המחוזית דורשת ביצוע ביצוע צווי הריסה
הוועדה מתחה ביקורת חריפה על ראש עיריית בית שמש ש“נמנע באופן שיטתי מחתימה על צווי הריסה מנהליים" וקראה למטה יהודה "להגביר את יעילות האכיפה"
לשכת התכנון המחוזית של מינהל מחוז ירושלים מהדקת את הפיקוח על הפעולות של הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה במרחב ירושלים . בישיבה שהתקיימה לפני שבועיים מתחה הוועדה המחוזית ביקורת על האכיפה של חוקי התכנון והבנייה ברשויות המקומיות שבאזור ירושלים ובהן גם על הפעולות בבית שמש , מבשרת ציון ומטה יהודה .
מנהל יחידת הפיקוח המחוזית , חזי יוגב , מסר לוועדה כי ישנם כיום כ -90 צווי הריסה שיפוטיים המוגדרים כצווים בעדיפות א ', כלומר צווים שהינם בסדר העדיפות הגבוה ביותר . לדבריו , יחידת הפיקוח ערוכה לביצוע צווים אלה אך החסם המרכזי לביצועם הוא היעדר ליווי משטרתי או היות המבנים מאוכלסים . נציג משטרת ישראל הבהיר כי האפשרות למתן ליווי משטרתי נבחנת באופן שוטף על ידי המשטרה וההחלטות מתקבלות לפי סדרי עדיפות . בהתייחסו לכל אמר הממונה על אכיפת דיני מקרקעין כי עצם היות המבנה מאוכלס אינו נותן חסינות מפני מימוש הצו .
הוועדה קבעה כי קיימת חשיבות רבה באכיפה נחושה ובמימוש מהיר ככל שניתן של צווי הריסה , וזאת לאור חשיבות ההגנה על שלטון החוק . הוועדה קובעת כי כל צווי ההריסה השיפוטיים אשר מוגדרים כצווים בעדיפות גבוהה יועברו למשטרה לשם קבלת ליווי משטרתי לביצועם . הוועדה ציינה כי היחידה הארצית לפיקוח על הבנייה תעשה מאמץ להמשיך ולבצע צווי הריסה שאין בעניינם מגבלות , וקר אה למשטרת ישראל לסייע ככל הניתן בביצועם המהיר .
מדיניות לא ראויה
הוועדה המחוזית בראשותה של מנהלת המחוז במשרד הפנים , דלית זילבר , קבעה כי יש צורך באכיפה נחושה ובלתי מתפשרת של דיני התכנון והבניה , על מנת לפעול בהתאם למדיניות התכנון המאושרת .
הוועדה ציינה לחיוב את התרשמותה מעבודת יחידת הפיקוח והתביעה של עיריית ירושלים . חברי הוועדה קבעו כי גורמי אכיפת דיני התכנון והבניה בעיריית ירושלים פועלים בצורה ראויה ונכונה . הוועדה ביקשה לקבל בהקדם תכנית להגברת הפיקוח על בנייה בחללים תת קרקעיים המיועדים בעיקר לחניות ולמחסנים .
הועדה מתחה ביקורת חריפה על ראש עיריית בית שמש , משה אבוטבול , וקבעה כי הוא נמנע באופן שיטתי מחתימה על צווי הריסה מנהליים . לדעת הוועדה , מדיניות גורפת כזו אינה ראויה ופוגעת בבסיס שלטון החוק . הוועדה קראה לראש הרשות להפעיל שיקול דעת , לבחון את הצווים המנהלים המוגשים לפתחו לגופם , לחתום עליהם במקרים המתאימים ולדאוג לביצועם .
עם זאת , חברי הוועדה שיבחו את ה שיפור המהותי שחל בפעילות יחידת הפיקוח המקומית והתביעה המקומית בעיריית בית שמש . הוועדה מצאה כי העירייה פעלה לתוספת של כוח אדם מקצועי , לקביעת נהלים לעבודה סדורה ושיפור בנכונות ובהבנה של הצוות העירוני לחשיבות אכיפת דיני המקרקעין בעיר . עם זאת , הוועדה ביקשה כי העירייה תפעל לפתרון סוגיות של כוח אדם , שכר נמוך ומחסור בשעות נוספות .
להגביר יעילות האכיפה
במסגרת הדיון בפעילות הפיקוח על הבנייה במטה יהודה מצאה הוועדה כי יש עליה בהיקף פעילות יחידת הפיקוח והתביעה . עם זאת , הוועדה קבעה כי " קיים פער ניכר בין היקף פעילות יחידת הפיקוח להישגי התביעה המקומית ולמידת האפקטיביות של האכיפה : לא ניתנים צווי הריסה מנהליים , אין ביצוע צווי הריסה שיפוטיים ועוד” .
חברי הוועדה פנו לוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה וקראו לה " לשנס מותניים , להגביר את יעילות האכיפה בכל נדבכי הפעילות ובכלל זה פעילות פיקוח יזומה , מימוש סדרי העדיפויות כפי שהוצגו בפני הוועדה , אכיפת צווי הריסה , מעקב אחר צווי עבר ונקיטת אמצעים לאכיפתם ועוד” .
הוועדה קבעה כי המועצה האזורית מטה יהודה אחראית על האכיפה של שפיכת פסולת עפר בשטחה המוניציפאלי וכי אין מדובר במטלה הניצבת לפתחה של המשטרה הירוקה .
הוועדה ציינה את המשך מגמת השיפור בפעילות הוועדה המרחבית הראל , בנושא האכיפה והפיקוח . הוועדה ציינה כי בנושא רישוי עסקים קיימת בעיה בהתנהלות מול המועצה המקומית מבשרת ציון . הוחלט כי הוועדה תזמן ישיבה מיוחדת בנוכחות של נציגי המועצה המקומית מבשרת ציון , נציגי הגופים המאשרים ברישוי עסקים ונציגי הוועדה המרחבית .
עיתון " בקיצור " פנה לרשויות המקומיות כד לקבל את תגובתן להחלטו של הוועדה המחוזית . ממועצה אזורית מטה יהודה נמסר כי " המועצה פועלת בעקביות להגברת האכיפה והפיקוח ביישובים , בין היתר , לאור פיילוט של משרד הפנים שקבע את סדרי העדיפויות לפיקוח במטה יהודה והוטמע בהצלחה . יצוין כי מספר העברות ברחבי המועצה נמצא בירידה ואנו פועלים במקצועיות , מבצעים יציאות יזומות לשטח ומטפלים בו זמנית במאות פניות מצד הציבור . כל זאת , בכפוף לכוח האדם שהעמיד משרד הפנים לרשותנו (5 מפקחים על 57 יישובים )".
לא התקבלה תגובה מבית שמש ומבשרת ציון .
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?