דלג לתוכן העמוד
יום שלישי, 09 ביוני 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

"כדי למנוע הצפות – עלינו להגדיר את מרחב הנחל"

 

הוועידה השנתית לנחלים לשנת 2023 התקיימה בשבוע שעבר (4.5) בהשתתפות מיטב המומחים בארץ בתחום התכנון, שיקום ושימור הנחלים. לוועידה הגיעו מעל 320 אנשי מקצוע והיא מהווה פלטפורמה לשיח רב מקצועי ורב תחומי המשלב את כלל בעלי המקצוע.

זו השנה השנייה שבה מתקיימת הוועידה המקבצת אליה את כל אנשי ונשות המקצוע הפועלים במרחב הנחלים, בממשלה, ברשויות המקומיות, רשויות הניקוז, האקדמיה וכד', ומהווה אירוע שיא לכלל העוסקים בתחום תכנון, שיקום ושימור הנחלים, ניהול סיכוני הצפות ושיטפונות וניהול הנגר בישראל. במהלך הוועידה התקיימו דיונים סביב עתיד נחלי ישראל, תפקידם בהגנה מפני אירועי שיטפונות קיצוניים, לאור שינויי האקלים והבינוי המואץ אשר דורשים היערכות. כמו כן נידונו גם בוועידה רעיונות חדשניים על האופן בו ניתן לקדם פתרונות מבוססי טבע לשיקום נחלים.

מטרת כינוס הוועידה מדי שנה היא להניח על השולחן את הנושאים הבוערים בשטח בתחום הנחלים ולקיים דיון שיהווה בסיס להמשך קידום התחום בזירות המקצועיות. כל זאת, מתוך הבנה משותפת כי חוסנם של אגני ההיקוות והנחלים, דרוש לתפקודם בימי שגרה וחירום, תלוי בהצלחה של שיתוף הפעולה בין כלל הגורמים ביצירת שיח עדכני וחדשני על תכנון וביצוע.

השנה התמקדה הוועידה בתכנון בראיה אגנית ונפתחה עם הצגה התוכניות לניהול נגר באגן הקישון ו"שער המפרץ" בחיפה, אשר בחנו את ההיערכות ואופן התמודדותה של ישראל עם אירועי שיטפונות והצפות קיצוניים. נושאים נוספים שנדונו הם חשיבותה של שכבת המים בתוכניות המתאר הארציות המקודמות כעת במוסדות התכנון ומקומם של הנחלים בישראל בהקשר זה. את הועידה חתם דיון בנושא האתגרים וההזדמנויות שהנחלים מהווים בשמירה על השטחים הפתוחים ובתכנון עירוני מקיים ומיטבי עבור הטבע והאדם.

הוועידה היא ביוזמת אגמא, (המרכז לאגני היקוות ונחלים), מיסודם של המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות, רשות הטבע והגנים, יד הנדיב והאגודה הישראלית לאקולוגיה. אגמא מהווה מרכז ידע לאגני היקוות ונחלים, עבור הקהל הרחב ובפרט לאנשי המקצוע העוסקים בהיבט הרחב של נושא הנחלים (תכנון, ניהול נגר, איכות מים, סביבה, אקולוגיה ועוד).

אקולוג בתי גידול לחים ברשות הטבע והגנים, אבי אוזן: "אחד הנושאים שעלו לאורך כל היום הוא "מקום לנחל", ביטוי מילולי של הבנה שהולכת ומשתרשת שאם ברצוננו להגן על עצמנו מפני נזקי הצפה, אם אנו חפצים שהנחלים ישובו לתפקד כמערכות אקולוגיות עשירות, אזי עלינו להקצות עבורם מקום. עלינו להגדיר את מרחב הנחל, את אפיק הזרימה, את גדות הנחל ואת פשטי ההצפה באופן התואם את המציאות הגיאוגרפית וההידרולוגית, ואת השינויים הצפויים. עלינו לשמור על מרחבים אלו מפיתוח ופגיעה אקולוגית, על מנת שנוכל לנהל את הנגר באופן יעיל, ולהנות מנחלים פתוחים, עם מגוון ביולוגי גבוה ומערכת אקולוגית משגשגת."

 

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?