דלג לתוכן העמוד
יום שבת, 13 ביוני 2026
אשר שימוש בשירותי מיקום להצגת מזג האוויר

פרה אדומה ומעופפת

החיפושית הקטנטנה הזו, צבעה אדום כדם, מנוקדת בנקודות שחורות בולטות, חביבה בכל העולם וידועה בשמה המוזר. הנה הסיפור של "פרת משה רבנו" וכיצד היא קשורה לנושאים מגדריים

פרת משה רבנו. צילום:  דרור פייטלסון - פיקיוויקי

האם אפשר שתהיה בעולמנו פרה מעופפת? ובכן, מזווית מבט מסוימת הדבר בהחלט אפשרי. יש לנו חרק מעופף בשם "פרת משה רבנו" ושמו המעניין מעלה שתי שאלות: מדוע הוא מכונה בשם פרה, האם הוא מניב חלב, ומה הקשר שלו למשה רבנו.

ובכן, בסך הכל החרק הזה הוא חיפושית קטנטנה ויפת מראה. צבעה אדום כדם, והיא נקודה בנקודות שחורות בולטות. כל גדלה מגיע בקושי לכדי סנטימטר אחד והיא נעה בעזרת רגליים זעירות, שהן בלתי נראות תחת גופה, כשהיא נהנית לשוטט על פני עלי צמחים ובהם: אספסת, תלתן, חלמית או מרווה, כאילו דבר בעולם איננו מעניין אותה.

אני משוכנע שכל ילד גן שגילה אותה אי פעם בחייו בשדה, פקח עיניים גדולות ומלא התלהבות ממראה "המלכה" האדומה, היפהפייה, ולא היה יכול להסיר את עיניו ממנה. ומכיוון שהיא נראתה לו כה יפה, כה מושכת, כה קטנה וכה בלתי מזיקה הוא אף לא היסס מליטול אותה ולאפשר לה לטופף במצעדה הבלתי נראה על פני כף ידו.

מה הסיפור של החיפושית הקטנטנה והיפהפייה הזו וכיצד זכתה לשמה המוזר. אתחיל דווקא בביולוגיה ולא בהיסטוריה.

 

שבע נקודות

 

כאמור, פרת משה רבנו היא חיפושית קטנטנה ששמה המדעי העברי "מושית השבע" והלטיני – coccinella septempunetata   שעליו נתעכב ונסביר בהמשך

כבר ברור שמבין מיליוני החיפושיות שבעולם, החיפושית הזו נמנית על משפחת המושיתיים, ומבין בני המשפחה הזו היא המוכרת מכולן.

הדרך להכרה נרחבת עוברת דרך המראה האטרקטיבי שלה, צבעה האדום וצורתה העגולה, וכן בשל העובדה שהיא ידועה כחיפושית טובה ומועילה המסייעת בהדברה טבעית של כנימות מזיקות וטפילי צמחים למיניהם.

את השם "מושית השבע" היא רכשה לעצמה בעבור הנקודות השחורות המנקדות את כנפי החפיה החופות על גופה. במבט מקרוב ניווכח לדעת כי בעצם מדובר בשמונה נקודות, אך שתי הנקודות העליונות שבראש כנפי החפיה, קרוב לראש, מתלכדות זו לזו עם חיבור הכנפיים ונראות לעין המתבונן כנקודה אחת בלבד, ולכן רואים בפועל שבע נקודות שהעניקו למושית את שם התואר במספר.

כאמור, מרבית החיפושיות וחרקים נוספים כגון החגבים או הארבה מצוידים בכנפי תעופה עדינות ולרוב שקופות, הנפרשות כמניפה. כאשר הן אינן בשימוש לתעופה, הן מתקפלות ונחבאות תחת כנפי החפיה המוצקות המגינות עליהן. לעין המתבונן הסקרן העוקב אחר החיפושית המשוטטת על עלה הצמח, נגלות רק כנפי החפיה.

חיפושית מושית השבע. צילום: סיון נ - מתוך אתר פיקיויקי

 

תפוצה עולמית

 

גיבורת הכתבה שלנו נמנית בין החיפושיות הנפוצות ביותר בתבל ומוכרת על ידי רבים וטובים בעולם כולו. ההערכה ואולי ההערצה שלה זוכה המושית הקטנטנה ברחבי העולם זיכו אותה בשלל שמות המדגישים את החיובי והמועיל שבפעילותה ומכאן אפשר להבין כיצד התגלגל הכינוי שלו זכתה בארצנו.

למשל, בגרמנית שמה הוא – "חיפושית מרים", וזאת משום שהגרמנים רצו להעניק לה, לחפושית הזו כבוד ויקר ולכן העניקו לה את שם אימו של משיח הנצרות, ישוע הנוצרי. בשפות הסלוויות היא קרויה לא פחות ולא יותר אלא – "פרת אלוהים הקטנה".

בספרדית הצמידו לשמה את שמו של אחד מהקדושים הקתוליים והיא קרויה "הפרה של אנטוניוס הקדוש" ובאנגלית היא זכתה לכינוי "חרק הגבירה", והגבירה היא כמובן - מרים אם ישוע.

אם כן, חיפושית זעירה זו אכן זכתה להיקרא ברחבי העולם בשמות שהדגישו את החיבה אליה.

 

פרה או סוסון?

 

אבל עתה, עלינו לחזור לשפה העברית ולהבין כיצד זכתה החיפושית לשאת את שמו של גדול מנהיגי האומה – משה.

אם נלך אל יהדות אירופה, אזי בשפת האידיש זכתה החיפושית להיקרא – "משה רבנו קיעלע" או "משה רבנו פערדעלע". (האות ע' באידיש מבוטאת כסגול). לאמור, פרה קטנה של משה או סוסון של משה רבנו. אפשר כי ביהדות אימצו את הנוהג לכנות את החיפושית על שם קדוש – ומי יותר קדוש ביהדות ממשה רבנו?

ביאליק תרגם את אחד משני השמות האידישאים לעברית וקרא לחיפושית – "בן סוסו של משה רבנו". מי שהעניק לה לסוף את שמה העברי שהתקבל ונותר לעד הוא לא אחר מאשר הסופר שלום יעקב אברמוביץ', הלא הוא מנדלי מוכר ספרים הידוע, זה שהעניק לציפורים לא מעטות את שמן והוא שהחליט וגזר ששם המושית הזעירה הזו בעברית יהא – "פרת משה רבנו".

 

פרה אדומה

 

עם זאת, עדיין נותרה השאלה, מדוע היא מכונה בשם "פרה? אולי בשל הנקודות השחורות הפזורות על גופה ככתמים השחורים על גוף הפרה?

בכן, בהקשר לכינוי בשפות העולם הרחב אין באמתחתנו כל רעיון אבל דווקא לגבי העברית, יש הסבר אפשרי.

בהלכה היהודית פרה אדומה היא פרה שצבעה חום אדמדם ומשתמשים באפרה לטיהור אנשים שנטמאו בטומאת המת וזאת לאחר תהליך מפורט המתואר במקרא. אם כן, אם כבר זכתה החיפושית הקטנה לשאת את שם משה, ייתכן שצבעה האדום הלוהט הזכיר למנדלי מוכר ספרים את סיפור הפרה האדומה וזה גרם לו, לזכות את החיפושית לא רק בשם משה אלא גם בכינוי – פרה אדומה, ומכאן - פרת משה רבנו.

 

שאלה של מגדר

 

ולפני סיום, נתייחס, כפי שהבטחתי לשמה המדעי הלטיני: קוקסינליה ספטמפונטטה. המילה השניה ניתנת לתרגום כ-שבע נקודות ( ספטמ - שבע, פונטטה - נקודות). אבל מה לגבי המילה הראשונה?

ובכן, מהי הגדרתו של קוקסינל מקצתנו וודאי יודעים. הכוונה לגבר שמאמץ גינוני נשים כמו לבישת בגדי נשים ובמקרים קיצוניים, גבר שמחליף את מינו לאישה. ומה לחיפושית היפה הזו ולקוקסינלים? האם אחד החוקרים המדופלמים חשב שחיפושיות הזכר של המושית לובשים עליהם את בגדי היקר האדומים הנקודים כדי להתחפש למושיות נקבות? אולי. נשאיר זאת לדמיונכם הקוראים.

 

מעוז חביב

קיבוץ צרעה

[email protected]

 

 

אהבתם? התרגזתם? יש לכם מה להגיד?