ועד לגלגוליו ופרשנויותיו השונים של המונח "טרואר" בימינו אנו. עוד הסביר פרופ' הדס על הגישות השונות הנהוגות בעולם לקביעת איכות הכרם והענבים, ועל הדרך בה ניתן להגיע לאידיאל של "גפן מאוזנת".

הארכיאולוג והכורם מגבעת ישעיהו, ד"ר יגאל ישראל, הרצה על התפתחות גידול הגפן וייצור היין באזורנו, תוך שהוא מציג ממצאים ארכיאולוגיים והיסטוריים יוצאי דופן, חלקם הגדול כאלו שטרם נחשפו לעין הציבור.

לסיום הכנס נערך שולחן עגול של דוברים מומחים, אשר כלל את מנחה הפאנל ניר שחם, בעלים ויינן של יקב ובית ספר ליין "שורק", שוקי ראוכברגר, היינן הראשי של יקב טפרברג, פרופ' עמוס הדס, וגיא הרן, העוסק גם בהדרכה ובתיירות יין.

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?