מאפס למאה בשנה אחת
קיבוץ קרית ענבים ציין בשבוע שעבר את סיום חגיגות המאה להיווסדו, באירוע שסיכם שנה עמוסה באירועים חגיגיים. האירוע המסכם התקיים בסופו של דבר בצל ההתמודדות עם מגיפת הקורונה, אך גם אילוצים אלה לא מנעו מתושבי הקיבוץ, הידוע בנחישותו, לחגוג את התאריך המשמעותי
לקרית ענבים נקשרו הרבה כותרות: "מראשוני הקיבוצים בארץ", "הקיבוץ הראשון בהר", "מראשוני המתיישבים באזור ירושלים". כל הכותרות נכונות וכולן אינן מצליחות לבטא את עוצמת הנחישות, ההתמדה וכוח הסיבולת של הגרעין המייסד, אשר ראשוני חבריו הגיעו לארץ באונית רוסלאן בשנת 1920, והתיישבו על גבעה קירחת בהרי ירושלים, באדמת הטרשים "דילב" , שנרכשה מהמוכתר של הכפר אבו גוש.
יום החג של הקיבוץ נקבע לתאריך העברי כ' בתמוז, המסמל כמה אירועים: יום פטירתו של הרצל, היום בו התאחדו שתי קבוצות המייסדים בחוות ההכשרה באודסה, היום בו נחנך בית האבן הראשון בשנת 1921 (שהוקם עבור הפרות והתרנגולות, החברים המשיכו להתגורר באוהלים) והונחה אבן הפינה לבית האבן השני, והיום שבו גרעין המייסדים של מעלה החמישה עלה לקרקע ב-1939, לאחר שסיים את תקופת ההכשרה בקרית ענבים. דווקא בשנים האחרונות מקפידים חברי הקיבוץ לציין את חג המשק בתאריך זה.
למרות תהליכי ההפרטה העמוקים שעבר הקיבוץ בשנת 2007, לכולם היה ברור שאת חג ה-100 אסור לפספס, ושיש לציין אותו באופן מיוחד המכבד את המסורת ארוכת השנים שעליה נבנה הקיבוץ.
סדרת אירועים
צוות חג ה-100 הוקם לפני כשנתיים והחל לעבד את הרעיונות לחגיגה. הרעיון המרכזי היה לערוך כמה שיותר אירועים קהילתיים, שיחזקו את הקשר בין החברים בקהילה, ובין החברים לקיבוץ, תוך היכרות עם המסורת המפוארת שלו. עמוד השדרה של החגיגות היה לוח החגים העברי, וכל חג "הותאם" לשנת ה-100, לצד פעילויות אחרות שנשענו על אירועים שאינם חגים רשמים ("יום הילד", "אפטר פארטי בחירות", כנס היסטורי לכבוד השקת ספר קרית ענבים ועוד).
המושכות של אירועי שנת המאה הופקדו בידי מנהלת הקהילה של הקיבוץ, רוית ביטנר, ולצידה יותם בן חיים (גילוי נאות: הבן של כותב שורות אלה), אחד מבני המשק שהשתחרר משירותו הצבאי. לידם סייעו מתנדבים רבים ובהם ותיקי החברים, בני נוער וצעירים, שעשו ימים ארוכים בהפקה והפקה של האירועים השונים.
יריית הפתיחה לשנת ה-100 היתה אירוע מרשים, גדול ורב משתתפים, שנחוג ב–כ' בתמוז 2019. ההתרגשות בעקבות האירוע המוצלח היתה רבה, והתחושה בסיומו הייתה שלקיבוץ נכונה שנה מרגשת ומפעימה.
האירועים שהגיעו לאחר אירוע הפתיחה היו מוקפדים, מעוצבים ומתוכננים בטוב טעם ובהמון השקעה ותשומת לב, והקהל הצביע ברגליים, הגיע ושמח יחד, כולל חברים חדשים רבים שאך זה נקלטו והגיעו, למרות שאינם מתגוררים כרגע בקיבוץ.
נזקי הקורונה
בחודש פברואר החלו העניינים להשתבש. התכנית הגרנדיוזית למסיבת פורים ענקית נתקלה באי וודאות, וחדר האוכל הישן שעוצב וקושט לתפארת נותר בסופו של דבר ריק מקהל.
"ככל שהתקרב זמן המסיבה הבנו שהתאריך בעייתי", מספרים המארגנים, "בהתחלה היינו תמימים וחשבנו לדחות את המסיבה בכמה ימים, או אפילו שבועות. כמובן שלא יכולנו לנחש שמשם הכל יתחיל רק להחמיר ושכדור השלג יתגלגל במהירות...היום אנחנו כבר מבינים כמובן שהקורונה עוד פה להרבה זמן, ומי יודע מתי נוכל לקיים את המסיבה הזאת...אבל אנחנו אופטימיים...".
בחגים שהגיעו לאחר מכן ניכר היה שהמסר של הקורונה הופנם ואירועים מסורתיים צויינו תוך שמירה על כללי הריחוק החברתי למיניהם. האירועים הועברו למתכונת של צילום מרחוק, והטקסים של ימי הזיכרון, כמו גם יום העצמאות, צולמו, הוקלטו ונערכו מראש, ושודרו לחברים בזמן אמת.
בחג השבועות, שאף הוא חג בעל מסורת רבת שנים, הוכיחו המארגנים יצירתיות רבה והצליחו לקיים את האירוע בנוכחות קהילתית פעילה. על מגרש הכדורגל רחב הידיים של הקיבוץ, נפרשו עשרות מחצלות פיקניק במרחק של כמה מטרים זו מזו, כל מחצלת אירחה משפחה גרעינית אחת, ובמרכז הדשא הגדול התקיים טקס השבועות המסורתי, כשהכוהנים הפעם מקפידים לעטות לא רק גלימה לבנה, אלא גם מסיכה...
כששככו הדי חג השבועות, החל הצוות להיערך לאירוע המסכם שתוכנן ל-כ' בתמוז 2020. "אף אחד בשום מקום לא ידע מה הולך לקרות, ואיך להנחות אותנו, וההנחיות כל הזמן השתנו, אבל היה לנו ברור שאנחנו חייבים לקיים את האירוע באיזושהי צורה", מספרים המארגנים.
בונים מוזיאון
"כשהתחלנו את התהליך לפני כשנתיים, היה ברור שהולך להיות אירוע ענק וגרנדיוזי, בהשתתפות של כ-1500 איש, אליו יוזמנו כל מי שאי פעם היה בקרית ענבים, כמו גם מכובדים רבים כמו נשיא המדינה, ראש הממשלה ועוד. אחרי שראינו לאן זה הולך, היה ברור שלא נוכל לקיים את האירוע הזה, ובמקומו החלטנו לקיים הפנינג שיתפרס על פני שלושה ימים ויכלול שלל פעילויות קהילתיות שמתאפשרות במגבלות הנחיות הקורונה", מסבירים המארגנים.
ההפנינג היה אמור לכלול אירוע של פתיחת מוזיאון, השקת ספר קרית ענבים, שוק ענפי, עבר ועתיד בקרית ענבים, סיור בשביל המורשת, חידון, הקרנת סרטי הקיבוץ ועוד. כאשר הוחמרו ההנחיות, הבינו המארגנים שלא יוכלו לקיים אירוע רב משתתפים והחליטו להתמקד בפתיחת המוזיאון והשקת הספר.
בני הנוער וצעירי הקיבוץ התגייסו למשימה שבה עבר מבנה לול המפטמה הישן, שהיה מוזנח במשך שנים רבות, טיפול "מייקאובר" יסודי, ועשו במקום לילות כימים עד שהפכו אותו למוזיאון נאה ומרשים. מרגשת במיוחד נרשמה הופעתם של חניכי המחזור הראשון של מכינת "קול עמי" שהתחנכו בקיבוץ, שהגיעו ליום עבודה וניקיונות המבנה. בתום השיפוץ היסודי רבים מהאורחים לא הצליחו לזהות את המקום.
המוזיאון מספר ומתאר בדיוק רב את סיפורו ההירואי של קיבוץ קרית ענבים ועוסק בשאלות התחדשות ותקומה איתם מתמודד הקיבוץ כיום.
שלושה ימי חגיגות
השבוע המרגש התחיל ביום ראשון, כ' בתמוז (12.7). דפי הפייסבוק והאינסטגרם של הקיבוץ התמלאו בשלל ברכות, מנשיא המדינה, רובי ריבלין, מראש המועצה האזורית, ניב ויזל, ממזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר, מהאלוף במיל' עמוס חורב (מפקד פלוגה ח׳ של הפלמ״ח), מחניכי מכינת "קול עמי" ועוד.
ביום חמישי נפתח המוזיאון לראשוני המסיירים, וקבוצת הנכבדים הראשונה שהגיעה מנתה את ראש המועצה, ניב ויזל, בכירי המועצה, נכבדי האזור ואח"מים נוספים. לאחר מכן הגיעו החברים והאורחים, שחולקו לקבוצות של עד עשרים אנשים וכל קבוצה שכזאת קיבלה לרשותה שעה שלמה לסייר במוזיאון.
את פני האורחים קידם דוכן למדידת חום (כמובן...) ודוכנים בהם הוצגו חולצות וכובעי שנת ה-100, סמל הקיבוץ ושנת ה-100 לענידה על הדש, כיבוד שכלל בירות מעולות תוצרת יצרנים מקומיים, ספר אנימציה לילדים, וכמובן הספר המתאר את ההיסטוריה של קרית ענבים, שנכתב ונערך על ידי צמד חוקרים במשך שנה וחצי.
האורחים הרבים לא הפסיקו להביע את התפעלותם מהמוזיאון, את התרגשותם מהמפגש עם התמונות המרשימות והמוצגים הארכיונים שלוו בהסברים והדרכות של המארגנים. בשל הביקוש הרב הוחלט על פתיחתו של המוזיאון גם במהלך כל השבוע שאחרי הפתיחה.
מעתה ואילך, יעמוד המוזיאון לרשותו של הקיבוץ גם לאירועים נוספים, כמו גם להדרכות של תיירים, שיוכל להתרשם מהדרך המופלאה שעשה קיבוץ קרית ענבים במשך מאה השנים האחרונות, שבה הפכה קבוצת אנשים קטנה "הר טרשים קירח" ליישוב פורח ומשגשג.
מזל טוב לקרית ענבים !!
(לתיאום סיורים וביקורים במוזיאון ניתן לשלוח הודעת ווטסאפ לטלפון מספר 02-5348621)
אורי בן חיים
צילומים: ענת אורן
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?