דלג לתוכן העמוד
יום שני, 15 ביוני 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

היכונו למגה-חיים

ספר חדש, תוקף את הנחות היסוד של מערכות הביטוח הסוציאלי במדינות המערב. "המערכת הקיימת, מגדירה צעירים בני 60 ומעלה כזקנים ומתעלמת מהזינוק המשמעותי בתוחלת החיים", טוען המחבר.

בשנת 2025 , יהיו בעולם המערבי יותר בני 65 ומעלה, מאשר צעירים בני 17 ומטה; בשנת 2050 , מחצית מהעולם המערבי תהייה מעל גיל 50 . בעולם זה, בו רבים מהאנשים החיים כיום, יחצו את גיל 100 , יהיו צעירים בני 60 ומעלה, שימשיכו להיות מוגדרים באופן שגוי כזקנים, במשך רוב ימי חייהם, כך נטען בספר חדש, המורד בהגדרות המקובלות לגיל הזיקנה.

המחבר, יעקב בן שאול, חוזה שינויים דרמטיים במרקם החברתי-תעסוקתי-משפחתי ומאמין כי לא דעיכת הגוף, אלא הכנה לא נכונה ל'מגה חיים' ודיכאון, יהיו הגורם המוביל לקיצור משך החיים שלנו.

הספר טוען כי תוחלת החיים בעשורים האחרונים, עלתה בצורה מואצת וקיימת הסתברות גבוהה ש- 50% מקרב הילדים החיים כיום, יחצו את גיל מאה. גם רבים מהמבוגרים החיים כיום יחוו חיים ארוכים משמעותית מהתוחלת שהייתה מוכרת בעבר ואנשים שהם כיום בגילאי חמישים, יכולים לצפות לעוד עשרות שנים של חיים בריאים, פעילים, וללא ירידה מנטלית.

המחבר תוקף את הנטייה הרווחת בממסד הציבורי, להיצמד להנחות יסוד בנושא גיל הפרישה, שנקבעו בסוף המאה ה- 19 , לפני יותר מ- 100 שנה. "ארגון הבריאות הבינלאומי, משמר הגדרה אחידה ואוניברסאלית למעבר לזיקנה בגיל 65 ", אומר בן שאול, "אולם למעשה, המעבר לזיקנה, מתרחש רק שנים קצרות טרם סיום חיינו. לכן, גם הגדרת הזיקנה, צריכה להיגזר ממועד משוער זה ולא מהגיל שחלף מאז לידתנו. לפיכך, נכון יותר לקבוע שזקן, הוא מי שגילו שמונה שנים פחות, מתוחלת החיים הממוצעת במקום המגורים ובחתך הסוציו-אקונומי שאליו הוא משתייך".

המערכת הממסדית, אינה מתמודדת באופן מחושב וסדור עם ההשפעה שיש לעלייה בתוחלת החיים על הפרט, טוען בן שאול. לדוגמא, בשנת 2025 , יהיו לבני ה- 40 בממוצע יותר הורים והורי הורים, מילדים. כמו כן, בשוק התעסוקה בישראל של שנת 2050 , צפוי להשתוות היחס בין מי שמועסק, למי שאינו מועסק.

בן שאול מדגיש כי לדעתו אין לעדכן את גיל הפרישה מעת לעת, אלא לבטל את מרכיב הכפייה באופן כזה, שמי שיוכל להמשיך לעבוד - לא ייאלץ לפרוש.

יעקב בן שאול, 54 , בעל תואר שני במנהל ציבורי, סיים לימודי השלמה לדוקטורט בחוג לגרונטולוגיה (אוניברסיטת חיפה) והוא חבר באגודה הישראלית לגרונטולוגיה. בעבר שימש כיועץ אסטרטגי ומנהל של חברת ייזום והשקעות גדולה. כיום הוא עוסק בייעוץ וליווי למנהלים.

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?