דלג לתוכן העמוד
יום ראשון, 14 ביוני 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

IEI מציעה: קידוח הפיילוט בזכריה, יהיה תחת פיקוח של ועדה ציבורית

מנכ"ל IEI, רליק שפיר, הודיע כי ההפקה של פצלי השמן, מתוכננת לאזור זוהרים-בית גוברין וכי החברה מוכנה להקים קרן, שתתמוך בתיירות האזורית ובחינוך במטה יהודה. פעילי הסביבה מתנגדים: עדולם יהפוך לאזור של תעשייה כימית כבדה ומסוכנת

בעלת הזיכיון להפקת נפט מפצלי שמן באזור מטה יהודה, חברת IEI , הגישה השבוע לשר להגנת הסביבה את הדו"ח המסכם, על ההשפעות הסביבתיות הצפויות להיגרם מהפרויקט. עם הגשת הדו"ח, ממתינה החברה לאישור הרשויות, על מנת להתחיל בקידוח ההפקה הניסיוני (פיילוט) באדמות מושב זכריה, שמטרתו לקבוע היתכנות כלכלית, סביבתית ובטיחותית לשיטה זו.

במקביל, הודיע מנכ"ל החברה, רליק שפיר, כי הפקה מסחרית של נפט, תתבצע בשוליים הדרום-מערביים של מטה יהודה, סמוך לכפר הגמילה זוהרים, בגבול המוניציפאלי שבין מטה יהודה, למועצה אזורית לכיש. שפיר הוסיף, כי הוא מעוניין לקדם הקמת ועדה ציבורית, שחבריה יימנו על תושבי האזור ובראשה יעמוד איש מקצוע, המקובל על כל הצדדים, כדי לפקח על מהלך קידוח הפיילוט.

פעילי איכות הסביבה ואנשי הגופים הירוקים, המתנגדים לפרויקט, אמרו בתגובה, כי בהודעתו של שפיר, אין כל חדש וכי הם ימשיכו להתנגד לפרויקט, כולל לקידוח הפיילוט.

 

מתחייבים לשקיפות

 

בפתח הדו"ח, שהכנתו ארכה כשנה, מציגה חברת IEI תחזית הטוענת, כי היקף הביקוש לנפט יגדל במידה ניכרת ובתוך כ- 20 שנה יוכלו יצרניות הנפט המסורתיות, לספק רק כ- 30% מהביקוש (לעומת 80% כיום) ואילו מדינות אופ"ק יספקו רק כ- 10% מהביקוש העולמי לנפט (לעומת 35% כיום). לטענת מחברי הדו"ח, הדבר צפוי לגרום לעלייה חדה במחירי הנפט, בעוד שהפקת נפט בשיטה שהם מציעים, חימום פצלי שמן, תייצר חבית בעלות של 40 דולר בלבד, כשליש ממחירה של חבית כיום.

חברת IEI מתחייבת בדו"ח, להגביר את השקיפות לציבור ולפתוח את הליך אישור הפרויקט, להתנגדויות הציבור ולשימוע ציבורי. החברה מדגישה, כי היא מקבלת את החובה לאשר את תכניות ההפקה, לכשאלה יגיעו, באמצעות הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.

בדו"ח מצוטט המדען הראשי של המשרד לאיכות הסביבה, ד"ר ישעיהו בראור, הקובע כי קידוח הפיילוט באדמות זכריה, חשוב לישראל והיקפו המצומצם, הופך את הנזקים האפשריים ממנו לזניחים.

לטענת החברה, מיקום הפיילוט מיועד לאדמות זכריה, מכיוון ששכבת פצלי השמן באזור עדולם, היא סמוכה לפני הקרקע ונמצאת בעומק של כ- 150 מטר בלבד, בעוד שבאזור זוהרים, היא בעומק של 350 מטר. מנכ"ל החברה, רליק שפיר, מסביר כי יש חשיבות לכך, שהפיילוט יבוצע בעומק קטן ככל האפשר, משום שהדבר מאפשר בדיקה טובה ומדויקת יותר של תהליכי ההפקה וגם חסכוני יותר במשאבים.

 

האדמה מבודדת

 

הדו"ח קובע כי הזיהום הסביבתי של פליטות של גזים לאוויר הפתוח, הוא פחות מהזיהום הנגרם כתוצאה משינוע של דלק גולמי, המסופק לישראל. כמו כן, השפעות החימום של שכבת פצלי השמן, דועכות בטווח של 3 מטר ונעלמות לגמרי בטווח של 9 מטר מגופי החימום. הדו"ח מציין, כי בדיקות העלו, שתהליך ההפקה אינו יוצר סכנה של סידוק בשכבות הסלע וכתוצאה מכך, אין סכנה לזיהום של מאגרי המים, הנמצאים מאות מטרים מתחת לגופי החימום.

הדו"ח שמציגה חברת IEI מוכיח, לטענת חוקרי החברה, כי אין סכנה לזיהום של מאגרי המים בנפט, משום ששכבות הסלע המפרידות בין שכבת פצלי השמן, לבין מאגרי המים, אינן מאפשרות מעבר של מינרלים ושל מים. חוקרי החברה דוחים גם את החשש, להתלקחות בתוך מעבה האדמה וטוענים כי אפשרות כזו לא תיתכן, משום שבשכבות הסלע של פצלי השמן, אין חמצן ואין אפשרות שהוא יחדור אליהם.

חברת IEI מתחייבת לשקם את שטח קידוח הפיילוט, כפי שנעשה בשטחי הקידוח הגיאולוגיים שבוצעו בסמוך למושב אדרת וטוענת כי השיקום הוא מלא וללא כל פגיעה באיכות האדמה החקלאית.

 

קרן פיתוח

 

בשיחה עם עיתון "בקיצור", אמר שפיר, כי החברה מעוניינת לקדם הקמת ועדה ציבורית, שתפקח על קידוח הפיילוט באדמות זכריה. לדבריו, בראש הוועדה יעמוד איש מקצוע וחבריה יבואו מתוך תושבי מטה יהודה ופעילי איכות הסביבה.

שפיר הוסיף וציין, כי במידה והחברה תקבל רישיון הפקה מסחרי, הליך שצפוי לקרות רק בעוד כמה שנים, יתבצע הקידוח המסחרי לאורך קטע מכביש 35 , בין כפר זוהרים, לבין צומת בית גוברין. היישוב הקרוב ביותר לקידוח זה, הוא נחושה, שנמצא, בקו אווירי, כשני קילומטרים מזרחית לו. יישובים אחרים ובהם אדרת וגבעת ישעיהו, מרוחקים מקו ההפקה העתידי, כשישה עד שמונה ק"מ.

שפיר הוסיף ואמר ל"בקיצור", כי חברת IEI , מעוניינת לתרום לרווחת תושבי מטה יהודה ובכוונתה להקים קרן בהיקף של מיליוני שקלים, שתתרום לפיתוח התיירות הכפרית ולקידום מוסדות החינוך במטה יהודה.

 

אין חדש

 

פעיל איכות הסביבה ונציג מושב גבעת ישעיהו במליאת המועצה, ברק כץ, אומר כי בהצעותיו של שפיר אין כל חדש. “אנחנו לא מפרידים בין שלב הפיילוט, לבין שלב ההפקה המסחרית, כי הם קשורים זה לזה. בהצעות של שפיר, אין חדש תחת השמש. הוועדה הציבורית, תהיה ועדה ללא שיניים. זה לא פותר את הבעיות שהצבענו עליהם".

דובר מטה המאבק בפצלי השמן, רמי שדה, אמר כי אין מקום כלל לקידום תעשיית פצלי שמן, בכל מרחב חבל עדולם או חבל לכיש . "מטה המאבק של תושבי האזור, קיים בעבר מגעים עם חברת IEI , אך לאחר שנוכחו לדעת, כי מדובר בחברה אשר תעשה ותאמר הכל, למען עשיית רווחים על חשבון בריאות הציבור, נותק המגע איתם", ציין שדה.

לדברי שדה, הפיילוט שחברת IEI מנסה להקים באזור, הוא רק השלב הראשון בתהליך, שיהפוך את שפלת יהודה מאזור כפרי - תיירותי איכותי , לאזור של תעשייה כימית כבדה ומסוכנת וישנה את אופי החיים באזור לעד . " מטה המאבק וקואליציית הארגונים הסביבתיים התומכים במאבק, מקיימים שיחות עם משרדי הממשלה השונים ודורשים שיתקיים הליך תכנון מלא , שקוף ודמוקרטי, לפני החלטה על קידום המיזם . לאחרונה פרסם משרד החקלאות, חוות דעת שלילית על תעשיית הנפט, אשר מצטרפת לדו " ח מומחים של קק " ל, המצביע על הרס האזור כולו, במידה ויקודם הפרויקט” .

את הצעת IEI להקים קרן לתמיכה בתיירות האזורית, כינה שדה " שוחד של הציבור וקניית דעת קהל בכסף”. "תושבי האזור, בגיבוי ותמיכת המועצה האזורית מטה יהודה, ארגוני הסביבה ובראשם החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין וגרינפיס, ימשיכו להיאבק למען ביטול התוכנית ההרסנית והמסוכנת הזו ולמען השמירה על הנכסים הציבוריים בחבל עדולם ובכל מרחב שפלת יהודה", הצהיר שדה.

רכז הרי יהודה בחברה להגנת הטבע, אברהם שקד, מתח ביקורת קשה על התנהלות משרדי הממשלה, ביחס לפרויקט: "לא חברה פרטית צריכה לבדוק את נושא פצלי השמן ולא היא צריכה לבוא בהצעות לציבור, להקמת ועדות ציבוריות. כל העניין צריך להתנהל לפי חוק תכנון והבנייה וזה יידון לפני בג"ץ באפריל".

שקד הפנה אצבע מאשימה למשרד התשתיות וטען כי המשרד עושה כל שביכולתו, כדי להחריג את הפיילוט, מהצורך לעמוד בחוק התכנון והבנייה. “זה לא בא בחשבון. צריך לזכור, הפעילות היא איום ממשי לאיכות הסביבה ולאתרי המורשת של עדולם".

לגבי הזזת מתחם ההפקה המסחרית, לאזור זוהרים-בית גוברין, אמר שקד: “זה שטויות וניסיון למרוח. אין למיקום הזה, שום הבדל ביחס למיקום אחר. הפוטנציאל לפרק את האזור ולפגוע בו מבחינה חקלאית, הוא אדיר. נעשה כל מה שאנו יכולים, כדי למנוע הפקה מסחרית, נפעל למנוע גם את הפיילוט".

בהתייחסו להצעה להקמת קרן, לטיפוח התיירות האזורית, אמר שקד: "מדובר בחגיגה קפיטליסטית. שיטה שהתפתחה באמריקה ואופיינית לכסף הגדול האמריקאי, שהתמחה בהשחתת הסביבה. זה יהיה סופו של האזור וסופה של התיירות. ארגוני הסביבה לא יתנו את ידם, לא משנה מה מנכ"ל IEI יעשה ומה יגיד, הפיילוט לא יעבור בשקט".

 

 

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?