רשמת האגודות מזהירה את מושב זנוח: "זלזול בוטה בהוראות הדין"

רשמת האגודות השיתופיות פרסמה בשבוע שעבר את החלטתה בנוגע לסדרת בקשות שהגישה האגודה השיתופית של מושב זנוח הנוגעות להחלטתה הקודמת, לאמץ במלואם את ממצאי דו"ח החקירה בעניינו של יו״ר ועד האגודה השיתופית של מושב זנוח, חיים כהן. בהחלטה החדשה היא דוחה את הבקשות ומותחת ביקורת חריפה על התנהלותו של כהן ועל התנהלותה של האגודה השיתופית.
כזכור, בתחילת חודש ינואר פירסם "בקיצור" את החלטתה של רשמת האגודות השיתופיות, עו"ד טלי ארפי, לאמץ את דו"ח החקירה בעניין האגודה השיתופית במושב זנוח. הדו"ח קבע כי יו״ר ועד האגודה, חיים כהן, פעל במשך יותר מעשור שלא כדין, תוך הפרת חובות נאמנות וזהירות, נטילת כספים מקופת האגודה בניגוד להוראות הדין, וריכוז אסור של סמכויות בידיו. הרשמת הטילה על כהן להשיב מאות אלפי שקלים לקופת האגודה ובנוסף לשאת בעלות החקירה שנוהלה בנושא.
כזכור, בשיחה עם "בקיצור" שפורסמה לפני כחודשיים טען כהן כי מעולם לא קיבל כסף שלא כדין, ולא רק שלא הרוויח — אלא אף הפסיד ממון רב במסגרת תפקידו כיו"ר האגודה השיתופית. כהן הדגיש כי ההחלטות על החזרי ההוצאות אושרו, לטענתו, שוב ושוב באסיפות הכלליות ובהנהלת האגודה וכי הפרוטוקולים מוכיחים זאת. לדבריו, המתנגדים שפנו לחוקר עשו זאת ממניעים פוליטיים בלבד, לאחר שנכשלו "בכל בחירות ובכל ניסיון להתמודד" מולו במשך יותר מ-20 שנה. כהן אמר כי לדעתו מדובר ב"החלטה שגויה" והוא מתכוון לערער עליה וכעת, לאחר החלטת הרשמת, עומדת בפניו האפשרות לערער בפני בית המשפט המחוזי.

יו"ר ועד האגודה בזנוח, חיים כהן
פעילות שיטתית
הרשמת קבעה כי התנהלותו של כהן מעידה על פעילות שיטתית וחמורה, הנפרסת על פני יותר מעשר שנים ובהיקף כספי ניכר, ולא במעידה נקודתית. לפיכך הורתה כי יו״ר הוועד ישיב לאגודה 429,655 שקל בתוך 90 יום וכן יישא בעלות החקירה 22 אלף שקל בתוספת מע״מ ובסך הכל יותר מ-450 אלף שקל.
בתגובה להחלטה הגישה האגודה השיתופית זנוח שלוש בקשות לרשמת – בקשה לעיון חוזר, בקשה בעניין חיוב יו"ר ועד האגודה בהוצאות החקירה ובקשה נוספת לעניינים נוספים. הרשמת דנה בשלוש בקשות שהגישה האגודה ודחתה את כולן.
אין עובדות חדשות
במסגרת הנימוקים לדחיית הבקשה לעיון חוזר ציינה הרשמת כי ערעור על החלטתה ניתן להגיש רק בבית המשפט המחוזי בירושלים. היא ציינה כי האגודה לא הציגה כל "עובדה חדשה" שלא הייתה ידועה קודם לכן. היא הדגישה כי דו"ח החקירה חשף פגמים מהותיים בהתנהלות הכספית של הוועד, והניסיונות לתקוף את הממצאים כעת אינם מצדיקים פתיחה מחדש של הדיון.
באשר לבקשה בעניין חיוב יו"ר ועד האגודה בהוצאות החקירה קבעה השופטת כי הבקשה לא כללה מצג של מצבו הפיננסי של יו"ר הוועד, כגון דו"ח עושר עדכני, יתרות בקופות הגמל, נכסי נדל"ן וכיו", לאור זאת גם בקשה זו נדחתה.
באשר לבקשה השלישית, קבעה הרשמת כי דינה להידחות משום שהיא כוללת בתוכה בקשות שונות לעיון חוזר שכבר נדחו במסגרת הבקשה הראשונה.
ניגוד עניינים
הרשמת מתחה ביקורת חריפה על כך שהיועץ המשפטי של האגודה השיתופית זנוח ייצג את יו"ר הוועד בהגשת שתי בקשות. הרשמת ציינה כי מהלך כזה מהווה ניגוד עניינים פוטנציאלי. "לא ברור כיצד ייצוג זה מתיישב עם האינטרס של האגודה, כאשר על פי החלטתי על יו"ר ועד האגודה להשיב לקופת האגודה מאות אלפי שקלים אותם נטל שלא כדין. יש כאן ניגוד עניינים חמור ודומה כי בכך יש המשך להתנהלות הקלוקלת של יו"ר האגודה, אשר ממשיך ומגן על האינטרס האישי שלו על חשבון האינטרסים של האגודה ועל חשבון קופת האגודה".
איחור ניכר
הרשמת ציינה כי אין לקיים אסיפה של האגודה ואין לקדם את הבחירות להנהלת האגודה ללא דיון באסיפה על אישור הדו"חות הכספיים לשנים 2023-2024. היא הדגישה כי הודעתו של בא כוח האגודה על כך שדו"ח 2023 מוגש באיחור ניכר וכי דו"ח 2024 עדיין לא מוכן מהווה חריגה חמורה מהוראות החוק, המחייב את סיום הדו"ח הכספי והצגתו לא יאוחר מאוגוסט 2025.
הרשמת שיגרה אזהרה חמורה לאגודה בגין אי-סדרים מתמשכים. "תשובת האגודה...אינה מקובלת עלי ויש בה משום זלזול בוטה בהוראות הדין בכלל, ובפרט כאשר קיים דו"ח חקירה חמור ביחס להתנהלותה הכספית של האגודה... יש הכרח בעת הזאת ובשים לב לדוח החקירה החמור להביא את הדו"חות הכספיים לאישור האסיפה הכללית טרם קיום בחירות וזאת על מנת שבפני החברים תעמוד התמונה המדויקת והשלמה על מצבה הכספי של האגודה. באם לא ייעשה כן, אשקול להפעיל את הסמכויות המוקנות לי בדין".
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?