צור הדסה: המועצה שוקלת להעביר את משרדיה למבנה הבריכה
עשר שנים לאחר שהחלה הקמתו של מרכז החוגים המפואר ביישוב עדיין ממתינים אלפי תושבים לפתיחתו. האם מסתמן פתרון באופק?

מבנה מרכז החוגים והבריכה הנטוש בצור הדסה (צילום - בקיצור)
האם מסתמן פתרון ל"פיל הלבן" שבמרכז היישוב צור הדסה? האם מבנה "מרכז החוגים" הכולל בריכה ציבורית יגיע לקו הסיום וייפתח למען תושבי היישוב? עשר שנים לאחר שהחלה בניית המבנה שהבטיח להקפיץ את איכות החיים שלתושבי היישוב, עדיין אין תשובה ברורה לשאלה – מתי תסתיים בנייתו ומה המועד שבו הוא ייפתח לקהל הרחב.
השתלשלות האירועים וחבלי הלידה שכרוכים בהקמתו של מרכז החוגים ביישוב צור הדסה מעידה כאלף עדים על האופן שבו התייחסו משרדי הממשלה לצרכי התושבים ביישוב. בזמן שבו יישובים המונים כמה מאות תושבים נהנים מבריכה שמשרתת את תושביהם, לא מצאו במשרד הבינוי והשיכון תקציב כדי להקים בריכה לשירות היישוב הקהילתי הגדול ביותר בישראל, המונה כ-13 אלף תושבים, וזאת למרות שבמהלך עשר השנים האחרונות הם יזמו ושיווקו ביישוב זה קרוב לאלף יחידות דיור בשווי כולל של למעלה ממיליארד וחצי שקל.
המאמצים להקמת בריכה בצור הדסה נמשכים כבר יותר מעשרים שנה (!). ראשיתם ביוזמה של פעיל הציבור בני גרניט והמהנדס יורם בר הלוי, אשר פעלו במשך כמה שנים באופן עצמאי ובמסגרת של עמותה ציבורית לקידום הנושא. הקמת הבריכה זכתה לתנופה משמעותית בבחירות לראשות המועצה האזורית מטה יהודה שהתקיימו בשנת 2014, כאשר ראש המועצה דאז, משה דדון, התחייב לפתור את מצוקת מבני הציבור בצור הדסה ובין השאר התחייב להקים מרכז קהילתי לשירות התושבים ובמרכזו מרכז חוגים עם בריכה.
בחודש יוני 2013 הגיעו כמאה מתושבי צור הדסה לטקס הנחת אבן הפינה למבנה הבריכה ודדון הבטיח כי המבנה ייבנה בסטנדרטים הגבוהים ביותר במטרה לשרת את תושבי אזור המזלג כולו ולמנף את ענף השחייה במטה יהודה.
המבנה היה אמור לכלול: בריכה חצי אולימפית, מרכז חוגים, חדר כושר, מלתחות ותשתיות נלוות ועל הקמתו הופקדה החברה הכלכלית של מטה יהודה. על פי לוח הזמנים הבנייה הייתה אמורה להסתיים בדצמבר 2014.
אך הבנייה התעכבה ובפועל החלה רק בספטמבר 2014. בחודש נובמבר 2015 התפוצצה פרשת השחיתות והחשד לעבירות מין ב"מטה יהודה" וכל העבודות במבנה מרכז החוגים בצור הדסה הוקפאו. שלד המבנה שכבר עמד על תילו נזנח למשך שנים ארוכות.
שש שנים לאחר מכן, בספטמבר 2021 פירסם ועד צור הדסה סרטון חגיגי בכיכובם של סגן ראש המועצה דאז, שלומי מגנזי ויו"ר הוועד דאז, דלית רוסו, ובו הודיעו שניהם, על רקע מוסיקה חסידית עליזה, שהעבודות במרכז החוגים הנטוש בצור הדסה הכולל אולם ספורט ובריכה יחודשו בקרוב.
מגנזי ציין אז כי המימון להשלמת העבודות על מרכז החוגים בהיקף של 15 מיליון שקל יגיע לאחר שהמועצה האזורית מטה יהודה תחזיר למשרד השיכון את הסכום הזה. במטה יהודה אישרו אז כי אכן הסכום ששכב בחשבונות המועצה והיה מיועד לעבודות פיתוח בצור הדסה – הוחזר למשרד השיכון.
חודש לאחר מכן, באוקטובר 2021, ערכו מגנזי ומנכ"ל היישוב דאז, שחר מור, סיור עם היועצים והמתכננים של מרכז החוגים והבריכה שעתידים לקום ביישוב והכריזו כי עד סוף השנה יסיימו כלל הגורמים והיועצים את התוכניות המפורטות לקראת בחירת קבלן מבצע וכי כבר בתחילת שנת 2022 צפויות להתחיל העבודות בשטח.
אולם ההבטחות החגיגיות של מגנזי מעולם לא יצאו לפועל ועד מהרה התברר כי הכספים שהחזירה המועצה למשרד השיכון אינם יכולים לשמש למטרות של הקמת מבני ציבור.
מגנזי האשים את מטה יהודה כי הכספים שהיו מיועדים במשרד השיכון לקידום בניית הבריכה בצור הדסה הועברו להקמת מבני חינוך, וזאת כדי שהמועצה תוכל להימנע מהשקעה של כספי קרנות הרשות במבני חינוך ביישוב. במועצה הכחישו את הדברים. בפועל – דבר לא השתנה ומבנה מרכז החוגים נותר כ"פיל לבן" שומם וחרב.
כעת, לאחר שנשלמו עשר שנים לתחילת העבודות על מבנה מרכז החוגים, אומרים במועצה המקומית צור הדסה כי הם מאגמים משאבים כדי להשלים את הבניה וכי במועצה שוקלים לבנות את משרדי הקבע שלה בקומה השנייה של המבנה.
ראש המועצה המקומית צור הדסה, תומר מוסקוביץ', אמר כי הודעת משרד השיכון על כך שניתן יהיה לבנות מבני ציבור בעירוב שימושים יכולה לשמש כפתרון לתסבוכת שבו נתון מבנה מרכז החוגים הנטוש. "נכון להיום מבנה הבריכה מיועד לצרכי ציבור (שטח חום) ולא לשטחים מסחריים. ככל שתיווצר אפשרות תכנונית חוקית, עפ"י חוק התכנון והבניה, נשקול בחיוב הוספת שימושים מסחריים שישרתו את תושבי צור הדסה".
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?