דלג לתוכן העמוד
יום חמישי, 18 ביוני 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

גבעת יערים: בעלת נכס שנתבעה על אי תשלום ארנונה הגישה תביעה שכנגד ותפצה 5 נתבעים באלפי שקלים

 

גבעת יערים שכונת ההרחבה . צילום: חגי אגמון שניר, ויקיפדיה

 

תושבת מושב גבעת יערים שנתבעה על ידיה המועצה האזורית מטה יהודה עקב אי תשלום מסי ארנונה בהיקף של 174 אלף שקל, והשיבה בתביעת נגד כנגד המועצה ועוד ארבעה נתבעים, חוייבה בהחלטת ביניים של בית המשפט לפצות כל אחד מחמשת הגורמים שתבעה. תביעת המועצה כנגדה תימשך כרגיל.

הפרשה נחשפה ב"בקיצור" לפני כשנתיים וחצי. באפריל 2021 פורסם בשבועון כי בעלת נכס במושב גבעת יערים (פרטיה שמורים במערכת) הפסיקה לשלם ארנונה החל משנת 2012 וזאת על רקע טענתה כי המדידות שנעשו בביתה לא היו מדויקות וכי הגישה ערר על חיוב הארנונה. מסתבר, כי במשך שבע (!) שנים רצופות נדון עניינה של בעלת הבית בוועדות הערר של המועצה, כאשר במקביל לא ברור האם המועצה נקטה בהליכי גבייה ואכיפה כלשהם כלפי התושבת. ("תושבת גבעת יערים לא שילמה ארנונה מ-2012 בטענה שלא התקבלה החלטה בערר שהגישה").

 

התמשכות הליכים

 

שערוריית הארנונה נחשפה במסגרת שתי החלטות של ועדת הערר לארנונה של המועצה האזורית מטה יהודה אשר פורסמו ברשומות, ומהן עלה כי בינואר 2014 הגישה בעלת הנכס ערר ביחס לחיוב הארנונה שהושת עליה בשנת 2012 בטענה שהמדידות שבוצעו בביתה לא היו מדויקות וכי שטח הבית קטן יותר מהשטח שמופיע בחיוב הארנונה.

הדיון בערר עבר שתי ועדות ערר שונות אשר דנו בעניין במשך מספר שנים, בין השאר בשל בקשות רבות שהגישה העוררת שהקשו על ניהול ההליך.

בסוף שנת 2020 הוקמה ועדת ערר לארנונה חדשה בראשותו של עו"ד מוש חוג'ה והחברים עו"ד אשרף אל-שייך ואייל דניאל. ועדת הערר החדשה ביקשה לערוך סיור בביתה של העוררת אך זו התחמקה מלקבוע מועד לסיור בתירוצים שונים.

"אי שיתוף הפעולה מצד העוררת פועל לרעתה, ולמעשה סותם את הגולל על טענותיה כנגד המדידה המתוקנת...”, קבעה הוועדה והוסיפה, "לפיכך, לא נותר בפני הוועדה אלא לקבוע שהמדידה המתוקנת היא הנכונה ויש להעמיד את גודל הנכס לצורך חיובי ארנונה...על 286 מ"ר". על העוררת הוטלו הוצאות סמליות בסך 1500 שקל בלבד וזאת לאחר שהוועדה קבעה כי "מדובר בסכום מופחת שאינו תואם את ריבוי ההליכים וריבוי הבקשות מצד העוררת", אך נובע מתוך רצון להתחשב במצבה הקשה.

 

תביעת תשלום

 

לאחר החלטת ועדת הערר הגישה המועצה האזורית מטה יהודה תביעה כנגד בעלת הנכס ע"ס 174 אלף שקל בגין אי תשלום דמי ארנונה. בתגובה, הגישה בעלת הנכס, שהיא עו"ד בהשכלתה, תביעה שכנגד ובה טענה כנגד חמשה נתבעים טענות שונות.

חמשת הנתבעים בתביעה שכנגד היו המועצה האזורית מטה יהודה, היועצת המשפטית של המועצה – עו"ד ורד כהן, הוועד המקומי של מושב גבעת יערים, משטרת ישראל ותושבת בית מאיר, בתיה כהן, שהיא אמה של היועצת המשפטית. בתביעה שכנגד פורטו שורה של טענות כנגד חמשת הנתבעים ובהן הטרדות ואיומי סרק, הגשת תלונה כוזבת במשטרה, אפליה במתן שירותים, גביה לא חוקית של מיסי ועד, רישום כוזב במסמכי תאגיד ולשון הרע.

חמשת הנתבעים הגישו בקשות למחיקת התביעה שכנגד וזאת משום שאין קשר בין התביעה שכנגד לבין התביעה של המועצה לתשלום דמי ארנונה. רוב הנתבעים טענו כי התביעה שכנגד היא נסיון לשימוש לרעה בהליכי המשפט וזאת במטרה להימנע מהתמודדות עם כתב התביעה לתשלום דמי ארנונה ועל בית המשפט להורות על מחיקתה לאלתר.

 

פיצוי לנתבעים

 

שופטת בית המשפט השלום בירושלים, מירית שורר, ציינה בהחלטתה לקבל את הבקשה למחיקת התביעה כי התביעה שכנגד, שהוגשה כנגד תדרוש ישיבות ודיונים רבים משיידרשו לתביעה המקורית, וכי המסכת העובדתית בין שני ההליכים שונה באופן מהותי ואין כל טעם ענייני והצדקה לקשור בין ההליכים.

"צירוף נתבעים נוספים לתביעה שכנגד, עלול להכביד על בירור התביעה המקורית שעניינה חוב ארנונה...", כתבה השופטת שורר בהחלטתה, "עקרון יסוד בתקנות הוא מתן הכרעה בתוך "זמן סביר". זמן בית המשפט הוא משאב קצוב ויש לנהלו באופן יעיל. יש לתת משנה תוקף לשיקולי יעילות וניהול זמן בית המשפט בראיה מערכתית-כוללת וההשפעה על קהל המתדיינים...".

"במצב דברים זה יש להורות על מחיקת התביעה שכנגד, באופן שיאפשר לתובעת שכנגד להגיש הליך או הליכים מתאימים, שיביא לבירור בסדר הדברים הרגיל, בלא יתרונות דיוניים שאין להם הצדקה, ובלוחות הזמנים הרגילים", הוסיפה וציינה השופטת בהחלטתה.

היא הורתה למחוק את התביעה שכנגד וקבעה כי בעלת הנכס מגבעת יערים תשלום 1800 שקל לכל אחד מחמשת הנתבעים בתביעה שכנגד.

 

 

 

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?