סגנית ראש המועצה: גם הבן שלי התמודד עם חרם בכיתה

סגנית ראש המועצה אפרת שלף טובול במפגש. צילום: דוברות מטה יהודה
במסגרת יום רשותי להעלאת המודעות ולמניעת חרמות במערכת החינוך, קיימה המועצה האזורית מטה יהודה מפגש מקצועי רחב לצוותי החינוך הפורמליים והבלתי־פורמליים, ביוזמת מחלקת הנוער ובשיתוף תכנית להבה. האירוע התקיים בבית החבר במושב נחם, בנוכחות צוותי החינוך, מדריכי הנוער ביישובים, אנשי אגף הרווחה, אגף יישובים וקהילה וגורמים מקצועיים נוספים.
תכנית להבה, למען הנוער במרחב הכפרי, פועלת לצמצום ומניעת מצבי סיכון בקרב בני נוער באמצעות יצירת מארג חינוכי־טיפולי משותף לכלל הגורמים ברשות. את התכנית מובילים אוריה בינה, רכז התכנית במחלקת הנוער, ויהונתן אליהו, עובד סוציאלי מטעם אגף הרווחה.
במרכז המפגש עמדה הרצאה של ד״ר אודליה אלקובי, מייסדת ומנכ״לית מרכז ''תעצומות'' מהדמויות המובילות בישראל בתחום פיתוח מיומנויות חברתיות־רגשיות. ד״ר אלקובי הציגה כלים יישומיים להבנת דינמיקות של חרם ודחייה חברתית, התמודדות עם סטטוסים חברתיים, ויישום “פרוטוקול החרם” של משרד החינוך, בדגש על עבודה בשטח, בכיתה, בקבוצות הווטסאפ וברשתות החברתיות.
אחד הרגעים המשמעותיים במפגש היה דבריה של סגנית ראש המועצה, אפרת שלף טובול, שבחרה לשתף סיפור אישי מחיי משפחתה: ''כשהבן שלי היה בכיתה ג׳, בשל היותו ילד מקובל ואהוב, החליטו ילדי הכיתה מהיישוב שלא להזמינו למסיבה. הוא לא שתק. יום למחרת הוא התקשר לילדה שערכה את המסיבה ואמר לה שזו הפעם האחרונה שדבר כזה קורה. עם השנים הוא הפך למדריך בצופים, מוביל שכבה בבית הספר עין כרם, והיום הוא מפקד בגולני. מאז ומעולם היה ילד רגיש, כזה שלא מוכן לעמוד מהצד כשפוגעים בילד אחר''
אפרת שלף טובול הוסיפה כי ביישובים קטנים חרם מורגש בעוצמה רבה יותר: ''כשקבוצה קטנה מחרימה ילד, זה מלווה אותו בכל מקום. לכן האחריות שלנו, כהורים וכקהילה, גדולה פי כמה. אני קוראת להורים להיות ערניים, לשאול, לבדוק מה קורה בקבוצות הילדים, ולא לפחד להתערב".
ראש המועצה האזורית מטה יהודה, אבישי כהן, הדגיש את מחויבות המועצה לנושא ואמר: ''חרם הוא לא עניין שולי ולא שלב שחייבים לעבור. זו פגיעה עמוקה שיכולה להשאיר צלקות לשנים. האחריות שלנו כמבוגרים, אנשי חינוך, הורים ורשות, היא לזהות, להתערב ולתת לילדים כלים לחיים של שייכות, כבוד ואחריות. במטה יהודה אנחנו בוחרים לא לעצום עיניים, אלא לפעול''.
המועצה האזורית מטה יהודה מציינת כי יום זה הוא חלק ממדיניות חינוכית רחבה ומתמשכת, שמטרתה חיזוק תחושת השייכות, ההקשבה והערבות ההדדית בקרב ילדים ובני נוער, והעברת מסר חד וברור: אין מקום לחרמות, לא בכיתה, לא בקהילה ולא ברשת.
אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?