תכנית ע"ש ג'ו אלון ז"ל לחיזוק הקשר בין ישראל לצ'כיה
תלמידים בבית הספר התיכון אור ברנקו וייס בצור הדסה, אירחו בשבוע האחרון משלחת בני נוער מצ'כיה כחלק מתכנית לקירוב לבבות שיזמה נציגת נס הרים במליאת המועצה האזורית מטה יהודה, רחל אלון-מרגלית, ונקראת על שמו של אביה, טייס חיל האוויר, אל"מ ג'ו אלון ז"ל. את התכנית הובילה אלה בן עמנואל, רכזת דיפלומטיה בתיכון אור ותומר ברץ מנכ"ל "לראות עולם".
מטרת התכנית היא לחשוף את פניה היפות והמורכבות של החברה הישראלית ולהעמיק את ההכרות עם התרבות והחברה הצ'כית מתוך הכרה שיש היסטוריה משותפת לשני העמים, וזאת באמצעות טיפוח שיח רגיש ואמפתי, היכרות הדדית של התרבויות ואורחות החיים, היכרות עם ההיסטוריה המשותפת, וקבלת אחריות על המשך הקשר בין צעירים משני העמים.
התכנית מתקיימת לראשונה בשנת הלימודים תש"ף. המפגש המרגש שהתקיים השבוע היה בין 20 תלמידי תיכון אור ברנקו וייס בצור הדסה לבין 20 תלמידי גימנזיון מסריק בפז'יבור, צ'כיה, כולם דוברי אנגלית המאפשרת דיאלוג. בתום המפגש חולקו התלמידים לזוגות, שבהם התלמיד המתארח לן בביתו של התלמיד המארח.
התכנית הינה שנתית וכוללת למידה קבוצתית בנפרד וביחד וביקורים הדדים של שתי הקבוצות. במהלך השנה יתקיימו תשעה מפגשים באורך שעה וחצי (פעמיים 45 דקות) ושני סיורים לימודיים וחווייתים, באתרים בעלי משמעות במדינות המוצא.
המפגשים יעסקו בהיסטוריה ומורשת של כל מדינה ובקשר שלה לעיר ולמשפחה המארחת, אישים ומדינאים מובילים ודמויות מופת, היבטים תרבותיים (ספרות/ מוזיקה /שירה/ אמנות/ סמלים/ שפה), מאכלים, מנהגים ותרבות פנאי, ערכים משותפים בשני העמים, ולסיכום: האחריות של החברה האזרחית הצעירה להכיר את עברה ולעצב את עתידה.
אלון-מרגלית, המשמשת גם כנציגת תרבות, חינוך ועיתונות באגודה ישראלית של ידידי הרפובליקה הצ'כית, אמרה כי המטרה העליונה של התכנית היא להעמיק את שורשי הערכים ההומניסטיים בין בני נוער צ'כיים וישראלים, תוך לימוד משותף ודיאלוג הדדי.
על הקשר העמוק שלה לתרבות הצ'כית ולחיזוק הקשר בין שני העמים סיפרה אלון-מרגלית: “חייו של אבי, ג'ו אלון (לפנים פלצ'ק) - היהודי, ניצלו הודות לנכונות סבתי טקלה, ילידת גרמניה, וסבי זיגפריד /ודיצלאב, יליד צ'כיה, ששמו מבטחם בניקולאס וינטון, אזרח בריטי, בעל תושיה שפעל להוצאת ילדים מאזור המלחמה בצ'כיה לאזור מבטחים באנגליה ולמסרם למשפחות שטיפלו בהם עד גמר המלחמה. גם אחיו דוד ניצל באותה דרך. אבי אומץ על ידי ג'ני וג'ורג' דוידסון, נוצרים חשוכי ילדים שהצילו את חייו ודאגו לו במשך מספר שנים. סבי וסבתי נספו באושוויץ בשנת 1945. אבי הוכשר להיות טייס באולומוץ, צ'כיה, ובשנת 1949 עלה לארץ והצטרף לחיל האוויר הישראלי הצעיר. הוא הגיע לדרגת אלוף-משנה, היה טייס ומפקד, ותפקידו האחרון היה נספח אווירי בשגרירות ישראל בוושינגטון, ארה"ב בין השנים 1973-1970. באחד ביולי 1973 אבי נרצח בפתח הבית שלנו בארה"ב ועד עצם היום לא ידוע מי רצח אותו ומדוע”.
"אני מאמינה שבין בני אדם רב המשותף על השונה. מנהיגים אמיצים מעשירים את עמם, מרחיבים דעתם ומאמצים ערכים הומניסטיים לאורך ולרוחב. ביקשתי להקים תכנית על שם אבי, כדי להוכיח שהכרות אישית ולימוד פרקי ההיסטוריה בהם נחלצו מדינאים ואזרחים לעשות טוב, הם ערובה לחיים מלאי משמעות ותקווה", סיכמה אלון-מרגלית.
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?