בית שמש: כתב אישום על עבירות בנייה בוטל בשל פגמים בהגשתו

בית המשפט השלום בבית שמש ביטל לאחרונה כתב אישום שהגישה עיריית בית שמש בנוגע לעבירות בנייה שביצעו שני נאשמים, וזאת בשל פגמים שנפלו בהגשת כתב האישום ובהתנהלות של העירייה.
כתב האישום הוגש במאי 2020 כנגד שני נאשמים (פרטיהם שמורים במערכת) ובו נטען כי במהלך 2017 הם בנו ברחוב איש בן חי בעיר תוספות בנייה בהיקף של 304 מ"ר אותן חילקו ליחידות דיור המושכרות לאחרים. בכתב האישום נטען כי עוד באוגוסט 2017 הומצאה לנאשמים התראה לחדול מביצוע העבירה אך הם התעלמו מכך והמשיכו במעשיהם.
כנגד הנאשמים הוגש כתב אישום שמייחס להם עבירות בנייה של תוספות על גג מבנה, שימוש בבנייה האמורה, אי קיום צו הפסקה מינהלי ואי קיום צו שיפוטי.
נשיאת בית המשפט השלום בבית שמש, השופטת מאיה אב-גנים ויינשטיין, דנה בבקשתו של אחד הנאשמים לבטל את כתב האישום נגדו וקיבלה את הבקשה מהנימוקים הבאים.
ראשית מצאה השופטת כי כתב האישום הוגש בשיהוי ניכר וחרג מהנחיות היועץ המשפטי לממשלה שקבע כי זמן הטיפול המשפטי בעבירות מסוג זה המוגדרות "עוון" יוגבל ל-18 חודש מיום "קליטת התיק ביחידת התביעה ועד למועד קבלת החלטה סופית בדבר העמדה לדין או סגירת תיק".
השופטת קבעה כי התיק הועבר למחלקה המשפטית בספטמבר 2017, אך כתב האישום הוגש כשנתיים וחצי לאחר מכן, ובכך חרגה המחלקה המשפטית בעיריית בית שמש מהנחיות היועמ"ש לממשלה.
עוד מצאה השופטת כי לא ניתנה הזדמנות לנאשם למסור את גרסתו בטרם הגשת כתב האישום. היא מצאה כי אופן הזימון למסור גרסה בוצע באמצעות גורם שלישי (השוכר בדירה) וכי לא נשלח זימון לכתובתו למרות שזו הייתה בידי העירייה.
"יש ליתן הזדמנות לחשוד למסור את גרסתו בטרם יוחלט אם יש להגיש כנגדו כתב אישום", קבעה השופטת בהחלטתה, "חובה זו חלה גם על עבירות לפי חוק התכנון והבנייה, שהן עבירות פליליות לכל דבר ועניין".
לבסוף קבעה השופטת: "בנסיבות שלפני, לא ניתן הסבר לשיהוי בהגשת כתב האישום, לא נטען למורכבות מיוחדת, ולא נטען לקושי כלשהו בקבלת ההחלטה על הגשת כתב אישום. ההיפך הוא הנכון, הנאשם הפר צו הפסקה מינהלי וצו הפסקה שיפוטי. בנסיבות כאמור היה מצופה שמאשימה תיתן לתיק זה עדיפות ותגיש את כתב האישום בסמוך למועד שבו הועבר התיק ליחידת התביעה. בפועל וכעולה מרשימת חומרי החקירה, לכאורה לא בוצעו פעולות משמעותיות במשך תקופה ממושכת".
לאור זאת הורתה השופטת לעיריית בית שמש למצות את ההליכים מול הנאשם, לגבות ממנו את גרסתו ולהגיש כתב אישום נוסף רק לאחר שתושלם פעולת החקירה הנדרשת. ובמקביל, הורתה כי כתב האישום שהוגש – יבוטל.
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?