ניקיון סביב השעון
הניקיון הרגשי בחלומות עומד לרשותנו תמיד, ואיננו כפוף למועד חג הפסח בלבד, או לתקופת משבר הקורונה הנוכחי. החג ועמו ההכנות והניקיונות למיניהם רק משמש לנו כתזכורת, כי במקביל למציאות הפיזית הגלויה לעין, מתקיימת מציאות רגשית – בה אנו זוכים בהתמדה לניקוי המשקעים הרגשיים, בחלומותינו. ביצוע הניקיון בחלום, כמוהו כטיהור שחל עלינו מעצם חווייתו. זהו איננו ניקיון של הבית הפיזי שבמציאות, אלא של "הבית" הפנימי שבתוכנו. הבמאי הפנימי שבתוכנו, תת המודע, משקף את החוויות הרגשיות שלנו במשלים וסימבולים ובתרחישים שעולים על כל דמיון.
החלום לעתים משמש לעיבוד פנימי של רגשות, ובתוכו נכלל הניקיון הרגשי, אשר ממש כמו במציאות מעניק לנו יתרונות רבים. מדובר בפינוי רגשות שהעיבו, עברו עיבוד וכעת מופנים הצידה, או מתבהרים. הניקיון הרגשי תורם להקלה, תחושת התחדשות, ובהמשך חוסך מאיתנו איבוד אנרגיה רגשית מיותרת על מתחים ורגשות שעבר זמנם.
בדיוק כשם שבמציאות אנו מפנים בגדים ישנים, רהיטים וחפצים שעבר זמנם, כך גם בעולמנו הרגשי, הניקוי משחרר את ה"ישן" ומפנה מקום לטובת ה"חדש". זוהי ברכה של ריפוי לבריאות נפשנו.
מובאים כאן קטעים מתוך חלומות להמחשת הרעיון.
כביסה לעיני השכנים
ט' כותבת: … "בחלום תליתי את הכביסה על החבל, והטריד אותי שאולי השכנים יכולים להציץ...”
זוהרית: קטע זה מחלומה של ט' משקף את תחושתה כיצד היא חשופה לעיני הסביבה החיצונית (השכנים), בפרטים אישיים, כמו בביטוי השגור "להוציא את הכביסה המלוכלכת". החלום מתאר כיצד היא מוטרדת מכך, ומאפשר ביטוי לחוויה הרגשית.
הבהרת הביטחונות
ג' כותבת: … “משום מה מצאתי את עצמי מנסה בקדחתנות לקרצף ולנקות את המעקה של המדרגות העולות. אין לי מושג לשם מה זה היה כל כך חשוב בחלום"...
זוהרית: קטע זה מחלומה של ג' מתאר כיצד היא מרגישה שהיא שוקדת להבהיר לעצמה (ניקוי) את הביטחונות (מעקה) העומדים לרשותה תוך התפתחותה האישית (מדרגות עולות). החלום מאפשר ביטוי לחוויה הרגשית, וניקוי מעצם חווייתו.
ניקויים במשכורת
מ' כותב: ...”בחלום אני רואה את עצמי מנקה את רצפת המשרד של הבוס”...
זוהרית: חשוב לציין כי בתפקידו מ' משמש כמתכנת מחשבים בכיר (איננו מנקה במקצועו). לאחרונה צצו חילוקי דעות בינו לבין הבוס בנוגע למשכורתו.
קטע זה מחלומו של מ' משקף את רצונו לנקות ולטהר (ניקיון) את האווירה המתוחה סביב חילוקי הדעות עם הבוס (במשרדו של הבוס) אודות השכר (רצפה = קרקע המציאות החומרית).
ניקוי המבט ליעדים
ח' כותבת: ...”נסעתי במכונית והשמשה הקדמית הייתה מטונפת, כך שלא הצלחתי לראות את הדרך... ניסיתי להפעיל את המגבים והם לא פעלו"...
זוהרית: קטע זה מחלומה של ח' מתאר כיצד היא מרגישה שהיעדים שלקראתם היא מתנהלת בחייה (נוסעת) לא ברורים לה, איננה מצליחה לצפותם (שמשה מטונפת), ויש לה צורך לשנות את המצב (להפעיל מגבים), אך ללא הועיל.
ניקוי השולחן
ע' כותבת: ...”בחלום ישבתי עם המטפלת התאילנדית של אמא שלי ליד השולחן, וניקיתי את השולחן ללא הרף”...
זוהרית: קטע זה מחלומה של ע' משקף את הצורך שלה ליצור שקיפות בתקשורת שלה עם המטפלת של אמה, “לנקות את השולחן" כמו שאומרים – ליישר ציפיות ולהיות ברורה מולה. חשוב לציין כי ע' סיפרה שאכן גם במציאות היא חווה בעיות בתקשורת עם המטפלת התאילנדית של אמה, אשר נובעות מקושי בשפה ובמנטאליות התרבותית שממנה הגיעה. המצב דורש הבהרות ביניהן באופן קבוע ולעיתים קרובות צצים מצבים של אי-נעימות על בסיס התקשורת הבעייתית.
ספונג'ה עם הנכדים
ר' כותבת: ...”בחלום התארחו אצלי הנכדים, ואני הייתי עסוקה בניקוי הרצפה... ביקשתי מהם להרים את הרגליים, והיה לי ממש חשוב לנקות את הרצפה שמתחת לרגליהם"...
זוהרית: בחלומה של ר, משתקפת תחושתה כיצד היא שואפת לנקות את הבסיס (הרצפה) שעליו מושתתים היחסים שלה עם הנכדים.
ניקוי המבט לעולם
י' מספרת: … "בחלום עמדתי מול החלון בבית שהיה מלוכלך מאוד, וכשניקיתי אותו ראיתי מרחוק רכבת נוסעת ומתרחקת...”
זוהרית: חלומה של י' מתאר כיצד היא מרגישה שנקודת המבט שלה אל המציאות החיצונית איננה בהירה (חלון מלוכלך), וכאשר היא מתבהרת (לאחר הניקיון) מתברר לה שאולי החמיצה משהו "אחרה את הרכבת" כמו שאומרים (רכבת נוסעת ומתרחקת).
חג נקי, וחלומות פז מבורכים !
זוהרית רובין
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?